جفا در حق بخش خصوصی با استفاده نکردن از ظرفیت تشکلها
به گزارش گروه اقتصادی آنا از اتاق بازرگانی ایران، هیات رئیسه پارلمان بخش خصوصی کشور در نشست با روسای تشکلهای حوزه احداث، نفت، پتروشیمی، معدن و صنعت ضمن تاکید بر جایگاه و نقش مهم تشکلها در تصمیمسازیهای اقتصادی، یادآور شدند که تشکلها در کنار سایر بخشهای اتاق ایران قادر به کنشگری در اقتصاد هستند.
در ابتدای این نشست، پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق ایران با نگاه به شرایط محیط کسب و کار کشور و انتظارات از دولت برای بهبود این وضعیت که متاسفانه محقق نشد، گفت: امکان تاثیرگذاری دولت در این رابطه طی چندماه باقی مانده از عمر دولت یازدهم امر دور از ذهنی است. متاسفانه در طول سالهای گذشته متوجه شدم قالب رفتاری بخش خصوصی با دولت و سایر قوا توفیق چندانی نداشته و در همه این سال ها دولت برنامهای را اجرا کرده و بعد از آن بخش خصوصی واکنش نشان داده است. حتی باوجود تصویب قانون بهبود محیط کسب وکار و تاکید آن بر لزوم بهرهگیری از نظرات تشکل های تخصصی قبل از تصویب قانون یا ابلاغ بخشنامه، هنوز نوع برخوردها طبق روال گذشته صورت میگیرد.
وی ادامه داد: بخش خصوصی استراتژی پاسخ را پیش گرفته و دولت را کنشگر می بیند. در حالی که این رابطه باید برعکس شود. با توجه به فرصت های ناشی از برجام، بخش خصوصی باید در نوع رفتار خود تجدیدنظر کند و استراتژی کنشگرایانه را در پیش بگیرد.
به گفته او بخش خصوصی نباید نظرات، انتقادات و راهکارها را نزد خود نگاه دارد؛ در یک مذاکره، برنده کسی است که اولین پیشنویس را ارائه دهد. البته برای رسیدن به این مرحله باید نقشه راه و شیوه عملکرد مناسب درنظر گرفته شود.
سلطانی پیشنهاد داد: تشکل های تخصصی می توانند متناسب با حوزه فعالیت خود و ظرفیت هایی که در اختیار دارند، موضوعی را انتخاب و نسبت به حل آن اقدام کنند. البته این رویکرد را کمیسیون ها و سایر بخش های اتاق نیز می توانند پیاده سازی کرده و بدین ترتیب بخش خصوصی قادر خواهد بود ظرف مدتی معین برای برطرف شدن بخش زیادی از چالش های موجود راهحل کارشناسی و منطقی ارائه دهد.
پس از بیان پیشنهاد نایب رئیس اتاق ایران در راستای کنشگری بخش خصوص، هر یک از روسای تشکل ها نظرات خود را مطرح کردند. علیمردان شیبانی، از انجمن صنایع نساجی، گفت: با وجود تلاش های بسیار تشکل های این بخش برای حل چالش تامین مواد اولیه، نه تنها از سوی دولت توجهی نشده بلکه از طرف دیگر بانک ها نیز همچنان به روش گذشته مسیر تعامل با تولید بسته شده و دولت حاضر به کاهش این فشارها نیست.
وی تصریح کرد: اگر قرار باشد اشتغالزایی رخ داده و بحران اشتغال حل شود تنها واحدهای کوچک و متوسط قادر به این کار هستند که متاسفانه این واحدها هم از سوی دولت و حاکمیت حمایت نمیشوند.
ابوالفضل روغنی، عضو هیات مدیره سندیکای کاغذ و مقوای ایران، موازیکاری و ناهماهنگی بین تشکل های مختلف را ناشی از وجود مراجع مختلف ثبت تشکل در کشور عنوان کرد و خواستار رسیدگی به این مسئله و ساماندهی مراجع ثبت شد. به باور وی اتاق ایران، طبق قانون باید تنها مرجع ثبت تشکل های اقتصادی باشد و اینگونه از موازیکاریها و ناهماهنگیهای احتمالی در تعامل با دولت و سایر قوا جلوگیری شود.
این فعال اقتصادی پیگیری برگزاری دورههای آموزشی از سوی تشکل ها را نیز مورد تاکید قرار داد.
محمود اسلامیان، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، گفت: تنها درد دل کردن منجر به حل معضلات نمیشود و نتیجهای درپی ندارد. در این سال ها تشکل ها به صورت متفرق و بدن داشتن اولویت در برنامهها حرکت کردهاند.
وی ادامه داد: هر سیستمی برای تاثیرگذاری باید ابزارهای لازم را در اختیار داشته باشد، پیشنهاد میکنم در این رابطه از تجربیات و آموختههای کشورهای مختلف استفاده شود. در این رابطه اصلاح قوانین مرتبط لازم است.
سید علی ابوئی، رئیس سندیکار تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی عنوان کرد: بها دادن به تشکل ها نیاز به قانون ندارد اگر بخواهیم می توانیم کنشگر باشیم. متاسفانه دولت عادت کرده که بخش خصوصی خود را با آن هماهنگ کند. به جای اینکه بخش خصوصی مطالبهگر باشد، دولت مطالبه میکند.
افشین کلاهی، رئیس مجمع تشکل های دانش بنیان ایجاد شورای مشورتی از نمایندگان تشکل ها برای ارتباط موثرتر با هیات رئیسه اتاق ایران را پیشنهاد داد و گفت: نمایندگان تشکل ها نیز باید در کمیته نظارت راهبردی حضور داشته باشند. از سوی دیگر نمایندگان این بخش باید بتوانند در جلسات شوراها و مجامع نیز حاضر شوند.
علیرضا کلاهی صمدی، رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق از تهیه سند راهبردی حوزه برق توسط این سندیکا خبر داد و تشریح کرد: درپی تنظیم سند راهبردی، 4 چالش جدی و اصلی صنعت برق را شناسایی کردیم و درحال حاضر به دنبال حل آنها از طریق مذاکره و تعامل با دولت هستیم.
به باور این فعال اقتصادی بدنه کارشناسی وزارتخانهها قدرت لازم را ندارند و در این وضعیت بخش خصوصی می تواند جایگزین خوبی برای ارائه برنامهها و پیشنهادات کارشناسی به دولت باشد. وی با تایید نظرات شیبانی، دادن دهها میلیارد دلار امتیاز به صنایع مادر و بیتوجهی نسبت به شرایط فعالیت صنایع تکمیلی را مورد انتقاد قرار داد.
عبدالرضا نوروزی، رئیس هیات مدیره اتحادیه صنایع لوحهای فشرده نیز با تایید سخنان روغنی، از موازیکاری بین تشکلها به عنوان آفت و عامل بازدارنده یاد کرد و گفت: در شرایط رکود، بنگاهها با انواع چالش های بیمهای، مالیاتی، تعرفهها و مسائل بانکی روبهرو هستند و این روند اجازه حرکت را به اقتصاد نمیدهد.
علیرضا اشرف، دبیرکل اتاق ایران، شناسایی ظرفیت ها، برنامهریزی هدفمند و جلوگیری از فعالیت های پراکنده و جزیرهای را اقدامی ضروری در راستای ارتقای جایگاه تشکل ها عنوان کرد و گفت: اگر اطلاعات و دادههای بیشتری نسبت به مشکلات داشته باشیم خیلی بهتر و راحتتر می توانیم برای حل چالش های موجود برنامهریزی کنیم.
وی هماهنگی و تجمیع تشکل ها با یکدیگر را قدمی در راستای بهتر انجام شدن برنامههای تشکلی عنوان کرد و افزود: باید تلاش کنیم جایگاه تشکل ها را در سطح کشور ارتقا داده و زمینه را برای حضور پررنگ آنها در سیاستگذاریها فراهم کنیم.
محمدرضا انصاری، نایب رئیس اتاق ایران نیز اولویتبندی و پرداختن به موضوعات مهمتر در فعالیت تشکل ها را ضروری توصیف کرد و بسترسازی برای رسیدن به این انسجام و هماهنگی را وظیفه اتاق دانست. به گفته او اتاق موظف است سازوکاری را فراهم کند و از اشتراکات تشکل ها برای پیشبرد اهداف بخش خصوصی بهره ببرد.
نایب رئیس اتاق ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر ارتباط بین تشکل ها قطع شده و آنها از یکدیگر بیخبر هستند. همین چالش میتواند موجب شود که تشکل ها ویژگی خود را از دست بدهند.
در بخش پایانی این نشست، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران به جمعبندی اظهارات مطرح شده پرداخت و در این مورد گفت: استفاده از ظرفیت تشکل ها در راستای یک هدف، بسیار مهم است. در واقع بیتوجهی به چنین ظرفیتی، جفا در حق بخش خصوصی خواهد بود.
وی در ادامه با انتقاد از وجود مشکلات تکراری و راهحل های بینتیجه در طول سالیان گذشته، تصریح کرد: متاسفانه رفتارها و نوع برخوردها با مشکلات در طول همه این سال ها نتوانسته آن طور که باید موثر باشد. یکی از دلایل این امر هم بی توجهی نسبت به سرمنشا مشکلات است. برای رسیدگی به این موضوع باید سازوکار لازم درنظر گرفته شود.
رئیس پارلمان بخش خصوصی در مورد درخواست روسای تشکل ها مبنی بر حضور نمایندگان آنها در مجامع و شوراها نیز عنوان کرد: اتاق سازوکار حضور نمایندگان کمیسیون ها و تشکل ها در مجامع و شوراها را مدتهاست که تدوین کرده و قرار است از این پس یک نفر از بدنه اتاق همراه این نمایندگان در جلسات حضور پیدا کند تا روند گزارش دهی از جلسات با سرعت و دقت بیشتری انجام شود. از طرفی این گزارش ها در دبیرخانه مجامع و شوراها که به زودی راهاندازی خواهد شد، جمعآوری می شود.
شافعی ادامه داد: علیرغم در اختیار داشتن امکانات لازم برای تاثیرگذاری تشکل ها، محدودیت قانونی اجازه فعالیت بیشتر را نمیدهد. بنابراین تعیین کمیته اصلاح قانون اتاق در هیات رئیسه مطرح شده و در دستورکار قرار گرفته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود رسیدن صدای واحد از بخش خصوصی به گوش دولت و حاکمیت را مورد تاکید قرار داد و گفت: تعامل در حل هر مشکلی راهگشا خواهد بود به این شرط که از بدنه اتاق به عنوان پارلمان بخش خصوصی یک صدا شنیده شود.
رئیس اتاق ایران در پایان به وضعیت صنایع کوچک و متوسط اشاره کرد و گفت: متاسفانه تعداد زیادی از این واحدها بدون مطالعه و ظرفیتسنجی ایجاد شدهاند. به نظر میرسد که این روند باید کنترل شده و توجیه اقتصادی برای جلوگیری از تخریب بازار یک محصول را در تاسیس بنگاهها مدنظر قرار دهیم.
انتهای پیام/