ناترازی قیمتهای نجومی اقلام یلدایی با درآمد مردم/ماهیت گمشده جشن یلدا در تورم
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، مردم در روزهای نزدیک شب یلدا در تکاپوی خرید اقلام یلدایی هستند و در سالهای اخیر ماهیت اصلی شب یلدا تغییر و تجمل گرایی به این جشن سنتی افزود شده که باعث می شود اقشار متوسط و ضعیف جامعه توانایی برگزاری این جشن را نداشته باشند همچنین قیمتهای نجومی اقلام پر مصرف، با درآمد مردم در یک کفه ترازو قرار ندارد، اما باید به دنبال راهی باشیم که ماهیت اصلی این جشن حفظ و تمام اقشار جامعه بتوانند شب یلدا را برگزار کنند.
در حال حاضر قیمتهای عجیب اقلامی مانند میوه، شیرینی و آجیل شب یلدا بیشتر بر قشر کارگری و بازنشستگان فشار وارد می کند، چرا که ۵۰ درصد جامعه را حقوق بگیران و بازنشستگان تشکیل می دهند. بر اساس امارهای اعلام شده قدرت خرید این قشر ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است که باید دید، اقلام محبوب سبد یلدایی که شامل میوه اجیل و شیرنی بوده است با توجه به تورم و شرایط اقتصادی فعلی، تهیه این اقلام برای بسیاری از خانوادهها چالشبرانگیز شده است، اما باید توجه کرد که آیا امسال مردم می توانند به راحتی سبد یلدایی خود را تکمیل کنند و یا مجبور به صرفهجویی و یافتن گزینههای جایگزین خواهند بود؟ در ادامه با رؤساء اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار، اجیل و خشکبار و شیرینی در رابطه با مصوبه قیمتها و قدرت خرید مردم گفت و گوی انجام شد.
مصوبه قیمت آجیل
غلامرضا خدامی رئیس اتحادیه صنف فروشندگان خشکبار و آجیل تهران درگفتوگو با آنا در رابطه با مصوبه قیمت آجیل و خشکبار گفت: هر ساله با نزدیک شدن به شب چله، مصوبهای جدید برای قیمت اجیل اعلام میشود که امسال نیز قیمت اجیل ممتاز بدون نخودچی و بادام زمینی، ۷۰۰ هزار تومن اعلام شده است.
وی بیان کرد: آجیل شب یلدا شامل میوه خشک، مغزها، پسته و غیر میباشد که برخی از اعضا صنف اجیل فروشها برای شکستن قیمتها و همچنین سود بیشتر به طور سلیقهای از نخودچی، بادام زمینی و همچنین میوه خشکهای بی کیفیت استفاده می کنند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان خشکبار و آجیل تهران ادامه داد: در عرضه آجیل و خشکبار بجز چند نوع کالا که در این باره نیز در حال مذاکر هستند هیچ مشکلی وجود ندارد و هموطنان می توانند با مراجعه به بازار آجیل شب یلدا را تهیه کنند. می توان بیان کرد که آجیل یلدایی امسال نسبت به سال گذشته ۴۶ درصد با افزایش روبه رو شده است، اما دستمزد کارگر نسبت به سال گذشته ۳۵.۳ درصد افزایش داشته است.
۴ قلم میوه مصرفی یلدا تامین می شود
در ادامه با اکبر یاوری رئیس اتحادیه بار فروشان تره بار درگفتوگو با آنا، گفت: با وجود اینکه تقاضا در بازار میوه وجود ندارد، اما ۴ قلم محصول مصرفی شب یلدا از قبیل انار، سیب، پرتقال، هندوانه به صورت گسترده در تره بار عرضه میشود و میتوان گفت که در عرضه محصولات مشکلی وجود ندارد چرا که در طی سال، روزانه نزدیک به ۲۳ هزار تن انواع میوه وارد میدان تره بار می شود همچنین این رقم در ایام خاص سال به ۳۰ هزار تن بار افزایش میابد.
قیمت میوه شب یلدا اعلام شد
رئیس اتحادیه بار فروشان با اشاره به مصوبه قیمت ۴ محصول مصرفی شب یلدا بیان کرد: هندوانه درجه یک مشکی در میدان تره بار تهران ۱۳ - ۱۴ هزار تومان، هندوانه بیضی و خطی ۱۰ - ۱۱ هزار تومان است که در سالهای اخیر به دلیل سنگینی این میوه و کم شدن محبوبیت هندوانه در فصول سرد سال تقاضا کنندهای ندارد و مردم میوه هندوانه را به دلیل نماد شب یلدا در این فصل خریداری میکنند.
یاوری ادامه داد: نماد دیگر جشن یلدا انارهای قرمزی است که در حال حاضر با عنوان انار ساوه با قیمت ۳۰ - ۴۰ هزار تومان، انار شیرازی ۵۰ - ۶۰ هزار تومان و انار درجه یک کوهستانی که در دماوند و یکی از منطقه کوهستانی استان فارس تولید میشود در رنج قیمتی ۸۵ - ۹۰ هزار در تربار عرضه میشود، اما باید گفت که ۱۰ درصد از انارها با قیمت ۹۰ هزار تومان فروخته میشود و باقی انارها کمتر از ۶۰ هزار تومان است.
رئیس اتحادیه بار فروشان در رابطه با قیمت سیب درختی و پرتقال گفت: با در نظر گرفتن موارد غیر قابل پیشبینی از جمله صادرات این محصولها میتوان گفت که در عرضه سیب درختی و پرتقال مشکلی وجود ندارد. سیب سفید ۲۰ - ۶۰ هزار تومان، سیب قرمز ۲۰ - ۴۵ هزار تومان است همچنین پرتقال شمال ۱۵ - ۳۰ هزار تومان، پرتقال جنوب ۵۵ - ۶۰ هزار تومان در میدان تره بار به فروش میرسد.
دلیل افزایش قیمت انواع میوه
یاوری در رابطه با افزایش قیمت میوه گفت: پارامترهای مختلف از جمله افزایش قیمت نهال کشاورزی و دستمزد کارگر، حمل و نقل، قطعی برق دلایلی است که باعث افزایش قیمت نهایی محصول میشود، همچنین اگر بخواهند به صورت نقطه به نقطه افزایش قیمت را نسبت به سال گذشته محسابه کنند، حدودا ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمت انواع میوه افزایش داشته است.
باقی مانده میوه یلدا چه می شود
وی تاکید کرد: ۱۰۰۰ - ۱۵۰۰ تن بار مازاد شب یلدا در میدان تربار دپو میشود چرا که عرضه بیشتر از تقاضا صورت میگیرد و روز بعد شب چله بار مازاد یلدایی در میدان تره بار به فروش میرسد.
یاوری در پاسخ به سال ایا تقاضا مانند سال گذشته است، اظهار کرد: در سالهای گذشته تقاضای مردم برای خرید میوه از چند هفته قبل شروع میشد، اما امسال علارقم نزدیک شدن به شب یلدا بازار میوه همچنان بی رونق باقی مانده است.
تولید مرکبات افزایش یافته است
رئیس اتحادیه بار فروشان اظهار کرد: امسال تولید مرکبات به ۸ میلیون تن رسید و نسبت به سال گذشته ۱۲ تا ۱۵ درصد تولید مرکبات افزایش داشته است همچنین تولید ۴ میلیون تن سیب درختی نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است.
کاهش خرید میوه باعث صرف جویی می شود
در ادامه اسدالله کارگر گلشن آبادی رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار در رابطه با قدرت خرید مردم به آنا گفت: به صراحت نمیتوان اعلام کرد که قدرت خرید مردم کاهش یافته است، اما نسبت به سالهای گذشته تقاضا در بازار میوه و تره بار کمتر شده است، هرچند که این کاهش خرید از نظر صرفه جویی بسیار نکته مثبتی است.
کارگر در پاسخ به سوال اینکه ایا نسبت به گذشته کارگران توانایی خرید میوه در شب یلدا را دارند اظهار کرد: میوه از سبد خانوار کارگری به طور کامل حذف نشده است، اما نسبت به سالهای گذشته کوچکتر شده است.
قیمت شیرینی مصوبه ندارد
علی بهرمند رئیس اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی فروشی نیز با توجه به نزدیک شدن به شب یلدا در گفتوگو با آنا در رابطه با قیمتهای شیرینی، گفت: به دلیل عدم مصوبهای و دستوری بودن قیمت شیرینی، قیمت گذاریها به دست واحدهای صنفی با توجه به عرضه و تقاضای شیرینی صورت میگرد و نظارت قیمتها برعهده اتحادیه است.
رئیس اتحادیه دارندگان قنادی و شیرینی فروشی ادامه داد: نسبت به سال گذشته تقاضای این محصول به صورت قابل توجهای کاهش داشته است که یکی از دلایل کاهش خرید شیرینی، افزایش قیمت این محصول است.
از گرانی مواد اولیه شیرینی تا عدم قدرت خرید مردم
وی ادامه: زمانی که قیمت مواد اولیه شیرینی افزایش میابد به طبع قیمت نهایی محصول نیز افزایش پیدا میکند و به دلیل کاهش قدرت خرید، مردم مانند گذشته از انواع شیرینیها استقبال نمیشود.
بهرمند تصریح می کند: علاوه بر پیش بینیهای که انجام شده چشم انداز روشنی برای تقاضا شیرینی در روزهای نزدیک به شب یلدا دیده نمیشود، اما به دلیل علاقه مردم به این شب امکان دارد که اصناف، شیرینیهای خود را به فروش برسانند.
برخورد جامعه کارگری با شب یلدا
در این رابطه حاج اسماعیلی رئیس اتحادیه کارگری در گفتوگو با آنا به وضعیت تاثیر تورم بر سبد خانوارهای جامعه کارگری اشاره کرد و گفت: بحران حقوق و دستمزد کارگران باعث ایجاد مشکلات معیشتی برای خانوادههای حقوق بگیر و بازنشسته شده است که موجب شده بخش گستردهای از فرهنگ ملی ایران را که مبتنی بر گردهمایی است را تحت تاثیر قرار دهد چرا که تورم صعودی بر سبد شب یلدای کارگران و بازنشستگان تاثیر گذاشته است به طبع خانوار کارگری نیز تمایلی به برگزاری این جشن را ندارند.
حاج اسماعیلی بیان کرد: زمانی که یک خانوار کارگری نتواند از پس هزینه زندگی بر بیاید آیا می تواند میوه، آجیل و شیرینی یلدایی را که با افزایش قیمت روبه رو ست، خریداری کند؟
انتهای پیام/