دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

فلس‌ریزی برای ترساندن شکارچی

محققان به تازگی گونه جدیدی از مارمولک‌های gecko را کشف کرده‌اند که بدن آنها پوشیده از فلس است و برای ترساندن دشمنان خود فلس‌هایشان را از بدن جدا می‌کنند.
کد خبر : 158091

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از bbc، بیشتر مارمولک‌ها برای مقابله با دشمنان خود و ترساندن آنها، دم خود را قطع می‌کنند اما مارمولک gecko فلس ماهی روی پوست خود فلس‌هایی شبیه ماهی دارد که به راحتی از بدن جدا می‌شود.


گونه جدیدی از gecko را که دانشمندان به تازگی کشف کرده‌اند در میان گونه‌های مشابه، بزرگ‌ترین فلس‌ها را داراست. این خزنده با حالت جدا شدن فلس‌ها تطبیق یافته است به طوری که فلس‌ها تنها از قسمت باریکی به پوست بدن جانور متصل است بنابراین به راحتی از پوست جدا می‌شود.


به علاوه، زیر فلس‌ها یک منطقه جدا شده از پیش تشکیل شده داخل پوست وجود دارد. اگر چه چند گونه از مارمولک‌های gecko به گونه‌ای هستند که وقتی آنها را محکم می‌گیرند، پوست اندازی می‌کنند، این گونه جدید کشف شده حتی با کوچک‌ترین لمسی شروع به پوست‌اندازی و فلس‌اندازی می‌کند.



این فلس‌هایی که می‌ریزند طی چند هفته ترمیم می‌شوند و بار دیگر فلس‌های جدیدی رشد می‌کنند. این در حالی است که سایر انواع این مارمولک‌ها مدت زمان بیشتری زمان می‌برد تا فلس‌های ریخته با فلس‌های جدید جایگزین شوند. مارمولک Geckolepis megalepis به دلیل داشتن فلس‌های بزرگ بسیار شاخص است. محققان بر این باورند که فلس‌های درشت‌تر به مراتب راحت تر از فلس‌های کوچک‌تر می‌ریزند. دلیل آن، منطقه سطحی بزرگ‌تری است که به منطقه اتصال وابسته است و سطح اصطکاک بزرگ‌تری دارد.


نکته قابل توجه اینجاست که این فلس‌ها نسبتا ضخیم و حتی استخوانی است و از نظر تولید انرژی، هزینه بالایی دربرمی‌گیرد. پوست زیر آن به راحتی از هم جدا می‌شود به سرعت و بدون به جا گذاشتن جای زخم بازسازی می‌شود.


دانشمندان این گونه جدید مارمولک‌های gecko را در تشکیلات غار Tsingy در ماداگاسکار کشف کردند.


مترجم: ندا اظهری


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب