مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران: مشترکان تهرانی در هر لحظه 4 برابر رودخانه کرج آب مصرف میکنند
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا خسرو ارتقایی در نشست خبری امروز خود درباره میزان مصرف آب مشترکان تهرانی افزود: روزانه به لحاظ حجمی 3/3 میلیون متر مکعب مصرف آب داریم که از این میزان 28 درصد را از آب چاهها و 72 درصد را از سدهای 5 گانه استان تامین میکنیم.
وی با تاکید بر اینکه در زمان پیک مصرف حجم مخازن سدها از اهمیت بالایی برخوردار میشوند، ادامه داد: در این زمانها گاهی رودخانه کرج به آلایندههای نفتی آلوده میشود که از این رو ناگزیر به استفاده از آب سدهای طالقان و لتیان و یا سایر سفرههای آب زیرزمینی میشویم.
ارتقایی اضافه کرد: در سالهای گذشته آلودگی آب رودخانه کرج شاید یک یا دو بار اتاق میافتاد اما در سالهای اخیر این اتفاق به دفعات تکرار شده و از این رو مسئولان آب منطقهای کرج باید با جدیت تمام با افراد خاطی برخورد کنند چرا که میلیونها مترمکعب آب از دست میرود.
رشد 1/1 درصدی مصرف آب تهرانیها
وی با تاکید بر اینکه امیدواریم در سال جاری مشکلی در تامین آب برای زمان پیک مصرف نداشته باشیم، گفت: در یک سال اخیر میزان مصرف آب تهرانیها 1/1 درصد رشد داشته است که بخشی از آن به توسعه شهر و افزایش انشعابها مربوط میشود اما در بخش دیگر مردم نباید مصرف بهینه را فراموش کنند.
ارتقایی درباره کیفیت آب جنوب تهران نیز عنوان کرد: کیفیت آب پس از احداث سد ماملو و بهرهبرداری آن از سال 93 به تدریج رو به بهبود رفت.
وی افزود: در سد طالقان به علت تعدد روستاهای بالا دست مباحث مربوط به فضولات حیوانی را داریم که بعضاً این منابع شسته شده و وارد مخزن سد میشوند. همچنین در سد امیرکبیر نیز بحث روستاها مطرح است و در حوزه لار چرای دام و فضولات حیوانی و در جاجرود بحث سکونتگاههای انسانی را داریم.
ارتقایی تصریح کرد: 4 ایستگاه آنلاین برای بررسی کیفیت آب سدها وجود دارند که در صورت مشاهده علائم آلوده کننده آب هشدارهای لازم برای برخورد با این منابع در حوزههای آبریز به دستگاههای مرتبط داده میشود.
بررسی تخریب هتل آرینای جاجرود در کمیسیون ماده 99
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران درباره آزادسازی اراضی واقع در بستر و حریم روخانهها اظهار کرد: از ابتدای امسال تا کنون 110 مورد حکم تخریب داشتهایم که به لحاظ حجمی اراضی آزاد شده در شهرستان لواسانات بالغ بر 4 هکتار بوده است.
وی با بیان اینکه سالانه آزادسازی حدود 15 تا 20 هکتار اراضی حریم رودخانه را در دستور کار داریم، ادامه داد: سالانه باید بیش از 200 مورد تخریب مستحدثات داشته باشیم.
ارتقایی درباره تخریب هتل آرینای جاجرود اضافه کرد: این هتل در حریم کیفی رودخانه قرار دارد و به همین علت شرکت آب منطقهای تهران با ادامه احداث آن مخالف است.
وی تاکید کرد: متولی حفاظت از حریم کیفی رودخانهها سازمان حفاظت محیط زیست استان است. این سازمان در سالهای گذشته مشروط بر تصفیه هوشمند فاضلاب با احداث این هتل موافقت کرده است اما آب منطقهای تهران همواره مخالفت خود را با احداث آن اعلام میکند.
به گفته ارتقایی اکنون تخریب هتل آرینای جاجرود در کمیسیون ماده 99 که در وزارت کشور و شهرداریها برای جلوگیری از ساختوسازهای غیر مجاز تشکیل میشود در دستور کار قرار گرفته است. همچنین استانداری تهران و فرمانداری شمیران نیز تخریب این هتل را بررسی میکنند.
سدهای تهران فعلا بازنشسته نمیشوند
وی درباره بازنشستگی سدهای پنجگانه تهران بیان کرد: بازنشستگی سدها یا در صورت پر شدن از رسوب و یا در صورت ایجاد مشکل در سازه اتفاق میافتد که فعلا ما محدودیتی در بهرهبرداری از سدهای بتنی و خاکی نداریم.
ارتقایی ابراز کرد: اما باید در مطالعات خود بحث جایگزینی سدهای با عمر بیش از 50 سال را پیش بینی کنیم که البته اکنون سدهای 5 گانه استان مشکلی به لحاظ پایداری و تامین آب ندارند.
کاهش 14 درصدی بارندگیهای تهران نسبت به دراز مدت
وی میزان بارندگیهای استان تهران از ابتدای سال آبی 95(مهر ماه سال 94) تا کنون را 233 میلیمتر عنوان کرد و گفت: علیرغم افزایش 24 درصدی میزان بارندگیها نسبت به سال آبی قبل اما این میزان نسبت به دراز مدت 48 ساله 14 درصد کاهش داشته است چرا که طبق آمار بلند مدت باید میزان بارندگیها اکنون به 273 میلیمتر میرسید.
ارتقایی درباره وضعیت منابع آب سدها نیز بیان کرد: وضعیت منابع آب سدها در مقایسه با سال گذشته مطلوب است و حجم آب در مخازن سدهای 5 گانه تهران به یک میلیارد و هفتاد متر مکعب میرسد که البته شامل حجم غیر مفید نیز میشود.
وی با بیان اینکه حجم مخازن سدهای استان نسبت به سال گذشته 250 میلیون متر مکعب بیشتر است، گفت: سازمان هواشناسی میزان بارندگیها در پاییز امسال را دیر هنگام و کمتر از نرمال پیشبینی کرده است که البته با توجه به 6 ماهه بودن این پیشبینیها امکان دقیق نبودن آن نیز وجود دارد اما در هر حال بارندگیهای پاییز کمتر از میزان معمول خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران ابراز امیدواری کرد که با همین ذخایر آبی سدها بتوان علاوهبر پشت سر گذاشتن تابستان امسال پاییز و زمستان را نیز بدون مشکل سپری کرد که البته این امر با استفاده مطلوب از ذخایر آبی ممکن خواهد شد.
انسداد سه هزار حلقه چاه غیر مجاز تهران در سال 95
ارتقایی با بیان اینکه وزارت نیرو بر اساس تصمیمات ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی دولت باید در سال جاری بالغ بر سه هزار حلقه چاه غیر مجاز را مسدود کند، گفت: این چاهها عموماً با اولویت چاههای دارای تاثیر کمتر بر اشتغالزایی یا طرحهای تولیدی انتخاب میشوند.
وی با بیان اینکه امسال باید دو هزار حلقه کنتور اندازهگیری آب بر روی چاههای مجاز استان نیز نصب شود، افزود: این اقدام با همکاری شرکت توزیع برق انجام خواهد شد. همچنین 252 دستگاه کنتور حجمی هوشمند هم بر روی چاههای کشاورزی نصب میشوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با تاکید بر اینکه باید در سال 95 با کمک طرح احیا از برداشت غیر مجاز بالغ بر یکصد میلیون متر مکعب آب سفرههای آب زیرزمینی جلوگیری شود، گفت: از ابتدای سال 94 تا کنون یک هزارو 615 حلقه چاه غیر مجاز مسدود شده است که این میزان از برداشت 83 میلیون متر مکعب سفرههای آب زیرزمینی جلوگیری کرده است.
صدور پروانه چاههای مجاز برای مصارف خانگی و خدمات
وی با بیان اینکه در تهران بیش از 10 هزار حلقه چاه وجود دارد، تصریح کرد: اکنون مردم را تشویق میکنیم تا برای آبیاری فضای سبز ، کارواش و شستوشوی حیاط منازل خود به جای استفاده از آب شبکه از آب چاهها استفاده کنند.
ارتقایی گفت: بنابراین برای مصارف خانگی و خدمات در شهرهای بیش از 200 هزار نفر جمعیت پروانه احداث چاه تا مصرف روزانه 5متر مکعب آب صادر میشود.
وی با بیان اینکه عموم برداشتهای غیر مجاز آب در استان تهران در دشتها است، اظهار کرد: برهمین اساس از ابتدای سال گذشته تا کنون از 12 هزار حلقه چاه مجاز استان برای به هنگام کردم اطلاعات (تطبیق میزان برداشت با ظرفیت مجاز در پروانه) بازدید داشتهایم.
ارتقایی تعداد چاههای مجاز استان تهران را 13 هزار حلقه اعلام کرد و گفت: در جریان بارندگیهای سطح استان به ویژه در اوایل سال جاری تنها در رودخانه کرج تغذیه مصنوعی بیش از 60 میلیون متر مکعب را انجام دادیم همچنین در دشت ورامین در بخش کشاورزی استان تقریبا مشکل جدی برای تامین آب نداریم و آب زراعی در حد نیاز منطقه در محل سدها تامین شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران درباره اجرای طرح تعادل بخشی سفرههای آب زیرزمینی نیز بیان کرد: سال گذشته 18 میلیارد تومان اعتبار مصوب برای این طرح داشتیم که از این میزان تنها 7 میلیارد تومان تخصیص منابع صورت گرفت. امسال نیز هنوز ریالی از اعتبارات 15 میلیارد تومانی طرح دریافت نکردهایم.
ارتقایی گفت: از سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تقاضا داریم که نخستین تخصیص در بخش آب به این طرحها صورت گیرد.
وی درباره انسداد چاههای غیر مجاز باغویلاها نیز بیان کرد: در دو منطقه شرق استان یعنی دشت مشا و آب سرد حدود یک هزارو 800 حلقه چاه غیر مجاز داریم.
ارتقایی افزود: دشت مشا و آب سرد جزء دشتهای بحرانی ما محسوب میشوند و قرار نیز هر فرد برای باغ 500 متری خود یک حلقه چاه داشته باشد بنابراین چاههای غیر مجاز را مسدود کرده و با ارائه مجوز حفر یکی دو حلقه چاه به شرکت آب و فاضلاب روستایی انشعابهای مورد نیاز به باغویلاها میرسد.
حادثه شهران ارتباطی به کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی ندارد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران درباره حادثه شهران و احتمال وقوع این حادثه با توجه به افت سطح آب در دشت تهران گفت: از آنجا که منطقه شهران در یک محیط شهری واقع شده و عملیات احداثی در آن مربوط به شرکتهای آب و فاضلاب، مترو و گاز بوده است بنابراین ما گزارشی مبنیبر فرونشست زمین با کاهش سطح آب در دشت تهران نداشتهایم.
افت سطح آبهای زیرزمینی با یکی دو بارندگی رفع نمیشود
ارتقایی با بیان اینکه بالغ بر 700 میلیون متر مکعب کسری مخزن در سفرههای آب زیرزمینی داریم گفت: تمام فعالیتهای شرکت آب منطقهای در سال گذشته تنها در حدود 73 میلیون متر مکعب موثر و اقع شده است و چنین کاهشی در مخازن آب زیرزمینی با یکی دو بارندگی درست نمیشود.
وی عنوان کرد: اما اینکه از برداشت بیرویه آب جلوگیری کنیم یا چاههای غیر مجاز مسدود شوند در واقع تنها آهنگ و شیب منفی کسری و افت سفرههای آب زیرزمینی را کاهش دادهایم.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران در صورت اجرای طرح احیا و تعادل بخشی سفرههای آب زیرزمینی پیشبینی میشود تا سال 1403 به یک تعادل نسبی برای تثبیت منابع دست یابیم که در غیر این صورت به وضعیت مرگ آبخوانها خواهیم رسید.
وی درباره میزان حجم موجود در مخازن سدهای استان نیز اظهار کرد: سدهای امیرکبیر با 182 میلیون متر مکعب آب و لتیان با 70 میلیون متر مکعب تقریبا پر هستند. سد لار 209 میلیون متر مکعب معادل یک پنجم ظرفیت مخزن آب دارد و سد طالقان با 406 میلیون متر مکعب معادل 90 درصد و سد ماملو با 200 میلیون متر مکعب معادل 80 درصد حجم مخزن خود ذخیره آب دارند.
هشدار نسبت به شناکردن در مخازن سدها
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران با ابراز تاسف از غرق شدن 10 نفر در روخانهها و سدهای پیرامون تهران از ابتدای امسال تا کنون تاکید کرد: متاسفانه علیرغم قراردادن علائم هشدار دهنده در محدوده دریاچه سدها مردم به محض گرم شدن هوا اقدام به شنا کردن در این مناطق میکنند.
ارتقایی تاکید کرد: از آنجا که هر ساله بیشترین آمار غرق شدهها مربوط به ایام پس از عید فطر است بنابراین از مردم عاجزانه درخواست داریم تا از شنا کردن در دریاچهها و یا مخازن سدها اجتناب کنند.
انتهای پیام/