آمادگی ایران برای همکاری با مولداوی در زمینه تبادل محصولات کشاورزی
به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابط عمومی اتاق بازرگانی ایران، رئیس این اتاق بازرگانی در دیدار با رئیس جمهور مولداوی، کشت فراسرزمینی و تشکیل شرکتهای مشترک حمل و نقل را از مهمترین زمینههای همکاری ایران و مولداوی عنوان کرد.
غلامحسین شافعی در این دیدار با اشاره به حضور ایگور دودون گفت: حضور شما در این مراسم نشانهای از روابط نزدیک ایران و مولداوی است. برای ما تجار و بازرگانان، روابط سیاسی نزدیک، مسیر آمادهای است تا بتوانیم در توسعه مناسبات دوجانبه قدم برداریم و تلاش کنیم.
شافعی افزود: کشور مولداوی از دیرباز نقطه اتصال شرق به غرب بوده و نقش مهمی در مبادلات تجاری میان کشورهای شرق و غرب داشته است. این نقش مهم از زمان جاده ابریشم قدیم برای مولداوی بوده و اکنون هم این کشور این نقش اساسی را دارد.
شافعی افزود: در حال حاضر موضوع احیای جاده ابریشم موردتوجه قرارگرفته و 67 کشور به پورژه احیای این جاده پیوستهاند؛ در این میان، نقش مولداوی در میان کشورهای اروپایی میتواند بسیار مهم باشد.
رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور با اشاره به شرایط اقتصادی مولداوی گفت: مولداوی با رشد اقتصادی مثبت در حال حرکت است. این کشور همچنین تسهیلات قابلتوجهی برای سرمایهگذاری خارجی فراهم کرده و ما به این موضوع توجه داریم که با توجه به معافیتهای خوبی که در مولداوی وجود دارد، فعالیت در مناطق آزاد مولداوی برای کشورهای حوزه CIS و اروپایی و همچنین حوزه بالکان بسیار جذاب است.
رئیس اتاق ایران با اشاره به ظرفیتهای همکاری میان ایران و مولداوی، نفت و گاز، انرژی، کشاورزی، تولید داور و وسایل پزشکی را از دیگر زمینههای همکاری میان دو کشور برشمرد.
شافعی کشت فراسرزمینی را از حوزههای مهم همکاری ایران و مولداوی برشمرد و گفت: با توجه به مشکل کمبود آب در ایران و از طرف دیگر زمینهای حاصلخیز در مولداوی، این کشور میتواند از مناطق جذاب برای کشت فرا سرزمینی ایران باشد.
رئیس اتاق ایران همچنین با اشاره به ظرفیتهای ترانزیتی مولداوی گفت: مولداوی منطقهای ویژه در ترانزیت شرق به غرب است و به این دلیل تشکیل شرکتهای حملونقل میان ایران و مولداوی میتواند از نقاط مهم همکاری باشد.
شافعی همچنین به صدور خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد و گفت: ما در ایران شرکتهای فنی و مهندسی فعالی داریم که بهویژه در زمینه ساختوساز تجربیات خوبی دارند و میتوانند با شرکتهای مولداوی همکاری داشته باشند.
شافعی در بخش دیگری از سخنانش، لزوم شناخت کافی تجار دو طرف از یکدیگر را مهم خواند و گفت: اطلاعات کافی میان تجار دو کشور وجود ندارد و نیازمند تبادل اطلاعات میان دو طرف هستیم. اتاق ایران هم از این تبادل اطلاعات و همچنین تبادل هیاتهای تجاری میان دو کشور حمایت میکند.
حجم روابط دو کشور پایین است
رئیسجمهور مولداوی که در تهران به سر میبرد، در دیدار با رئیس اتاق ایران گفت: این برای دومین بار است که در 6 ماه گذشته به تهران سفر میکنم. به باور من باید نبض جدیدی در روابط دو کشور ایجاد کنیم.
ایگور دودون گفت: ظرفیتها و امکانات زیادی برای همکاری میان دو کشور وجود دارد اما مراودات بازرگانی دو کشور بسیار پایین است. حجم سالانه 1.5 تا 2 میلیارد دلار بسیار حجم ناچیزی است. همچنین میزان رفتوآمد میان مردم دو کشور بسیار پایین است، بهطوریکه سال قبل تنها 60 نفر از ایرانیان با اخذ ویزا به مولداوی سفر کردهاند.
دودون تبادل هیاتها میان دو کشور را بسیار مهم برشمرد و گفت: باید روندی اتخاذ شود که تجار دو کشور تا پایان امسال بتوانند باهم دیدار کنند و ما آمادهایم که این دیدار را برای شما با هیات اتاق بازرگانی و کارشناسان اقتصادی ریاست جمهوری سازماندهی کنیم.
او رفتوآمد تجار را مهم دانست و گفت: ما باید بدانیم که منافع و ظرفیتهای شما چیست و در چه زمینههایی میتوانیم همکاری داشته باشیم.
رئیس جمهور مولداوی مراودات بازرگانی و صادرات و واردات، ترانزیت و سرمایهگذاری را سه زمینه مهم برای همکاریهای ایران و مولداوی برشمرد.
دودون در مورد مراودات بازرگانی گفت: باید نقاط مشترک شناخته شوند. بهعنوانمثال ما از کشورهای زیادی میوه وارد میکنیم و میتوانیم از ایران هم میوههایی مانند پرتغال و نارنگی یا خشکباری مانند پسته وارد کنیم.
وی در مورد ظرفیت صادرات به ایران هم گفت: مولداوی در تولید ذرت، آفتابگردان و گوشت ظرفیت صادرات دارد. در مورد بعضی از این موارد باید موافقتنامه امضا شود.
دودون بر لزوم تبادل اطلاعات جامع و مشخص برای اطلاع دو کشور از ظرفیتهای یکدیگر تأکید کرد و گفت: این اطلاعات در حال آمادهسازی است و در آیندهای نزدیک برای شما ارسال میشود.
رئیسجمهور مولداوی همچنین در مورد همکاریهای ترانزیتی ایران با این کشور گفت: مولداوی یک توافقنامه تجارت آزاد با کشورهای مشترکالمنافع و اتحادیه اروپا دارد و میتواند مسیر خوبی برای ترانزیت کالاهای ایرانی به غرب باشد.
دودون افزود: ما در مولداوی چند منطقه آزاد اقتصادی با ظرفیتهای بسیار جدی داریم که میتوانند بهعنوان یک پایگاه ترانزیتی استفاده شود. از این طریق ایرانیها میتوانند کالاهای خود را بدون تعرفههای گمرکی صادر کنند و یا وارد کنند.
او افزود: سرمایهگذاری مسئله مهمی برای صادرت کشور مولداوی است. بهطور مثال کالاهایی که شما با تعرفههای زیاد گمرکی به اتحادیه اروپا وارد میکنید، میتوانید بهصورت جزئی در مولداوی تولید کرده و با گرفتن گواهی این کشور بدون تعرفه گمرکی به اتحادیه اروپا ببرید.
رئیس جمهور مولداوی انرژی را از زمینههای مهم همکاری میان ایران و مولداوی برشمرد و گفت: انرژی از زمینههای مهم سرمایهگذاری میان دو کشور است. در برنامه ساخت بندر رودخانه دانو، ساخت یک پالایشگاه نفت هم گنجاندهشده است اما ساخته نشده که من فکر میکنم این پروژه میتواند یک پروژه خوب سرمایهگذاری باشد و بتوانیم یک پالایشگاه نفت تأسیس کنیم تا محصولات نفتی را تولید و به اروپا برسانیم.
وی افزود: در این رابطه با وزیر نفت و رئیسجمهور صحبت کردهایم و این موضوع ظرفیت خوبی برای همکاریهای دو طرف است.
کشاورزی دو کشور مکمل یکدیگرند
رئیس اتاق ایران پس از سخنان رئیسجمهور مولداوی گفت: در مورد محصولات کشاورزی اقتصاد دو کشور مکمل هم هستند چراکه ما واردکننده ذرت و آفتابگردان هستیم و همچنین به سایر کشورها صادرات میوه داریم. در این زمینهها دو کشور میتوانند نیازهای همدیگر را برآورده کنند.
رئیس اتاق ایران با اشاره به قانون سرمایهگذاری مولداوی و همچنین حمایت این کشور از سرمایهگذاران و تعرفههای ترجیحی مولداوی افزود: مولداوی برای ما دروازه ورود به کشورهای اروپایی است. ما از طریق مولداوی میتوانیم به بازار بزرگ اروپا دسترسی داشته باشیم.
شافعی همچنین با اشاره به سخنان رئیسجمهور در زمینه سرمایهگذاری نفتی ایران در مولداوی گفت: بخش خصوصی ایران توانمندیهای زیادی در زمینه پالایشگاه دارد و میتواند در این زمینه با مولداوی همکاری کند.
رئیس اتاق ایران همچنین بر لزوم تسهیل صدور ویزا برای تجار ایرانی تأکید کرد و گفت: موضوع تسهیل صدور ویزا بسیار مهم و بنای اولیه مبادلات اقتصادی میان دو کشور است. در مورد مولداوی حتی میتوان لغو ویزا میان دو کشور را در دستور کار قرار داد.
رئیسجمهور مولداوی در مورد صدور ویزا گفت: ما با کشورهای زیادی لغو ویزا هستیم و میتوانیم این موضوع را پیگیری کنیم اما قبل از آن باید بگویم که مذاکرات برای این اقدام بسیار مهم است و باید مذاکراتی میان دو طرف صورت گیرد.
همچنین در این نشست رئیس اتاق اصفهان بهعنوان استان معین در رابطه با مولداوی حضور داشت و در مورد راههای گسترش روابط دو کشور سخن گفت.
به گفته عبدالوهاب سهلآبادی، اتاق اصفهان اطلاعاتی در مورد ظرفیتهای و تجار و فعالان اقتصادی مولداوی تهیهکرده است و آماده است آنها را در اختیار بقیه اتاقها قرار دهد.
سهلآبادی همچنین بر تسهیلات صدور ویزا برای افزایش ارتباطات تجاری دو طرف تأکید کرد.
محمدرضا کرباسی، معاون بینالملل اتاق ایران هم بر ایجاد پرواز مستقیم میان ایران و مولداوی تأکید کرد و آن را برای توسعه ارتباطات تجاری مهم خواند.
کرباسی همچنین بر تسهیلات صدور ویزا و تسهیلات روابط بانکی میان ایران و مولداوی برای افزایش ارتباطات تجاری تأکید کرد.
رئیسجمهور مولداوی در مورد همکاریهای بانکی دو کشور به دیدار خود با رئیسکل بانک مرکزی در ماه فوریه اشاره کرد و گفت: امکانهای مختلف را برای توسعه همکاریهای بانکی بین دو کشور بررسی میکنیم.
وی همچنین در مورد برقراری پرواز مستقیم میان ایران و مولداوی گفت: در خصوص ایجاد پرواز مستقیم میان دو کشور باید مطمئن باشیم که پروازها کامل باشند و حجم مناسبی از مسافر وجود داشته باشد.
به گفته رئیسجمهور این کشور امکان پرو از مستقیم باید در دیدارهای بعدی میان دو طرف بیشتر بررسی شود.
در این زمینه رئیس اتاق اصفهان پیشنهاد کرد: اتاقهای بازرگانی ایران و اصفهان سوبسیدها و تشویقهایی را برای حمایت از این پرواز در ابتدای راهاندازی خط ایجاد و از این طریق به راه اندازی خط کمک کنند.
انتهای پیام/