دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 شهريور 1396 - 09:30

جهان با بحران شن و ماسه روبه‌روست

نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که به دلیل استفاده بی‌رویه از شن و ماسه، در آینده نه چندان دور با کمبود آن مواجه خواهیم شد.
کد خبر : 211669

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، اکثر افراد وقتی شن و ماسه بی‌پایانی که در سواحل وجود دارند را می‌بینند، تصور می‌کنند که منبع نامحدودی از آن را در اختیار داریم. اما در حال حاضر، استفاده بیش از حد از منابع جهانی شن و ماسه منجر به آسیب رساندن به محیط زیست، به خطر انداختن جوامع و کاهش شدید ذخایر آن شده است.


تقاضای صعودی و وجود معادن نامحدود برای فراهم کردن این تقاضاها، دستورالعمل مناسبی را برای کمبود شن و ماسه خلق کرده است. شواهد زیادی نشان می‌دهد که شن و ماسه در بسیاری از مناطق به طور فزاینده‌ای کاهش خواهد یافت.


برای مثال، در ویتنام تقاضای محلی شن و ماسه بیشتر از کل ذخایر کشور است. براساس آمارهای اخیر وزارت احداث ویتنام، اگر این چنین ناهماهنگی‌هایی ادامه پیدا کند، شن و ماسه ساختمان‌سازی این کشور تا سال 2020 تمام خواهد شد.


در مباحث علمی به ندرت به این مشکل اشاره می‌شود و به طور سیستماتیک مورد مطالعه قرار نگرفته است.


در حالی که دانشمندان تلاش می‌کنند تا میزان تاثیرات ساختارهای زیربنایی مانند جاده‌ها و ساختمان‌ها بر زیستگاه‌های اطراف آنها را بسنجند، از تاثیرات منفی استخراج مواد معدنی ساختمانی مانند شن و ماسه برای ساخت و ساز غفلت شده است.


دو سال قبل، گروهی برای تخمین ذخایر شن و ماسه در سراسر جهان تشکیل شد. درک این که چه اتفاقی در مکان‌های استخراج شن و ماسه می‌افتد، این مواد در کجاها مورد استفاده قرار می‌گیرند و نقاط ضعف این فرآیند ضروری است تا بتوان سیاست‌های قابل اجرا ایجاد کرد.


براساس آنالیزهای انجام گرفته، دانشمندان معتقدند که زمان آن فرارسیده تا کنوانسیون بین‌المللی برای تنظیم امور استخراج، استفاده و تجارت شن و ماسه ایجاد شوند.


در حال حاضر شن و ماسه دارای رکورد بیشترین مواد استخراج شده در جهان است؛ حتی سوخت‌های فسیلی و زیست توده به اندازه شن و ماسه استخراج نمی‌شوند. شن و ماسه عنصر کلیدی برای ساخت بتن، جاده‌ها، شیشه و الکترونیک‌هاست.


مقادیر زیادی از شن و ماسه برای پروژه‌های احیای زمین، استخراج گاز و برنامه‌های بازسازی ساحل‌ها استخراج می‌شود. سیل‌های اخیر در هوستون، هند، نپال و بنگلادش موجب افزایش تقاضای جهانی شن و ماسه خواهد شد.


در سال 2010، یازده میلیارد تن شن و ماسه تنها برای ساخت و ساز استخراج شد. بالاترین نرخ استخراج به ترتیب به آسیا، اروپا و آمریکای شمالی تعلق دارد.


مترجم: هانا حیدری



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب