سنجاقک حرکت بعدی طعمهاش را پیشبینی میکند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Upi، این یافتهها میتواند به مهندسان رباتیک در طراحی دقیقتر و کارآمدتر سیستمهای پیشبینی بصری کمک کند.
دکتر استون ویدرمن، متخصص نورولوژیست از دانشگاه آدلاید، در این باره میگوید: «تاکنون جامعه پژوهشی گمان میکرد که تنها پستانداران، مانند انسان، میتوانند جای یک شیء محرک در آینده نزدیک را پیشبینی کنند».
مغز پستانداران در مقایسه با مغز حشرات، قادر به انجام وظایف پیچیدهتری است اما تواناییهای سیستم عصبی ساده سنجاقک باعث شگفتی دانشمندان شد.
ویدرمن در ادامه افزود: «متوجه شدیم که سنجاقکها دارای قدرت بینایی قوی و فرآیند عصبی هستند که برای استفاده در پیشرفتهای تکنولوژی بسیار مناسب است».
وقتی که سنجاقک در حال ردیابی طعمه شبیهسازی شده در یک تصویر زمینه پیچیده بود، دانشمندان توانستند نورونهای تشخیص هدف را در مغز این حشره مشاهده کنند. آنالیزها نشان میدهد که این نورونها در پاسخ به میدان متمرکز بصری، که درست پیش از شیء متحرک قرار داده شده بود، فعالیت بیشتری از خود نشان دادند.
وقتی که شیء متحرک از میدان دید سنجاقک ناپدید شد، ناحیه تمرکز به جلو پیش رفت و مکان بعدی که شیء دوباره ظاهر خواهد شد را پیشبینی کرد.
این یافتهها ثابت کرد که نورونهای سنجاقک میتواند اطلاعات درباره مسیر یک شیء را دریافت کند و با استفاده از آن اطلاعات موقعیتهای آینده شیء مذکور را پیشبینی کند.
دیوید اوکارل، استاد زیستشناسی دانشگاه لند سوئیس، در این باره اظهار کرد: «این کار سنجاقکها بسیار مشابه به انسان است، درست مانند وقتی که مسیر حرکت یک توپ را پیشبینی میکنیم».
این امر میتواند انتقال سیستم پیشبینی بصری به سیستمهای تکنولوژیکی را آسانتر سازد.
ویدرمن در آخر افزود: «این کشف بسیار هیجانانگیز است و به ما کمک میکند تا دریابیم که چگونه نورونها براساس اطلاعات قدیمی پیشبینیهای پیشرفته میکنند. تیم تحقیقاتی ما بر این باور است که نتایج حاصل از این تحقیقات کاربردهای عملی زیادی، مخصوصا در توسعه کنترل مصنوعی و سیستم بصری، خواهد داشت».
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/