غزه؛ چند گام تا آتشبس؟
به گزارش خبرگزاری آنا، «نزدیک هستیم»؛ این را «جو بایدن» رئیس جمهور تکدورهای آمریکا درباره «توافق تبادل اسرا» میان حماس و تلآویو میگوید.
اکنون چند روزی است که رسانهها به نقل از منابع معتبر، از رویکرد مثبت طرفهای دخیل در جنگ غزه برای پایان دادن به این کابوس خبر میدهند و طبق آخرین گزارشها، قطر در مقام میانجی، پیشنویس نهایی توافق را برای اعمال نظر به حماس و اسرائیل تحویل داده است.
در این میان، بایدن برای اثبات ادعای خود مبنی بر قریبالوقوع بودن توافقی که به فروکش کردن خصومتها منجر شود و امکان تبادل اسرا را فراهم کند، در تماسی تلفنی، از «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، بابت میانجیگری در حلوفصل این بحران قدردانی کرد.
در آن سوی قضیه، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) هم از رویکرد قطر قدردانی و اعلام کرد: «ما تأیید میکنیم که با تلاشها و تحولات در حال وقوع در دوحه برای دستیابی به آتشبس در غزه برخورد مثبتی داریم».
در همین رابطه، هیئتی از حماس با امیر قطر دیدار و درباره جزئیات توافق احتمالی رایزنی کرده است.
آخرین جزئیات و گمانهزنیها
آنگونه که از گزارشهای رسانهای برمیآید، نشستی که صبح امروز سهشنبه به میزبانی دوحه و با حضور نمایندگان ترامپ و بایدن و رؤسای سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل و نخستوزیر قطر برگزار میشود، برای نهایی شدن توافق تبادل اسرا بسیار مهم است.
در این میان، برخی افراد و رسانهها هم مدعی هستند که تا حدی از محتویات توافق احتمالی اطلاع دارند.
برای مثال، «دوران کادوش» خبرنگار «رادیو GLZ» رژیم صهیونیستی، جزئیاتی در ۹ بند از توافقی که ادعا میشود در حال شکلگیری میان طرفها است ارائه کرد:
بند اول: آزادی ۳۳ اسیر اسرائیلی شامل زنان غیرنظامی و نظامی، کودکان، بزرگسالان بالای ۵۰ سال
بند دوم: از سرگیری مذاکره در روز شانزدهم اجرای توافق به منظور آزادی سایر اسرا
بند سوم: تحقق آزادی تمام اسرا
بند چهارم: شرایط حضور ارتش اسرائیل بهویژه در منطقه حائل و زمانبندی عقبنشینی از محور فیلادلفیا
بند ششم: خروج از محور نتزاریم برای بازگشت مردم به شمال غزه تحت تدابیر امنیتی
بند هفتم: تعداد اسرای فلسطینی در بند حماس که آزاد میشوند
بند هشتم: ارائه کمکهای انسانی و لجستیکی به غزه
بند نهم: امتیازگیری اسرائیل برای مذاکرات آتی که این میتواند به معنای تداوم بازداشت برخی اسرای فلسطینی مهم باشد.
یک شرط مهم حماس
اما از گمانهزنیهای این خبرنگار اسرائیلی که بگذریم، برخی رسانههای عربی هم به اظهارنظر درباره شروط توافق پرداختهاند ازجمله شبکه «الحدث» عربستان که میگوید: حماس خواهان تحویل گرفتن پیکر شهید «یحیی السنوار» رئیس سابق دفتر سیاسی این جنبش طی مرحله نخست توافق تبادل اسرا شده است.
شهید یحیی السنوار در مهرماه سال جاری طی درگیری میدانی و رو در رو با نظامیان صهیونیست در حالی که یونیفرم نظامی به تن داشت به شهادت رسید، این در حالی بود که رژیم صهیونیستی مدعی بود شهید السنوار ماهها در تونلهای غزه در کنار اسرای صهیونیست مخفی شده بود.
با این حال، بعید به نظر میرسد که دستکم در این دور از مذاکرات، اسرائیل به این شرط تن بدهد.
آخرین تلاشهای کاخ سفید برای دستاوردسازی
بایدن دموکرات که تنها یک هفته از دوران زمامداریش باقی مانده شامگاه دوشنبه با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل تماس گرفت تا با او درباره مذاکرات جاری در دوحه صحبت کند- تلاشی آشکار برای راضی کردن مردی که به ادعای مخالفانش از طولانی کردن جنگ غزه به عنوان ابزاری برای فرار از پروندههای فساد مالی و تضمین بقای خود در قدرت استفاده کرد.
در این میان، رسانههایی مانند «فایننشال تایمز» هم مدعی هستند که «تغییر موضع نتانیاهو به این دلیل رخ داد که پایان جنگ غزه به اولویت دونالد ترامپ تبدیل شده» و در واقع او میخواهد رئیسجمهور بعدی آمریکا را راضی نگه دارد.
انتهای پیام/