دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 خرداد 1396 - 14:55
در نشست خبری دهمین جشنواره موسیقی نواحی مطرح شد

فرزاد طالبی: امسال موضوع پژوهش را بسیار پررنگ کرده‌ایم/ جشنواره موسیقی نواحی با بودجه 500 میلیون تومانی برگزار می‌شود

نشست خبری دهمین جشنواره موسیقی نواحی صبح امروز 29 خردادماه با حضور فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره، محمدرضا علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و احمد صدری دبیر جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.
کد خبر : 188648

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره موسیقی نواحی در نشست خبری دهمین جشنواره موسیقی نواحی گفت: «امیدوارم جشنواره نواحی در راه صیانت از موسیقی ایران قدمی بردارد. موسیقی که هم از لحاظ شکلی و هم محتوایی اجزای متشکله هویت ملی است. سرچشمه موسیقی ملی ایران است. ضمن اینکه مفاهیم مرتبط با حوزه تمدنی و هویتی را صدها و هزاران سال توانسته به نسل‌های بعد از خود منتقل کند و بخشی از موسیقی ایران است که قابلیت عرضه و ارائه در صحنه بین‌المللی دارد.»


وی ادامه داد: «ساکنین دیگر کشورها و فرهنگ‌ها می‌توانند با موسیقی نواحی ارتباط برقرار کنند و این حوزه برای کسانی که در خارج از ایران زندگی می‌کنند همچنان جذاب است. سال گذشته بعد از سال‌ها جشنواره موسیقی که برای مدتی متوقف شده بود، فعالیتش را آغاز کرد و به عنوان جشنواره موفقی برگزار شد. امسال هم امیدوارم این روند ادامه داشته باشد. با تغییراتی که لازمه تحول زمان است، طبیعی است که تغییرات در جشنواره رخ دهد. ما سعی کرده‌ایم این تغییرات شکل مناسبی داشته باشد. ما یکی از آیتم‌های حمایتی‌مان جشنواره موسیقی نواحی است و به غیر از آن مکتبخانه‌ها را داریم که یکی از آنها سال گذشته افتتاح شد. امید است امسال نیز سه مکتبخانه دیگر در خصوص صیانت از موسیقی نواحی، آموزش و انتقال سینه به سینه موسیقی افتتاح شود.»


مدیر دفتر موسیقی در سخنانش اعلام کرد: «از دیگر وظایف ما حمایت از آلبوم‌های موسیقی نواحی است که مدیران کل استان‌ها به ما معرفی می‌کنند و آلبوم‌هایی که حائز این شرایط باشد مورد حمایت قرار می‌گیرند. ما جشنواره‌های استانی و منطقه‌ای مفصلی را سال گذشته شاهد بودیم که شامل 20 جشنواره بود که با تمرکز بر موسیقی نواحی و مقامی منطقه یا استان میزبان بوده است.»


وی ادامه داد: «محدودیت منابع اعتباری قطعا حرکت را در روایت از موسیقی نواحی کم می‌کند، اما قطعا این حمایت متوقف نخواهد شد. امیدوارم این محدودیت‌ها را بتوانیم رفع کنیم. موسیقی نواحی، موسیقی هویتی ایران است و به شکل مناسب‌تری باید صیانت شود.»



برگزاری هفته فیلم موسیقی نواحی


وی ادامه داد: «ما امسال به صورت همزمان با جشنواره کرمان، 3 هفته فیلم در استان‌های گیلان، آذربایجان شرق و لرستان برگزار می‌شود و ما از افزایش مشارکت استان‌ها در برگزاری جشنواره ملی موسیقی نواحی برای سال آینده استقبال خواهیم کرد.»


طالبی تاکید کرد: «امسال از کشورهای دیگر هم به عنوان اجراکننده برنامه و موسیقی نواحی خاص در جشنواره حضور خواهم داشت. امسال موضوع پژوهش را بسیار پررنگ کرده‌ایم و امیدوارم نشست‌های آن برای پژوهشگران راهگشا باشد. این حوزه نیازمند کار مطالعاتی است و بخش‌های دیگر موسیقی ایران هم از آن بهره‌مند می‌شوند. در این دوره 37 نفر در بخش اصلی جشنواره حضور دارند و 18 استاد موسیقی نواحی هم اجرای موسیقی خواهند داشت. ما در این دوره شاهد اجرای گروه‌های موسیقی نواحی هستیم.»


تنوع موسیقی نواحی در کرمان


محمدرضا علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در بخش دیگر یاز این نشست رسانه‌ای گفت: «استان کرمان به دلیل گستردگی جغرافیایی و تنوع اقلیمی از منظر فرهنگی دارای تنوع خاصی است. ما در کرمان در حوزه موسیقی نواحی در بخش‌های جنوب، شرق، ‌شمال و غرب با موسیقی خاصی روبه‌رو هستیم و موسیقی نواحی در استان از تنوع خاصی برخوردار است که همین امر نیز جای پژوهش و بررسی است.»


وی تاکید کرد: «دهمین جشنواره موسیقی نواحی از 6 تا 9 تیرماه در کرمان برگزار می‌شود و به غیر از کرمان نیز در 9 شهر (رفسنجان، جیرفت، بم، سیرجان و...) دیگر به منظور بهره‌مندی بیشتر مردم شاهد برگزاری آن خواهیم بود.»



علیزاده در سخنانش تاکید کرد: «براساس تجربه ادوار گذشته در حوزه اجرا به انسجام بسیار خوبی در برگزاری جشنواره رسیدیم و با تعامل بسیار نزدیک با دفتر موسیقی هماهنگی‌هایی را در سطح استان انجام دادیم تا جشنواره امسال به شکل بهتری برگزار شود. جشنواره در حوزه اجرا را به موسسات تهیه و تولید آثار صوتی و تصویری کرمان واگذار کردیم و محل اسکان هنرمندان را بهترین هتل کرمان قرار دادیم.»


رونمایی از آثار موسیقی نواحی برگزیده


وی ضمن این‌که ایجاد دبیرخانه جشنواره موسیقی با حمایت دفتر موسیقی را از دیگر اقدامات این دوره معرفی کرد، گفت: «تعدادی از آثار موسیقی نواحی که برگزیده بودند در قالب سی‌دی منتشر شد که در جشنواره امسال رونمایی می‌شود.»


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان محل برگزاری اجراها را با توجه به گرمی هوا، در فضاهای بازی چون پارک مادر معرفی کرد و افزود: «به صورت شبانه اجراهای عمومی در مراکز فرهنگی و تفریحی و پارک مادر انجام می‌شود.


وی همچنین در ادامه از بهره‌مندی آثار بخش‌‌خصوصی از امکانات مناسب سخن گفت.


دهمین دوره با تم منظومه‌خوانی


صدری دبیر جشنواره موسیقی نواحی عنوان کرد: «هرساله یک تم برای جشنواره در نظر گرفته می‌شود که دهمین دوره جشنواره به بحث منظومه‌خوانی اختصاص دارد. در این دوره بحث منظومه‌خوانی و اجراها چند شکل دارد که یک بخش آن اصلی است که آثار را دوستان به دبیرخانه فرستادند و پس از بررسی 37 گروه جشنواره راه یافت. این آثار طی 3 روز در اتاق بازرگانی کرمان اجرا می‌شود.»


توجه بر کیفیت‌گرایی


وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش تاکید کرد: «توجه و تاکید ما بر روی کیفیت‌گرایی بوده است و تلاش شده تا کسانی که دعوت می‌شوند آثارشان از کیفیت خوبی برخوردار باشد. همچنین ما در این دوره تلاش کردیم تا کسانی که برای اولین‌بار پیشنهاد حضور می‌دهند به جشنواره راه یابند. در بخش پیشکسوتان سیاست کاری ما بر همین اساس بود و با اینکه با خیلی از درخواست‌ها روبه‌رو بودیم، تلاش کردیم تا از پیشکسوتانی دعوت کنیم که کمتر در جشنواره نواحی حضور پیدا کردند و یا اصلا حضور نداشتند، اما کارشان دارای کیفیت است. در بخش اجرای راویان اصالت کارها به صورت منطقه‌ای درجه‌بندی شده و در پایان هم برخی از پیشکسوتان اجرای موسیقی خواهند کرد. در بعدازظهرها شاهد اجرای عمومی موسیقی نواحی خواهیم بود که گروه‌ها برای مردم اجرا می‌کنند. صبح‌ها طی ساعت 10 تا 12 جلسات پژوهشی با تم منظومه‌خوانی برگزار می‌شود.»



وی یکی از رویدادهای بخش پژوهش را روش‌های نوین پژوهش موسیقی نواحی برای تعدادی از پژوهشگران معرفی کرد و افزود: «گاه پژوهش‌ها به دلیل عدم آشنایی با روش‌ها و متد پژوهش افراد را با مشکلاتی روبه‌رو می‌کنند که برای رفع این مساله کارگاه‌هایی برگزار می‌شود.»


ارائه آثار قوی از استان‌های همدان، مرکزی و قزوین برای اولین بار


وی یکی دیگر از رویدادهای این جشنواره را پخش آنلاین سه بعدی اجراها معرفی و اظهار کرد: «امسال به کیفیت توجه داشتیم که چه در اسکان، چه در پذیرایی و چه در سالن‌ها و چه در دعوت از مدعوین است. امسال برخلاف سال‌های پیشین از استان‌هایی مثل قزوین، همدان و استان مرکزی که پیش‌ از این سابقه ارسال آثار نداشتند، شاهد کارهای قوی بودیم که همین امر نشان از کمبود اطلاع‌رسانی در این خصوص است.»


بودجه 500 میلیون تومانی


فرزاد طالبی در خصوص بودجه جشنواره گفت: «بودجه جشنواره 500 میلیون تومان است که 250 میلیون آن را طبق تفاهمنامه سه ساله استانداری کرمان، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان تقبل می‌کند و 250 میلیون دیگر را دفتر موسیقی.»


وی درباره حمایت از آلبوم‌ها تشریح کرد: «آلبوم‌هایی که توسط اداره کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه موسیقی نواحی استان‌ها تایید می‌شود و توسط موسسات خصوصی تولید شده در صورتی که واجد شرایط باشند به ما معرفی می‌شوند و ما از آنها حمایت می‌کنیم.»


فرزاد طالبی همچنین اعلام کرد: «در جشنواره امسال شرکت‌کنندگانی از خارج از کشور حضور دارند، اما این به معنای بین‌المللی شدن جشنواره نیست.»


صدری درباره داوری آثاری با موضوع منظومه‌خوانی بیان کرد: «در برخی مواقع موضوع، موسیقی است که در این شرایط می‌توان داوری انجام داد. گاه منظر محتوایی و اصالتی است که در چنین شرایطی ارزیابی آثار غیرممکن است. ما از سال گذشته و امسال گفته‌ایم رقابتی که در این جشنواره داریم برگزیده‌ای نیست و کنکوروار رتبه اول، دوم، سوم ندارد. موسیقی هر منطقه براساس نظر کارشناسان همان منطقه داوری می‌شود و شاخصه‌های اصالت موسیقیایی و محتوایی منطقه‌ای در صورتی که رعایت شده باشند یک اثر را برگزیده می‌کند. هر روز از جشنواره را به یک منطقه اختصاص داده‌ایم که پیشکسوت آن منطقه نیز در همان روز به اجرای موسیقی می‌پردازد.»


در پایان این نشست، پوستر جشنواره که طراحی آن را پرویز بیانی برعهده داشت، رونمایی شد.



از حواشی این نشست عدم حضور خبرنگاران پایتخت در جشنواره موسیقی نواحی است که در نشست خبری این موضوع اعلام شد و با انتقاد خبرنگاران همراه شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب