عضو کمیسیون آموزش مجلس: مقالات جعلی نتیجه تاکید بر رشد کمی علم است
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا به نقل از اعتماد، محمود صادقی عضو کمیسیون آموزش به چرایی تولید این مقالات در ایران پرداخته و البته روایت جالبی هم از آمدن نام فرهادی در میان این ٢٨٢ نفر دارد. متن این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
مدتی است بحث انتشار مقالات علمی تقلبی دوباره باب شده است. شما چه ارزیابی در این باره دارید به ویژه آنکه نام وزیر علوم هم در این میان دیده شده است...
من درباره اشخاص نظری ندارم. اما این موضوع پدیده جدیدی نیست. متاسفانه هم در نشریات داخلی این پدیده وجود دارد و هم در مجلات خارجی. بحث رعایت کپیرایت است که متاسفانه در کشور ما رعایت نمیشود. هم فرهنگ آن جا نیفتاده است و هم از نظر قانونی هم موادی برای آن وضع نشده است. از طرف دیگر چون کشور ما عضو معاهدههای بینالمللی در این زمینه نیست در فرهنگ نخبگان ما هم این موضوع جا نیفتاده است.
چرا در کشور ما چنین اتفاقاتی روی میدهد؟
مساله اصلی این است که ما روی رشد کمی علم تاکید میکنیم و اسم آن را تولید علم میگذاریم. مقالهای را به این ترتیب مینویسیم و با عنوان تولید علم به دنبال افزایش تعداد این قبیل مقالهها هستیم. متاسفانه بر رشد کمی علم تاکید خیلی زیادی میشود و به صورت تبلیغاتی بحث شتاب رشد علمی مطرح میشود. اما کسی توجه نمیکند که تبعات چنین سیاستی تولید چنین مقالاتی را هم به دنبال دارد. اگر دقت کنید در بحث آییننامههای ارتقای اساتید و بحثهای استخدامی تاکید بیش از حدی بر تعداد مقالات آن هم مقالههای I.S.I میشود در حالی که این ایندکسها ملاک نیست. خیلی از این نشریات که ایندکس میشوند چندان اعتباری ندارند. به اعتقاد من یکی از آثار تاکید بر کمیت در آموزش و پژوهش همین موارد است. استادی میخواهد ارتقا بگیرد میگویند این تعداد مقاله باید داشته باشد. یا کسی میخواهد استخدام شود از او تعداد مشخصی مقاله میخواهند. در حالی که کسی توجه نمیکند این مقالهها کدام مشکل را حل کرده است؟ اینکه مقالهها چه کیفیتی دارند و چگونه تولید میشوند هیچوقت دغدغه نبودهاند. در نتیجه تولید مقالات جعلی به این شکل اثر طبیعی چنین نگاهی است.
کمیسیون آموزش قرار است که این موضوع را بررسی کند؟
ما این موضوع را در جلسه قبل کمیسیون مطرح کردیم. دیدگاه خود من همانطور که در کمیسیون هم گفتم این است که ما نیاز به یک سری سیاستگذاری داریم. سیاستهایی در حوزه آموزش و پژوهش تهیه و در سطوح مختلف اجرا شود که از چنین پدیدههایی پیشگیری کند. نخستین و مهمترین سیاسی اینکه نباید روی کمیت تاکید شود. ممکن است یک استاد سالی یا دو سالی یک مقاله بدهد اما مقاله اورجینال و اصیل باشد و رهآوردی داشته باشد.
در رابطه با آمدن نام دکتر فرهادی هم بحثی شد؟
ببینید یک پدیده ناهنجار دیگر در این حوزه مقالات مشترک است. در بعضی از رشتهها بعضا پزشکی یا فنی یک نفر مقالهای مینویسد و اسم چهار نفر دیگر را هم در کنارش میآورد. در حالی که آن افراد هیچ نقشی در آن مقاله نداشتهاند. شاید بعضی از افرادی که شما نام بردید اصلا اطلاعی نداشته باشند که اسم آنها در مقاله آمده است. مثلا آقای فرهادی اصلا آدمی نیست که نیاز به این قبیل کارها داشته باشد و سطح علمی او آنقدر بالا هست که چنین کاری نکند. حتما نام ایشان در کنار یکی دو نفر از دانشجویانی که میخواستند مقاله بدهند قید شده است. به خود من هم مراجعه میکنند که اسم مرا بگذارند چون یکی از شرایط انتشار مقالات در برخی نشریات آمدن نام یک استاد است. البته در بعضی از این موارد من خودم استاد راهنما بودم و مقاله هم اورجینال بوده اما من به دانشجو اجازه ندادهام که اسم من را کنار اسمش بگذارد. گفتم من تایید میکنم این مقاله مستخرج از پایان نامه است اما اسم من را نباید بیاورید. چون آن مجله خارجی برای انتشار مقاله پول خواسته بود. وقتی مجلهای علمی برای انتشار مقاله درخواست پول داشته باشد حتما یک جای کار مشکل دارد.
انتهای پیام/