دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1395 - 15:59

عنکبوت تار می‌زند

دو سال پیش تیمی از محققان دانشگاه آکسفورد متوجه شدند وقتی یکی از رشته‌‌های تار عنکبوت مانند سیم یک گیتار کشیده و ر‌ها شود، امواجی با فرکانس‌‌های گسترده منتشر می‌شود. این امواج اطلاعاتی مانند طعمه،‌ جفت و حتی ساختار تار عنکبوت را با خود منتقل می‌کنند.
کد خبر : 131899

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ساینس‌دیلی، تیمی متشکل از دانشمندان دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کارلوس در مادرید دریافته‌اند که تار عنکبوت مانند یک ابزار موسیقی بسیار خوب تنظیم شده، قادر به انتقال ارتعاشات است. همین‌طور آنها دریافته‌اند که نوع اطلاعات ارسالی توسط این تار‌ها، با عواملی مثل تنش موجود در تار و همین‌طور میزان شل یا سفت بودن تار قابل کنترل است. این تیم ارتباط بین ارتعاش شبکه عنکبوت و خواص مرتبط به تار را بررسی کرده است.


عنکبوت‌‌هایی که تار می‌تنند و شبکه درست می‌کنند، اغلب بینایی بسیار ضعیفی دارند و تقریبا تماما اطلاعات دنیای اطراف را از طریق ارتعاشات تار‌هایشان به دست می‌آورند. الگوی موسیقیایی که از تار‌ها تولید می‌شود به آنها اطلاعات حیاتی از طعمه می‌دهد. همینطور آنها را از حضور شکارچیان احتمالی مطلع می‌کند و در عین حال به آنها می‌فهماند که کیفیت جفت احتمالی‌شان چطور است.


دکتر بت مورتمیر، نویسنده ارشد این تحقیق، می‌گوید که شبکه گوی‌مانند عنکبوت، ساختاری چند منظوره دارد: هم ارتعاشات را منتقل می‌کند و هم در جذب طعمه مهم است. به گفته مورتیمر،‌ یکی دیگر از کارکرد‌های این ارتعاشات این است که عنکبوت‌‌ها از کیفیت تارشان هم مطلع می‌شوند.


عنکبوت‌‌ها به دقت تار‌هایشان را با الیاف ابریشمی می‌تابند تا معماری، تنش و سفتی شبکه‌شان را تنظیم کنند. آنها همان کاری را می‌کنند که یک موسیقیدان برای تنظیم سازش انجام می‌دهد.


برای انجام این تحقیق، تیم‌‌های این دو دانشگاه از لیزر‌های بسیار پیشرفته و قدرتمندی برای اندازه‌گیری میزان ارتعاشات بسیار کوچک استفاده کردند. سپس این ارتعاشات در کامپیوتر بازسازی و بررسی شد. این بررسی‌‌ها نشان داد که چطور عنکبوت‌‌ها می‌توانند از خواص ابریشمی تار‌هایشان برای کنترل شبکه استفاده کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب