طراحی تلسکوپ رصدخانه ملی امسال به پایان میرسد
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا از مهر، حبیب خسروشاهی امروز در نشستی خبری که در پژوهشگاه دانشهای بنیادی برگزار شد در خصوص آخرین وضعیت رصدخانه اظهار داشت: «زیرساخت این رصدخانه عملا ساخته شده است و درصدد هستیم ساخت تلسکوپ آن را آغاز کنیم».
وی افزود: «طراحی تفصیلی مکانیک تلسکوپ را امسال به اتمام میرسانیم و وارد ساخت آن خواهیم شد».
خسروشاهی همچنین گفت: «طرح رصد خانه در سه فاز بوده و تنها طرح ملی است که تمام زیرساختها را برای خودش دارد و حمایتها و مصوباتی را به خود اختصاص داده است».
وی با بیان اینکه در سال ۹۱ طراحی مفهومی رصدخانه به اتمام رسید، خاطرنشان کرد: «در سال ۹۶ عملا طراحی تفضیلی را به اتمام میرسانیم و وارد فاز ساخت میشویم و با اتمام بارگذاری اسناد طراحی طی یک ماه مورد داوری قرار میگیرد».
مجری طرح رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه امسال تمام کارهای عمرانی این رصدخانه به اتمام خواهد رسید، گفت: «در این صورت آماده اجرا و ساخت میشویم تا بتوانیم طی بازه سه یا چهار ساله به مرحله راهاندازی رصدخانه برسیم».
خسروشاهی تاکید کرد: «ما باید بتوانیم کار را در یک مدت زمان کوتاه به اتمام برسانیم و این موضوع بستگی به بودجه اختصاصی به این طرح دارد؛ در واقع سرعت کار در گرو بودجه این پروژه است».
وی با بیان اینکه رصد خانه ملی ایران مجموعه ای از فعالیتهاست و تلسکوپی که قرار است در این رصدخانه ساخته شود 3/4 متری است.
مجری طرح رصدخانه ملی ایران اضافه کرد: امروز بعد از ۱۳ ماهه آینه ثانویه این تلسکوپ را سفارش دادهایم و در حال ساخت است. تمام آینههایی که از این تلسکوپ ساخته شده را به یک شرکت آلمانی سفارش دادهایم.
خسروشاهی ادامه داد: «آینه اصلی این تلسکوپ وزنی برابر 6/5 تن دارد و با ۱۱ متر ارتفاع و شش متر قطر آینه اصلی تلسکوپ را تشکیل میدهد».
وی با بیان اینکه مکانیک تلسکوپ طی ۱۸ ماه طراحی شده است، خاطرنشان کرد: «دقت و زبری سطح آینه اصلی این تلسکوپ تا دو نانومتر است».
مجری طرح رصدخانه ملی ایران با اشاره به محل قرارگیری آینه تلسکوپ در رصد خانه ملی گفت: آینه در ارتفاع ۱۳ متری رصدخانه قرار میگیرد.
وی گفت: «برای سهولت دسترسی به رصدخانه جادهای نزدیک به رصدخانه هموار شده، همچنین محلی برای استقرار کارکنان و پشتیبانی فنی آنها نزدیک این رصد خانه در شهر کامو در نظر گرفته شده است. همچنین پژوهشگاه ساختمان موقتی برای پشتیبانی فعالیتهای رصد خانه در همان محل دارد».
مجری طرح رصدخانه ملی ایران افزود: «بخشی از ابزار رصدی رصدخانه ملی مانند آشکارسازها، باید از خارج تهیه شوند اما طیف سنجیها قابل ساخت در کشورند و میتوانند نیاز رصدخانه را در کشور برطرف کنند».
خسروشاهی ادامه داد: «برای راه اندازی رصد خانه ملی تاکنون ۲۰ نفر پسادکترا و دانشجوی دکتر برای رصد، پنج نفر اپراتور و منجم را آموزش داده ایم. همچنین دو مساحی بزرگ و پنج بنای رصدی را تاکنون اجرا کرده ایم. همچنین ابزار رصدی به ارزش سه میلیون یورو در این رصد خانه به روز شده است».
وی گفت: «در طی ۱۸ ماه گذشته، ساخت ساختمان موقت رصد سرا (برق، داده، تلفن)، گسترش همکاری با سایر رصدخانهها، رصدخانه اروپا، ارتباط مستمر با منجمان و پژوهشگران در کشور و تشریح عملکرد، انجام بازدیدهای فنی و مذاکره با شرکتهای تامین کننده، تصویب طرح در جدول ۱۴ قانون بودجه ۹۵ و ۹۶، تصویب طرح در شورای عالی عطف و یکی از طرحهای اولویت دار کشور، جذب حمایت معاونت علمی و فناوری و همچنین ارتباطات مستمر با وزارت علوم و سازمان مدیریت برای تخصیص اعتبار، مرتفع کردن اشکالات و نواقص اداری و اجرایی برون سازمانی درخصوص مجوزها، مذاکراه با مدیران محلی برای کنترل آلودگی نوری از جمله اقداماتی بوده که در طی ۱۸ ماه گذشته انجام دادهایم».
مجری طرح رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه وظیفه ما طراحی و ساخت رصدخانه ملی ایران است، گفت: «آموزش منجمان اصولا باید یک فرایند موازی و مستقل از طرح اما هماهنگ با آن باشد».
خسروشاهی با بیان اینکه طرح رصدخانه ملی آماده همکاری و هماهنگی با دانشگاهها و موسسات پژوهشی در حوزه آموزش و پژوهش است، اظهار داشت: «ظرفیت ساخت تجهیزات رصدی باید در کشور ایجاد شود و موسسات پژوهشی باید در این زمینه فعال شوند که این طرح آماده همکاری در این زمینه است».
مجری طرح رصدخانه ملی ایران گفت: زیرساخت مهم و منحصر به فرد رصدی در کشور ایجاد شده است و عاقلانه است دانشگاهها و سایر موسسات تحقیقاتی مرتبط با نجوم به جای صرف وقت و سرمایه شخصی یا ملی از ظرفیت ایجاد شده استفاده کنند و تجهیزات رصدی حرفه ای را در سایت رصدخانه ملی مستقر کنند.
به گفته خسروشاهی طرح رصدخانه ملی ماموریت خود را اتمام طرح در سه تا چهارساله آینده میداند.
انتهای پیام/