طرح مجلس برای انتخاب شهرداران با رای مستقیم مردم
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، جهان اقتصاد نوشت: دو سال پیش بود که در حادثهای دو زن بخاطر آتشسوزی در یک ساختمان و پیش از آنکه نیروهای آتشنشان بتوانند به آنها کمکی کنند، در هراس از شعلههای آتش سقوط کرده و جان خود را از دست دادند. در آن زمان هم مسئولان مربوطه خواستار توجه بیشتر به موارد ایمنی ساختمانها و تقویت تجهیزات آتش نشانی شده بودند و به گفته محسن سرخو از اعضای شورای شهر تهران اگر در آن زمان شهردار تهران نسبت به تقویت تجهیزات آتش نشانی و تخصیص اعتبار به این نهاد پرداخته و مشکلات سازمان تحت مدیریت خود را میپذیرفت شاید امروز شاهد حادثه پلاسکو نبودیم.
برخی کارشناسان طولانیشدن دوران مدیریت قالیباف در شهرداری تهران را از عوامل بروز برخی مشکلات شهری دانسته و آن را تالی فاسد میدانند و معتقدند طولانی شدن این مدت همراه با بی توجهی برخی اعضای شورای شهر تهران و به ویژه هیات رییسه این نهاد بر نحوه عملکرد شهردار تهران و نادیده گرفتن قوانین از سوی او آینده پایتخت و پایتختنشینان را با چالشی جدی مواجه کرده است. چالشی که نمونهای از آن را در مثلهشدن دخترک ۵ ساله در پمپ آب پارک در ماههای ابتدایی سال و جان باختن ۲۲ نفر از شهروندان و آتش نشانانمان در ماههای پایانی سال دیدیم که همه و همه ناشی از سو مدیریت و عدم نظارت صحیح و اجرای قوانین توسط مدیریت شهر تهران بود.
در این راستا برخی نمایندگان مجلسی طرحی را آماده کردهاند تا طبق آن شهردار توسط مردم انتخاب شود و مدت مدیریت او محدود شود. پروانه مافی نائب رییس کمیسیون شوراهای مجلس درباره جزئیات این طرح توضیحاتی به جهان اقتصاد داده که در ادامه میآید:
با توجه به اتفاقات رخ داده در سطح مدیریتی شهر تهران برخیها معتقد هستند که دوره مسئولیت شهردار باید محدود شود. نظر مجلس شورای اسلامی در این باره چیست؟
من معتقد هستم که در کلانشهرها و به ویژه شهر تهران، انتخاب شهردار باید با انتخاب مردم باشد و شوراهای شهر بر روند کاری او نظارت داشته باشند. شهرداری که با رای مردم انتخاب میشود باید موکلان خود را راضی نگه دارد و به آنها پاسخگو بوده و نظرات آنها را تأمین کند اما در شرایط کنونی هنگامی که یک فرد برای مسئولیت شهرداری نامزد میشود ممکن است، او موافقان و مخالفانی داشته باشد و آن فرد با رأی اندکی انتخاب شود و سالها در صدر مسئولیت مدیریت شهری قرار بگیرد، این نتایج خوبی ندارد که ما نمونه آن را در تهران مشاهده میکنیم.
مجلس برنامهای برای انتخاب شهردار با رأی مستقیم به مردم در دست دارد؟
بله، برنامهای در مجلس در این خصوص در حال بررسی است و ما به دنبال تغییر قانون و اصلاح آن هستیم. در هفته گذشته قانون شوراها در خانه ملت مورد بررسی قرار گرفت و کل مواد آن از مجلس شورای اسلامی رأی گرفت و نوبت بعدی مربوط به اصلاح قانون در این باره و انتخاب شهردار با رأی مستیم مردم است.
بهنظر شما این امر موجب کاسته شدن از اختیارات شوراها نمیشود؟
فکر نمیکنم. هماینک که شهرداران با رأی غیرمستقیم مردم یعنی اعضای شورای شهر انتخاب میشوند. آنها نه تنها به مردم بلکه به شوراها هم پاسخگو نیستند ولی در صورتی که با رأی مردم انتخاب شوند این امید وجود دارد که اندکی پاسخگویی در آنها ایجاد شود.
در روز چهارشنبه وزیر کشور و شهردار تهران در خصوص علل فروریزی ساختمان پلاسکو گزارشهایی را به مجلس ارائه دادند اما هر کدام از این گزارشها با یکدیگر تفاوتهای عمدهای داشت دلیل این تفاوت چیست؟
بله، تفاوتها در سخنان آقایان رحمانیفضلی و قالیباف کاملا مشهود بود و با هم سنخیتی ندارد. در برخی از گزارشها احساس میشود که مقام مسئول به دنبال توجیه اقدامات خود و رفع مسئولیت از خود است وقتی مدیری به توجیه روی میآورد که نه استعفا میدهد و نه عذرخواهی میکند.
مجلس برای بررسی این تفاوتها برنامهای دارد؟
موضوع پلاسکو یک موضوع ملی است و هم رییس مجلس و هم رئیس جمهور دستور بررسی این موضوع را دادهاند که هیئت تعیین شده از سوی آقای لاریجانی باید در یک ماه و هیئت تشکیل شده به دستور آقای روحانی در دو ماه گزارش خود را ا رائه دهند.
شهردار تهران مدعی است که شهرداری اختیارات لازم را برای برخورد با متخلفان در اختیار ندارد آیا در اصلاح قوانین که در مجلس در حال انجام است اختیارات لازم به این نهاد برای برخورد با تخلفات داده خواهد شد؟
این مساله هم باید مورد بررسی قرار گیرد چراکه دادن قدرت کامل به شهرداری هم میتواند فسادزا باشد. ممکن است کسانی ضابط قانون شوند که هیچ صلاحیتی برای اعمال قانون نداشته باشند.
انتهای پیام/