دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 بهمن 1395 - 15:39

ستاره‌شناسان جرم کهکشان راه شیری را دقیق‌تر حساب کردند

اندازه‌گیری دقیق جرم میلیاردها ستاره و جرم آسمانی که کهکشان راه شیری را تشکیل می‌دهند، یکی از کارهای نشدنی است. با این همه، گروهی از ستاره‌شناسان ادعا کرده‌اند که با دقت بسیاری موفق به تخمین جرم این کهکشان شده‌اند.
کد خبر : 152641

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Engadget، دانشمندان تخمین زده‌اند که جرم کهکشان راه شیری 9/5 در 10 به توان 41 کیلوگرم یا به عبارت دگیر 95 با 40 تا صفر است. این میزان 4/8 در 10 به توان 11 برابر جرم خورشید است.


ستاره‌شناسان برای این محاسبات از روشی با نام «اجرام خورشیدی»، که واحد استاندارد اندازه‌گیری است و در آن جرم اجرام آسمانی در مقایسه با جرم خورشید محاسبه می‌شوند، استفاده کرده‌اند.


دانشمندان برای انجام این محاسبات از برخی معادلات پیچیده و سنگین ریاضی استفاده کرده‌اند و برای حل آن از ترکیبی از تحلیل مدل بیز سلسله مراتبی به همراه اندازه‌گیری مستقیم سرعت «خوشه‌های کروی» بهره برده‌اند.


پیرترین اجرام کهکشان ما خوشه‌هایی بسیار پر جمعیت درخشان و گسترده هستند که خوشه‌های کروی ستارگان نامیده می‌شوند. در حدود ۱۲۰ خوشه ستاره‌ای فهرست شده است. بیشترشان در یک هاله کروی در اطراف مرکز کهکشان‌ها وجود دارند. خوشه‌های کروی در چرخش به دور کهکشان دارای مدارهایی کاملا کشیده هستند و سرعت‌های مداری آنها نیز بسیار زیاد است. سرعت برخی از این خوشه‌های کروی نسبت به خورشید حتی به ۱۰۰ کیلومتر در ثانیه می‌رسد.


دانشمندان با رصد کشش گرانشی خورشید روی زمین قادر به محاسبه جرم خورشید هستند. همین روش را نیز می‌توان برای کهکشان راه شیری و با اندازه‌گیری کشش گرانشی روی خوشه‌های ستاره‌ای کروی انجام داد. با این حال، در اندازه‌گیری جدید، جرم ستاره‌ها، سیارات، قمرها، گرد و غبار، ماده تاریک و هر جرمی که این کهکشان را تشکیل می‌دهد، محاسبه شده است.


دانشمندان می‌گویند که کلید رسیدن به محاسبه دقیق، در نظر گرفتن تمامی اجرام آسمانی‌ای است که در این کهکشان قرار دارند. آنها برای این محاسبات از ابرکامپیوترهای مدرن با قدرت پردازش بالا بهره برده‌اند.


مترجم: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب