دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 بهمن 1395 - 12:42

سیاه‌چاله عظیم، رکورد طولانی‌ترین بلعیدن را ثبت کرد

یک هیولای سیاه در کهکشانی دوردست، شگفتی کیهان‌شناسان را با یک وعده غذای بسیار طولانی و بزرگ، برانگیخت.
کد خبر : 158034

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به‌نقل از ناسا، وقتی یک سیاه‌چاله (سوراخ‌های هیولایی آسمان که همه‌چیز را می‌بلعند) یک ستاره نزدیک را می‌بلعد، این وعده غذایی او به دلیل سرعتی که به حرکت ستاره می‌دهد، موجب باقی‌ماندن ردی از اشعه ایکس در کنار سفره‌اش می‌شود. کیهان‌شناسان با استفاده از رصد این ردپای اشعه ایکس، خورد و خوراک سیاه‌چاله‌ها را بررسی و نتیجه‌گیری‌های مختلفی درباره چگونگی سازوکار تشکیل کائنات می‌کنند.


سیاه‌چاله XJ1500+0154 یکی از بزرگترین سیاه‌چاله‌های آسمان است که اشتهای زیادی هم دارد اما این‌بار به‌خاطر طولانی شدن غذا خوردنش جلب توجه کرده است. به‌طور معمول هر ستاره‌ای که بلعیده می‌شود، یک رد اشعه ایکس برای مدت حداکثر یک سال از خود باقی می‌گذارد. این باقی‌مانده، تنها فرصتی‌ست که کیهان‌شناسان برای بررسی سلیقه غذایی، سرعت غذا خوردن و بسیاری ویژگی‌های دیگر مانند ابعاد خود سیاه‌چاله در اختیار دارند اما این‌بار یک رد اشعه ایکس به مدت 10 سال در کنار این سیاه‌چاله باقی‌مانده که تعجب همه را به‌دنبال داشته است.


به گفته تیم تحقیقاتی از دانشگاه نیوهمپشایر که با ناسا همکاری می‌کند، این پدیده می‌تواند به‌ دو علت اتفاق افتاده باشد؛ نخست این‌که ستاره‌ای که بلعیده شده بسیار عظیم و بسیار درخشان بوده و دوم این‌که یک ستاره کوچک و معمولی مدت زیادی جویده و هضم شده است. هر کدام از این اتفاق‌ها که افتاده باشد، پدیده‌‌ای بی‌سابقه به‌ثبت رسیده که دریچه تازه‌ای را به‌روی کیهان‌شناسی باز می‌کند. کیهان‌شناسان با استفاده از آنچه در بررسی سیاه‌چاله‌ها به‌دست می‌آورند، تلاش می‌کنند به این موضوع پی ببرند که با وجود غول‌های خوش‌اشتهایی به این عظمت که در کائنات بسیار زیاد هستند، چطور چنین جهانی با این وسعت و این‌همه اجرام و کهکشان‌ها به‌وجود آمده است در حالی که سیاه‌چاله‌ها در واقع در جهت نابودی این کائنات فعالیت می‌کنند. اغلب این سیاه‌چاله‌ها بسیار بزرگ و سنگین هستند و حداقل یک میلیارد برابر خورشید جرم دارند.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب