۲۰/ فروردين /۱۴۰۴

بازی ترامپ با کارت تعرفه برای تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک

بازی ترامپ با کارت تعرفه برای تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک
ترامپ دو روز مانده به پایان ضرب‌الاجلی که پیشتر به بایت‌دنس برای فروش غالب سهام خود به سرمایه‌گذاری آمریکایی داده بود، این مهلت را ۷۵ روز دیگر تمدید کرد و یک روز پیش از این تمدید (پنجشنبه) هم اعلام کرد که اگر چین معاملۀ تیک‌تاک را تأیید کند، احتمال دارد تا تعرفه‌های تجاری این کشور را کاهش دهد، به نظر می‌رسد، ترامپ در حال بازی با کارت تعرفه‌ها برای تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک است.

تیک‌تاک روز ۲۹ دی ماه یعنی ۲ روز قبل از مراسم تحلیف مجدد ترامپ براساس قانون ایالت متحده که این سکو را ملزم به انتخاب یکی از دو راه مسدودی دائم در آمریکا یا فروش غالب سهام به سهامداری آمریکایی می‌کند، مسدود شد، اما وقتی ترامپ دوباره سوگند یاد کرد و مستأجر کاخ سفید در چهار سال آینده شد، اجرای این قانون را برای ۷۵ روز به تعویق انداخت.

البته این تعویق به معنای مخالفت ترامپ با مسدود شدن دائمی تیک‌تاک در صورت عدم فروش عمدۀ سهام به سرمایه‌گذاری آمریکایی نبود، بلکه رئیس جمهور آمریکا فرصتی به بایت دنس داد تا شاید تحت فشار و آنچه کاخ سفید مذاکره برای فروش می‌خواند، راضی به واگذاری سهم خود به سرمایه‌گذاری آمریکایی شود.

طی این مدت نیز هراز گاهی نام مشتری جدید برای تیک‌تاک مطرح شد از شرکای فعلی آمریکایی بایت‌دنس تا آمازون که همین اواخر نامش به عنوان یکی از خریداران بالقوۀ تیک‌تاک مطرح شد.

تلاش‌های کاخ سفید و دولت ترامپ برای تصاحب عمده سهام شرکت بایت دنس تا ۳ آوریل (۱۵ فروردین) به نتیجه نرسید تا اینکه ترامپ مجبور شد که یکبار دیگر ضرب‌الاجلی ۷۵ روزه برای تیک‌تاک و بایت‌دنس تعیین کند به این امید که اینبار بتواند با فشار‌های خود شرکت چینی را مجبور به فروش عمدۀ سهام خود کند.

رئیس جمهور آمریکا روز گذشته با انتشار پیامی در حساب اجتماعی خود این خبر اعلام کرد و مدعی شد که مذاکرات برای تصاحب سهام تیک‌تاک به خوبی پیش رفته است اما برای نهایی شدن توافق و اخذ تأییدیه‌های مورد نیاز، زمان بیشتری لازم است بنابراین ضرب‌الاجل تیک‌تاک را یکبار دیگر تمدید می‌کند.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

بازی ترامپ با کارت تعرفه برای تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک

ترامپ در عین حال روز پنجشنبه نیز در جمع خبرنگاران آمریکایی مدعی شده بود که احتمال دارد با توافقی برای تیک تاک موافقت کند که براساس آن چین فروش این سکوی محبوب متعلق به شرکت بایت‌دنس را تایید کند. در مقابل نیز آمریکا هم تعرفۀ گمرکی خود بر واردات کالاهای چینی را کاهش دهد.

شواهد نشان می‌دهد که ترامپ در حال بازی با کارت تعرفه‌ها برای مجبور کردن چین به تأیید فروش اجباری سهام بایت‌دنس به سرمایه‌داران آمریکایی است اما منابع رسانه‌ای مانند خبرگزاری رویترز انگلیس می‌گویند که اعلام تعرفه‌های جدید تجاری توسط ترامپ توافق چین با فروش تیک‌تاک را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.

بهره‌گیری ترامپ از اهرم تعرفه‌ها برای مجاب کردن چین جهت توافق با تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک توسط آمریکایی‌ها به خوبی نشان می‌دهد که رسانه‌های اجتماعی و مدیریت آن‌ها در شرایط حال حاضر جهان چقدر برای دولت‌ها اهمیت دارد.

مدیرعامل تیک‌تاک البته وابستگی این ابربرنامک اجتماعی به دولت چین را پیشتر در جلسۀ استماع کنگره رد کرده بود و دسترسی چین به اطلاعات آمریکایی‌ها را نیز رد کرده است اما این بهانه همچنان دستاویز اصلی ایالات متحده برای تلاش جهت تصاحب اجباری سهام تیک‌تاک محسوب می‌شود، آن هم در شرایطی که تمام داده‌های کاربران آمریکایی تیک‌تاک تحت پروژۀ تگزاس با مدیریت شرکت اوراکل و توسط کارمندان آمریکایی نگهداری می‌شود و عملاً دسترسی چین به اطلاعات کاربران این کشور بسیار بعید است.

برخی صاحبنظران معتقدند که نگرانی اصلی دولت آمریکا عدم تسلط این کشور بر نظام و سیستم توصیۀ محتوای تیک‌تاک (سرد و گرم کردن محتوا) و عدم توانایی مدیریت کامل مقررات محتوایی این شبکۀ اجتماعی محبوب به خصوص در مسائل سیاسی است که خطوط قرمزی بعضاً متفاوت با سکوهای آمریکایی مانند اینستاگرام یا فیسبوک دارد و همین سیاست‌مداران آمریکایی را دربارۀ مدیریت کامل افکار عمومی نگران می‌کند.

البته اگر واقعاً دولت چین تصمیم‌گیرندۀ نهایی دربارۀ سرنوشت تیک‌تاک باشد، باید دید که راضی می‌شود یک ابزار رسانه‌ای مؤثر بر افکار عمومی آمریکایی‌ها و جهانیان را به ازای کاهش چند درصدی تعرفۀ وارادات کالاهای ایالات متحده به راحتی از دست بدهد یا ترجیح خواهد داد که فعالیت تیک‌تاک در آمریکا متوقف شود اما مالکیت بایت‌دنس بر این شبکۀ اجتماعی محبوب حفظ شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر