احتمال تشکیل گروههای مقاومت بومی در سوریه وجود دارد
«غلامرضا کحلکی» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، درباره تأثیرپذیری عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران از تحولات اخیر سوریه گفت: اصولاً عمق استراتژیک جمهوری اسلامی به یک یا دو جبهه مانند یمن، حزبالله و حتی سوریه محدود نمیشود. فراموش نکنیم اواخر حکومت آقای اسد اشتباهات استراتژیکی بسیاری توسط ایشان رخ داد که مجموع این اشتباهات سبب شد تا وی از عمق استراتژیک ما خارج شود، چون نظام ما چندین بار از سوی ضعف نهادهای حاکمیتی سوریه متحمل آسیبهایی شد و اساساً سوریه به پاشنه آشیل جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده بود.
وی افزود: عمق استراتژیک جمهوری اسلامی به تفکر و دیدگاه مقاومت بستگی دارد و لذا مادامیکه دیدگاه مقاومت در منطقه وجود دارد، همچنان محور مقاومت در عرصه میدان زنده است ولو حدودوثغوری پیدا کند یا بالا و پایینی یا با ضعف و تقویت همراه باشد. پس اندیشه مقاومت به عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران جهت میدهد.
*اندیشه مقاومت همانند جامعه شبکهای عمل میکند
این کارشناس مسائل بینالملل بیان کرد: فرض را بر این بگیریم حتی اگر برای مقاومت یمن اتفاقی بیفتد و سوریه تجزیه شود یا نیروهای مقاومت در عراق مهار شوند، تا زمانی که اندیشه مقاومت بهصورت پراکنده یا شبکهای در منطقه وجود داشته باشد، عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران همچنان پابرجاست. «مانوئل کاستلز» صاحب نظریه «جامعه شبکهای» میگوید حتی اگر بهصورت لکهای یک اندیشه در نقاط مختلف حضور داشته باشد، این اندیشه کار خود را پیش میبرد و اندیشه مقاومت همانند جامعه شبکهای عمل میکند و جمهوری اسلامی ایران هم بهعنوان پدر معنوی این اندیشه شناخته میشود.
کحلکی افزود: اندیشه مقاومت را نباید تنها محدود به غرب آسیا دانست، بلکه در آفریقا و آمریکای لاتین هم شبکهای از اندیشه مقاومت شکل گرفته و در اشکال و ظواهر مختلف ظهور و بروز پیدا کرده و در تحقق عدالت تلاش میکند.
*امنیتمان را به جریانهای نیابتی وابسته نکردهایم
وی با اشاره به اینکه برخی از بازیگران منطقهای و فرامنطقهای نیروهای مقاومت را بهعنوان نیروهای نیابتی ایران تلقی میکنند، گفت: نیروهای نیابتی اهمیت خود را دارند و مهم هستند و نمیتوان از اهمیت آنها بهویژه در شرایطی که تروریسم ماهیت ایالتی پیدا کرده غفلت کرد. کافی است به استراتژی گرگهای تنها نگاه کنید و متوجه خواهید شد ایالات متحده آمریکا و تروریستهایی مانند داعش از این استراتژی برای بیثبات کردن مناطق مختلف استفاه میکنند.
این کارشناس مسائل بینالملل بیان کرد: نکته مهمی که باید در اینجا مورداشاره قرار گیرد آن است که رهبر معظم انقلاب اسلامی میفرمایند جریان نیابتی حائز اهمیت است، اما جمهوری اسلامی ایران به جریانهای نیابتی وابستگی ندارد و کارهای خود را با اتکا به این جریان پیش نمیبرد. امروز دکترین دفاعی نظام اسلامی ایران به بلوغی دست یافته که بتواند بدون کمک نیروهای نیابتی و بازوهایش در منطقه اهدافش را پیش ببرد و صرفاً حفاظت از امنیتمان را به جریانهای نیابتی وابسته نکردهایم.
*احتمال شکلگیری گروههای مقاومت بومی در سوریه
کحلکی درباره احتمال شکلگیری گروههای مقاومت بومی در سوریه همانند آنچه در لبنان، یمن و عراق اتفاق افتاده است، گفت: اساساً اندیشه مقاومت اندیشهای است که با بسیج مردمی و توده سرکار دارد؛ یعنی مقاومت منهای توده و بسیج مردمی فایدهای ندارد؛ و این کاری است که شهید حاج قاسم سلیمانی انجام داد. در اصل اندیشه مقاومت گفتمانی است که در برابر دیگر اندیشهها شکل گرفته و بسیج مردمی در آن نقش مهمی دارد. هرکجا که این اندیشه در برابر هسته سخت و ظلم حضور پیدا کرده، شاهد ظهور و بروز جنبشهای ملتها و بیداری مردمی و همافزایی میان مردم شده است. به عبارت بهتر همافزایی میان مردم به بارور شدن اندیشه مقاومت کمک میکند.
وی بیان کرد: بر همین اساس انتظار میرود بهمرورزمان اندیشه مقاومت در سوریه چه بهصورت سازماندهی یا بهصورت غیرسازماندهیشده به یک گفتمان میان توده تبدیل شود. حتی باور ما این است که چنین اندیشهای در عربستان متولد شده و در حال رشد است.
انتهای پیام/