دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 ارديبهشت 1394 - 11:18

تشکل‌های اسلامی در دانشگاه‌های غربی چگونه فعالیت می‌کنند؟

درست است که در برخی از کشورهای دنیا دانشجویان مسلمان باید برای دانشگاه رفتن با حجاب و روزه گرفتن کلی تلاش کنند و با لابی‌های قدرتمند مذاکره کنند اما در بسیاری از دانشگاه‌های دنیا آن‌ها فعالیت‌های خودشان را در قالب تشکل‌ها انجام می‌دهند.
کد خبر : 15583

گروه دانشگاه: در حالی که این روز‌ها داعش در تلاش است که چهره‌ای مخدوش از مسلمانان جهان ارائه دهد، در دانشگاه‌های مطرح دنیا اتحادیه‌هایی با نام اتحادیه‌های دانشجویان مسلمان فعالیت می‌کنند و می‌خواهند چهره صلح طلب اسلام را به همگان معرفی کنند. البته آنها کارهای دیگری هم دارند. بعضی از آنها برای دست پیدا کردن به بعضی از حقوق و امکانات برای مسلمانان در دانشگاه‌ها تلاش می‌کنند و در برابر اقدامات تبعیض آمیز می‌ایستند.


این انجمن‌های دانشجویی هستند که برنامه‌های نماز جمعه شهر محل سکونتشان را به دانشجویان مسلمان معرفی می‌کنند و برنامه سفر تفریحی و ورزش گروهی ترتیب می‌دهند. آن‌ها در فعالیت‌های خیریه هم دست دارند می‌خواهند با این کار دانشجویا غیر مسلمان را با فرهنگ دین اسلام آشنا کنند.


هفته اسلام برای غیرمسلمانان


یکی از کشورهایی که انجمن دانشجویان مسلمانش به خوبی فعال است، آمریکاست. در دانشگاه پیل انجمن اسلامی دانشجویان به دانشجویان غیر مسلمان اجازه تحقیق بر روی اسلام را می‌دهند. آن‌ها در ماه مارس «هفته اسلام» را برای معرفی دینشان برگزار کردند و از همه دعوت کرده بودند برای رویدادهای جالب و غذاهای خوشمزه در آن شرکت کنند. البته در برنامه‌های آن‌ها مبارزه با‌نژاد پرستی نیز جایگاه مهمی را به خود اختصاص می‌دهد.


فعالیت سیاسی ممنوع


در دانشگاه پرینستون انجمن دانشجویان مسلمان قدمتی بیست ساله دارد. آن‌ها در انجمن خود فعالیت سیاسی ندارند و می خواهند دانشجویان مسلمان دانشگاه خود را گرد هم جمع کنند و در گفتگوهای هفتگی شریکشان کنند. آن‌ها در ماه رمضان هم دورهمی افطار می‌کردند و ورود بقیه دانشجویان غیر مسلمان نیز به این جمع افطاری آزاد بود. آن‌ها هم مثل بسیاری از دیگر از این انجمن‌ها، کلاس‌های قرآن و تجوید برگزار می‌کنند تا دانشجوهای عضو آن، درست خواندن قرآن را با هم تمرین کنند.


به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، یکی از انجمن‌های فعال دانشجویان مسلمان، انجمن دانشگاه‌ ام. آی. تی با ۱۰۰ عضو فعال است. آنها برای اعضای خود نمازخانه تاسیس کرده‌اند و غذای حلال را در منوی کافه‌های دانشگاهی جای داده‌اند. این دانشگاه دبیران انجمن اسلامی خود را از طریق انتخابات انتخاب می‌کند. بخشی از سایت این انجمن به دانشجویان مسلمان برای ساکن شدن در خوابگاه مناسب کمک می‌کند. این سایت تنها خوابگاه تمام دخترانه‌ام آی تی را به دختران مسلمان معرفی می‌کند.


فضاهای دخترانه در دانشگاه‌های دیگر هم بین مسلمانان طرفدار دارد. دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۸ به دنبال درخواست دانشجویان مسلمان، برای دختران ساعت‌های اختصاصی در باشگاه ورزشی ایجاد کرد تا آنها بدون حضور پسران هم ساعاتی برای ورزش داشته باشند.








دانشگاه متروپولیتن لندن به تازگی به خاطر درخواست‌های دانشجویان مسلمان، مناطق بدون الکل در این دانشگاه ایجاد کرد و چون دانشجویان مسلمان، مشروبات الکلی را نامشروع و غیراخلاقی می‌دانستند، فروش الکل در بعضی از واحدهای دانشگاه ممنوع شد

نمازخانه در دانشگاه تورنتو


در دانشگاه شارلوت در کارولینای شمالی دانشجویان مسلمان یکی از ۳۰ انجمن مذهبی دانشگاه را دارند. آن‌ها درخواست کرده‌اند جایی برای نماز خواندن دانشجویان طراحی شود و گفته‌اند این کار زندگی دانشگاهیشان را بهتر از قبل می‌کند.


با وجود درخواست‌ها، مسئولان دانشگاه گفته‌اند جایی برای اختصاص دادن به نماز ندارند. با این حال دانشجویان می‌توانند بعضی کلاس‌ها را برای این کار رزو کنند. در کانادا هم انجمن دانشجویان مسلمان دانشگاه تورنتو برای اختصاص پیدا کردن مکان‌های نماز خواندن و برپایی نماز جمعه تلاش کرده‌اند و جاهایی گرفته‌اند. حمایت از یتیمان، انتشار مجله اسلامی، کمک علمی به دانشجویان، برگزاری کارگاه و سمینار هم از وظایف این انجمن است.


جمعیت مسلمانان در بعضی از دانشگاه‌ها باعث شده مسئولان به فکر تامین بعضی از نیازهای آن‌ها به طور جداگانه بیفتند. دانشگاه متروپولیتن لندن به تازگی به خاطر درخواست‌های دانشجویان مسلمان، مناطق بدون الکل در این دانشگاه ایجاد کرد و چون دانشجویان مسلمان، مشروبات الکلی را نامشروع و غیراخلاقی می‌دانستند، فروش الکل در بعضی از واحدهای دانشگاه ممنوع شد.



دانشجویان به دنبال رفع تبعیض نژادی


در انگلیس دانشجویان مسلمان از گرفتن وام‌ها به دلیل داشتن سود خودداری می‌کردند اما از ماه آوریل وزیر علوم آن‌ها را با یک قانون تازه خوشحال کرد تا کسانی که اعتقاداتشان اجازه نمی‌دهد از وام با بهره استفاده کنند، از قانون جدید استفاده کنند و وام‌های بدون بهره بگیرند. دولت گفته این کار را برای رشد اقتصادی بلندمدت در کشور انجام داده است.


البته در انگلیس همه چیز بر وفق مراد دانشجویان مسلمان نیست با اینکه آن‌ها از ۱۹۶۳ اتحادیه انجمن‌های دانشجویان مسلمان را تاسیس کردند و هنوز هم در برنامه‌های آن دور هم جمع می‌شوند، حوادث ناخوشایندی هم برایشان اتفاق افتاده.


در سایت آن‌ها خبری منتشر شده که مدتی پیش پیش یک دانشجوی مسلمان عربستانی مورد حمله قرار گرفته و کشته شده است. پلیس گفته ممکن است حجاب او باعث این حمله شده باشد. کشته شدن دانشجویان مسلمان در انگلیس پیش از این هم سابقه داشته است. این اتحادیه به دانشجویان مسلمان، به خصوص زنان، توصیه کرده با بالا گرفتن این اتفاقات نسبت به اطرافشان هوشیار باشند و تا جایی که می‌توانند، تنها بیرون نباشند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب