دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 خرداد 1394 - 15:16
با کمک یک محقق ایرانی در دانشگاه آدلاید

ساخت چشمان رباتیکی که دیدی شبیه به حشرات دارد

روشی که حشره‌ها می‌بینند و شکار خود را تعقیب می‌کنند، موضوعی بوده که تیم رباتیک دانشگاه آدلاید در جنوب استرالیا برای ساخت ربات جدید خود به آن فکر کرده‌اند و امیدوارند که با دستاوردهای خود بتوانند در سیستم‌های بصری رباتیک تحولی ایجاد کنند. یکی از اعضای این تیم یک ایرانی با نام زهرا باقری است.
کد خبر : 23051

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceDaily، این پروژه که عبور از مرزهای عصب‌شناسی، مهندسی مکانیک و علوم کامپیوتر محسوب می‌شود، نتیجه سال‌ها تحقیق و بررسی محققان این دانشگاه روی چشم حشرات است.


محققان برای دستیابی به این فناوری، روی روش دیدن حشرات و انسان مطالعه کرده‌اند. این دستاورد می‌تواند در یک مدل شبیه‌سازی واقعیت مجازی اعمال شود و همچنین می‌تواند یک سیستم هوش مصنوعی را قادر به تعقیب اشیاء کند.


زهرا باقری، دانشجوی دکترای مهندسی مکانیک گفت: «شناسایی و تعقیب اشیای کوچک برخلاف پیش‌زمینه‌های پیچیده، یک کار سراسر چالش‌برانگیز است».


وی افزود: «به طور مثال، ردیابی یک بازیکن بیسبال برای داوری در مسابقات یکی از کارهای سخت است و البته این سیستم رباتیک به راحتی می‌تواند این کار را انجام دهد زیرا در این مقوله، حتی هزارم ثانیه هم مهم خواهد بود».


وی همچنین عنوان کرد: «مهندسان رباتیک هنوز آرزوی ساخت رباتی را دارند که چشمان بسیار تیز، بدنی با عکس‌العمل بسیار سریع و ماهیچه‌های منعطف بسازند. به هر حال تحقیقات ما با کمک دکتر استیون ویدرمن، عصب‌شناس این دانشگاه در زمینه روش دیدن در حشرات در حال پرواز مثل سنجاقک، نشان می‌دهد که آنها رفتار هدایت‌شده بصری خاصی دارند و شامل تعقیب شکار در حین پرواز و همچنین جلوگیری از برخورد با موانع می‌شود».


وی گفت: «حشراتی همانند سنجاقک در حالی می‌تواند این کارها را انجام دهد که وسعت دید بسیار کم و مغز کوچکی در مقابل ابعاد اندازه دانه برنجش دارد ولی با این حال با سرعتی معادل 60 کیلومتر در ساعت حرکت می‌کنند و در 97 درصد مواقع نیز در گرفتن شکار خود موفق عمل می‌کنند».


این تیم تحقیقاتی موفق به نوشتن الگوریتم غیرمعمولی شده‌اند که به شبیه‌سازی این ردیابی بصری کمک بسیاری می‌کند.


به گفته باقری، در این سیستم، به جای تلاش برای ردیابی هدف که در مرکز دید قرار دارد، ما سیستمی را توسعه داده‌ایم که روی پیش‌زمینه زوم می‌کند و اجازه می‌دهد که هدف در این چشم‌انداز حرکت کند.


مترجم: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب