چشم طمع آمریکا به ذخایر معدنی افغانستان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از وب سایت «سی. ان. بی. سی»، ایالات متحده تا کنون حدود 700 میلیارد دلار در جنگ افغانستان هزینه کرده و دولت ترامپ امیدوار است از طریق سرمایهگذاری در منابع طبیعی و معدنی افغانستان و بهرهبرداری از آن، بخشی از ضررها را جبران کند. قابل توجه اینکه، طرف افغانی هم از این موضوع استقبال کرده است.
یک مقام افغان به «سی. ان. بی. سی» گفته است که توجه ویژه دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا به افغانستان میتواند یک معامله استراتژیک برد- برد برای هر دو کشور باشد. طبق پژوهشهای اخیر، ارزش منابع طبیعی افغانستان دست کم 3 تریلیون دلار برآورد شده اما در شرایط فعلی، مزاحمتهای طالبان مانع اصلی گسترش مناسبات برای بهره برداری از این منابع است.
اکنون فشارها بر دولت ترامپ برای اتخاذ تصمیمی قاطع برای حل و فصل بحران افغانستان، افزایش پیدا کرده است. مردم آمریکا به شدت نگران جنگی هستند که تاکنون جان بیش از 2 هزار سرباز آمریکایی را گرفته و دست کم 20 هزار زخمی بر جای گذاشته است. کسانی مانند سناتور جان مککین هم به شدت نسبت به احتمال شکست آمریکا در افغانستان هشدار داده و در این زمینه، خواهان انجام اقدامی جدی از سوی دولت آمریکا شده اند.
طبق گزارش بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (SIGAR) که در ماه جولای سال جاری میلادی منتشر شد، ایالات متحده از سال 2001 به این سو، حدود 714 میلیارد دلار در جنگ افغانستان و بازسازی این کشور، صرف کرده است. این رقم به این معناست که جنگ افغانستان برای ایالات متحده ماهانه حدود 9/3 میلیارد دلار هزینه در بر داشته است.
بیتردید دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، میخواهد در جنگ افغانستان پیروز شود. آشکار است آمریکا در صورت پیروزی نظامی در این جنگ، پیروزی اقتصادی هم به دست خواهد آورد. افغانستان دارای منابع معدنی کمیاب برای تولید صنعتی مانند: مس، طلا، اورانیوم و سوختهای فسیلی است. این منابع به دولت افغانستان کمک میکند در مسیر توسعه گام بردارد، اقتصاد را تقویت کند و به بازسازی کشور بپردازد. طبق برآوردهای وزارت معادن و نفت افغانستان، ثروت معدنی این کشور حدود 3 تریلیون دلار تخمین زده شده است. این ثروت عظیم برای جبران کل هزینههای آمریکا در جنگ افغانستان، کافی و حتی زیاد است.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالات متحده پیش از این علاقه بسیار خود را به ذخایر معدنی وسیع افغانستان ابراز کرده و این ذخایر را ابزاری برای ایجاد ثبات در این کشور خوانده بود. کاخ سفید قصد دارد فرستاده ویژهای را به افغانستان برای رایزنی با مقامهای افغان در زمینه کشف و بهرهبرداری مشترک از معادن، روانه کند. به نظر میرسد این کار، راه را برای بهرهبرداری طولانیمدت ایالات متحده از منابع طبیعی افغانستان هموار میکند. جاوید فیصل معاون سخنگوی رئیس اجرایی افغانستان هم از کشیده شدن همکاریهای افغانستان و ایالاتمتحده از بخشهای نظامی و امنیتی به بخشهای اقتصادی و تجاری استقبال کرده است.
انتهای پیام/