دهمین دوسالانه ملی نگارگری افتتاح شد
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی دفتر هنرهای تجسمی، مجید ملانوروزی؛ مدیر کل هنرهای تجسمی در افتتاحیه این دوسالانه گفت: بیشترجشنواره های هنرهای تجسمی که توسط بخش خصوصی و سازمان ها و نهاد های دیگر انجام می شود، به هنرهای معاصر می پردازند اما هنرهای ملی مانند خوشنویسی و نگارگری که میراث ماست این روزها بویژه در جشنواره ها کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
ملانوروزی افزود: نگارگری مادر هنرهای سنتی است و اگر نگارگری و گرایش های آن مانند تشعییر، تذهیب و ... تقویت شود بسیاری از هنرهای دیگر ما هم که از این هنر تاثیر می گیرند توسعه و تحول می یابند.
مدیرکل هنرهای تجسمی ادامه داد: یکی از برنامه های ما در دفتر هنرهای تجسمی برگزاری دوسالانه هاست که بویژه دوسالانه های هنرهای ملی با اعتبار و قوت برگزار می شوند. دهمین دوسالانه ملی نگارگری با مشارکت انجمن نگارگری ایران برگزار می شود و دبیر دوسالانه نیز از سوی انجمن معرفی شد.
ملانوروزی با اشاره به باغ موزه نگارستان گفت: بخش مهمی از نگارگری معاصر ما در همین مکان رقم خورده و پیشرفت کرده است در گذشته هنرهای ما در قالب و متاثر از مکتب بوده است و کمتر مولفه های شخصی حضور داشت اما امروز هنرمند معاصر سعی می کند در کنار مولفه های ملی و بومی شیوه های شخصی خود را نیز نشان دهد و هر هنرمند سعی دارد شیوه و مولفه شخصی داشته باشد. به دلیل شیوه و مولفه های شخصی در هنرمندان معاصر این رشته، هنرمندانی مانند مرحوم زاویه، مطیع، تجویدی و هنرمندان دیگر کمتر شناخته و معرفی شده اند چون آنها در قالب یک مکتب مانند مکاتب اصفهان یا تبریز تعریف نشده اند.
عبدالله محرمی؛ دبیر دهمین دوسالانه نگارگری در ادامه این برنامه به ارائه گزارشی از این دوره پرداخت و گفت: حدود 1000 اثر به دبیرخانه دهمین دوسالانه نگارگری رسید که هیات انتخاب میان آثاری که حدود 200 اثر را برای نمایشگاه دوسالانه انتخاب کرد.
محرمی ادامه داد: پرتره سازی از بخش های این دوره دوسالانه بود اما در این بخش گویا هنرمندان درباره پرتره سازی به شیوه نگارگری و مشخصه های آن توجیه نشده بودند. رویکرد در این بخش در واقع همان واقع گرایی با تکنیک نگارگری مانند شیوه ای که استاد کریمی کار می کرد، مورد نظر بود به دلیل کمبود آثار و مطلوب نبودن آثار این بخش حذف شد.
محرمی در ادامه گفت: به دلیل اینکه آشنایی و شناخت چندانی از مدرسه صنایع قدیمه به عنوان یکی از مراکز مهم و تاثیرگذار هنر نگارگری وجود ندارد و با توجه به این که فاصله زمانی بسیاری کمی با این مدرسه داریم اما جوان هایی که در نگارگری کار می کنند به آن اندازه که باید با این مدرسه آشنا نیستند، محور و موضوع این دوره دوسالانه به مدرسه صنایع قدیمه اختصاص یافت. این مدرسه و مکتب تهران با وجود تاثیر و اهمیتی که در هنر نگارگری دارند اما کمی مغفول مانده و با وجود فاصله کم از زمان مدرسه صنایع قدیمه تا امروز اما استادان و هنرمندان آن چندان شناخته شده نیستند در حالی که مکاتب دیگر مانند اصفهان، تبریز و ... تا حدودی معرفی شده اند. اهمیت و تاثیر مدرسه صنایع قدیمه و کم توجهی به آن موجب شد تا این دوسالانه با محور مدرسه صنایع قدیمه برگزار شود.
وی گفت: نگارگری ما رو به زوال بود اگر هادی خان تجویدی نبود و به همین دلیل بابت قدردانی از زحمت این عزیزان رویکرد این دوسالانه مدرسه صنایع قدیمه قرار گرفت. دلیل انتخاب باغ نگارستان آن بود که محل رویش این مدرسه در همین مکان بود، چون موزه هنرهای ملی ضلع جنوبی همین ساختمان بود.
دبیر دوسالانه نگارگری گفت: در این دوسالانه طی هماهنگی با میراث فرهنگی چند اثر را از موزه هنرهای ملی از جمله آثاری از استاد زاویه ، استاد ابوطالب مقیمی تبریزی و استاد علی کریمی برای دوسالانه به امانت گرفتیم که به نمایش گذاشته شده است.
دهمین دوسالانه ملی نگارگری با 195 اثر در بخش رقابتی و آثاری از استادان و پیشکسوتان در بخش غیر رقابتی از سوی دفتر هنرهای تجسمی با همکاری موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر و انجمن نگارگری ایران برگزار شده است و تا یک ماه ادامه دارد.
انتهای پیام/