دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

حضور پیمانکاران عمومی ایرانی در پروژه‌های پایین‌دست نفت

 معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت گفت: وزارت نفت همسو با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، در صدد شناسایی شرکت‌های پیمانکار عمومی ایرانی برای حضور موثر در پروژه‌های پایین‌دست صنعت نفت است.
کد خبر : 121240

به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از شانا، محمدرضا مقدم، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، با اعلام این خبر افزود: به این منظور، طرح «تدوین نظام فنی و اجرایی و مدل شناسایی، ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های پیمانکار عمومی/ طرح و ساخت (DBC/GC) ایرانی در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی» با تمرکز بر ریسک‌پذیری، انتقال فناوری و ارتقا توان داخل و با رویکرد اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در دستور کار این معاونت قرار دارد.


وی گفت: پیش از این در سال ٩٣ بسته پیشنهادی برای تقویت شرکت‌های پیمانکار عمومی (GC) تدوین شده بود و پارسال نیز یک مدل برای ارزیابی و تشخیص صلاحیت این شرکت‌ها در حوزه پایین‌دست صنعت نفت طراحی شد؛ هم اکنون این مدل در مرحله بازبینی و اخذ نظرات متخصصان و صاحبنظران وزارت نفت، بخش خصوصی و انجمن‌ها قرار دارد.


بر پایه این گزارش، مدل ارائه شده مشتمل بر سه بخش است که بخش اول به نظام فنی و اجرایی قراردادهای پیمانکاری عمومی (GC) می‌پردازد و شامل تعریف، ساختار و محدوده کاری است. بخش دوم، مدل ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های ایرانی پیمانکار عمومی (GC) است و بخش سوم نیز پرسشنامه‌های ارزیابی را دربر دارد.


مقدم درباره مشخصات و الزامات این مدل گفت: در این مدل به دلیل وجود رویکردهای بین‌المللی در تامین مالی قراردادها، بر موضوع خطرپذیری (Risk & Reward) تمرکز شده است.


وی افزود: به عبارت دیگر، امکان مشارکت و سرمایه‌گذاری شرکت‌های پیمانکار عمومی برای اجرای طرح به صورت کلید در دست (از امکانسنجی تا بهره برداری) به عنوان یک مزیت در مدل پیش‌بینی شده است.


معاون وزیر نفت بر انتقال و توسعه تکنولوژی به عنوان ٢ مولفه و مطالبه مهم که همسو با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در این مدل لحاظ شده است، تاکید کرد و گفت: ارتقا سطح تولیدات داخلی (Local Content) و هماهنگی هر چه بیشتر بین بخش مهندسی شرکت‌های پیمانکار عمومی و سازندگان داخلی نیز در این مدل مدنظر قرار دارد.


مقدم با بیان این که در این مدل تعهدات شفاف‌سازی شده‌اند، ادامه داد: شفاف‌سازی و همسنگ‌سازی حداکثری تعهدات متقابل کارفرما و پیمانکار در مراحل مختلف اجرای پروژه از مهندسی مفهومی و تفصیلی گرفته تا خرید و اجرا و راه‌اندازی و تحویل، در این مدل مورد توجه واقع شده است.


به گفته وی، این مدل بر توانمندی در طراحی مفهومی و طراحی پایه و بطور کلی طراحی صیانتی و سازگار با موارد اشاره شده تاکید ویژه دارد.


مقدم از توسعه پایدار، مسئولیت‌های اجتماعی و تمرکز بر ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست به ویژه در محل اجرای پروژه، به عنوان عوامل امتیازآور پیمانکار عمومی نام برد و افزود: شفافیت مالی معیاری مهم در انتخاب مشاور پروژه خواهد بود.


معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در ادامه عنوان کرد: با بررسی‌های مشاور طرح، مذاکرات صورت گرفته در شورای پایین‌دست و مراجعه به متون و تیپ قراردادهای بین‌المللی، این نتیجه حاصل شده که عنوان پیمانکاران طرح و ساخت (Design-Build Contracts) از این حیث که در مقایسه با پیمانکاران عمومی (General Contracts)، مفهوم فاز مهندسی را نیز در بر می‌گیرد، عنوان مناسب‌تری است.


مقدم خاطرنشان کرد: محدوده کاری پیمانکاران مدنظر در مدل یاد شده برای فعالیت در پروژه‌های پایین‌دست، می‌تواند از مرحله مطالعات امکان‌سنجی و طراحی تا بهره‌برداری و تولید باشد.


این مقام مسئول با بیان این که این مدل هم اکنون مدل در مرحله بازبینی و اخذ نظرات است، ابراز امیدواری کرد که این پروسه در ماه‌های آتی تکمیل و اسامی شرکت‌های ایرانی صاحب صلاحیت برای فعالیت در قالب پیمانکاران طرح و ساخت (DBC) دی ماه امسال نهایی و اعلام شود.


بر پایه این گزارش، وزارت نفت پس از اجرای طرح «تدوین مدل ارزیابی و احراز صلاحیت شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) در حوزه بالادست» که منجر به تهیه مدل، ارزیابی و انتخاب هشت شرکت صاحب صلاحیت شد، در صدد شناسایی و ارزیابی پیمانکاران عمومی ایرانی برآمده است.


فرایند شناسایی، ارزیابی و تعیین صلاحیت شرکت‌های ایرانی پیمانکار عمومی در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت دنبال می شود و با توجه به برنامه‌ریزی صورت گرفته برای دریافت نقطه نظرات کارگروه مشورتی، انجمن‌های تخصصی مربوطه و صاحبنظران، پیش‌بینی می‌شود فراخوان شناسایی و ارزیابی شرکت‌های ایرانی متقاضی فعالیت در حوزه پیمانکاران عمومی اواخر آبان ماه امسال برگزار شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب