فناوری کلید حل مشکلات کشور/تولید در گرو حمایت محقق میشود
خبرگزاری آنا_گروه علم و فناوری؛ مهمترین دستاوردهای علمی و فناورانه دانشگاه ها، پژوهشگاهها و موسسههای علمی با هدف معرفی توانمندیهای پژوهشگران ایران در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی دستاوردهای هفته پژوهش، فناوری و فن بازار ۱۴۰۳ به نمایش گذاشته شد. در این گزارش به برخی از دستاوردهای علمی این نمایشگاه اشاره میکنیم.
سامانهای برای مدیریت پارکینگ
پژوهشگران دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی موفق به ایجاد سامانهای برای مدیریت پارکینگ شدند؛ سامانهای که میتواند میزان تخلفات و جرائم را کاهش دهد.
علیرضا بساق زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و سازنده این محصول در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: این سامانه قابلیت خوانش پلاک را دارد. علاوه بر این میتواند نوع ماشین را نیز شناسایی کند به عبارتی اعلام کند این پلاک برای پژو پارس، L۹۰ یا ۲۰۶ است.
وی افزود: اگرچنانچه فردی متخلف پلاک ماشین را تغییر دهد، این سامانه میتواند این تخلف را شناسایی کند و امنیت جامعه را افزایش دهد. در نسخههای بعدی این سامانه، تصویر راننده را نیز به نمایش داده خواهد شد. در نهایت مشخص میشود چه فردی چه نوع ماشینی و با چه پلاکی وارد پارکینگ کرده است.
وی خاطرنشان کرد: این سامانه با چنین قابلیتی برای نخستین بار در ایران اجرا شده است. دولت میتواند با استفاده از این سامانه ماشینهای سرقتی را تشخیص دهد. در بسیاری از مواقع سارقان پلاک ماشین را تغییر میدهند. این سامانه میتواند مطابقتها را انجام دهد. به عنوان مثال تطبیق دهد پلاک ثبتی برای خودروی ۴۰۵ بوده که اکنون روی ۲۰۶ سوار شده است. در نسخه بعدی حتی رنگ خودروها نیز قابل تشخیص خواهد بود.
فیلتراسیونی برای تصفیه پسابهای رنگی
پژوهشگران یکی از شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری ایلام موفق به تولید و ساخت فیلتراسیون تصفیه پسابهای رنگی شده اند.
هدی یاری، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری ایلام در این خصوص به آنا گفت: این دستگاه به منظور تصفیه پسابهای رنگی تولید شده است. سیستم آن نیز پیوته و سری است به این صورت که محلولهای رنگی از مخزن نگهداری مستقیما و بدون معطلی توسط پمپ وکیومی که بعد از فیلتر تعبیه شده است با زدن دکمه استارت (پاور) با گذر از روی فیتلر به جریان در آمده و به صورت بی رنگ و تصفیه شده به مخزن ذخیره ریخته و نگهداری میشود.
وی افزود: مخزن مربوطه که حاوی آب تعبیه شده است قبل از آنکه کامل پر شود با کمک سنسور و شیر برقی که روی دستگاه نصب شده به صورت اتوماتیک تخلیه میشود.
وی بیان کرد: فیلتر آن نیز کربنی است که از طریق عامل دار کردن قیر طبیعی تولید شده است. به علاوه دارای یک عدد فیلتر زاپاس است که در داخل دستگاه آماده اتصال به مدار نصب شده است.
تولید دستگاه خوردگی سایشی دما بالا
پژوهشگران دانشکده معدن و مواد دانشگاه تربیت مدرس نیز موفق به تولید دستگاه خوردگی سایشی دمای بالا شده اند.
پویا قدم زن، طراح و سازنده این دستگاه در این خصوص به آنا گفت: این دستگاه فرایند مخرب خوردگی سایشی نک پرههای توربین را شبیه سازی میکند.
وی افزود: در این پژوهش استفاده از دستگاه پین روی دیسک یک موضوع متداول برای آزمون سایش است. عموما این دستگاهها با طرح افقی و استفاده در دمای پایین مطرح خواهد شد، اما در این طرح به علت محاسبه دقیق میزان جرم از دست رفته، طرح این دستگاه به صورت عمودی مد نظر قرار گرفته است.
وی اظهارکرد: چندین روش برای ارزیابی میزان سایش پذیری پوششهای سایش پذیر تحت شرایط زیست محیطی تحت نظر قرار میگیرد که توسط شرایط شبیه سازی برای ارزیابی رفتار مقاومت به سایش مورد استفاده قرار میگیرد و مرتبط متغییرهای شرایط توربینی است.
به گفته وی، دستگاه تست ریگ برای سیستمهای سایش پذیر برای کمپرسور و موتور توربینی استفاده خواهد شد به همین علت هدف از شبیه سازی، ایجاد شرایط واقعی موتور توربینی است.
وی یادآورشد: این آزمایش میتواند از سرعت نوک قطعه و نرخ حمله وری به جهت شعاعی و محوری عمل کند.
روشی برای تشخیص سریع پارکینسون
پژوهشگران دانشکده علوم زیستی دانشگاه تربیت مدرس نیز موفق به تولید نانو زیست حسگر رنگ سنجی تشخیص سریع پارکینسون شدند.
سیده فاطمه زهرا سیدی، یکی از پژوهشگران محصول در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: بیماری پارکینسون شایعترین اختلال حرکتی عصبی بوده و هیچ درمان موثری برای کند کردن یا توقف پیشرفت درمان وجود ندارد و درمان بر مدیریت علائم متمرکز است.
وی افزود: توسعه سیستمهایی که بتواند بیومارکرهای پارکینسون را با دقت و صحت در مایعات بدن سنجش کند، میتواند به پزشک در تشخیص صحیح بیماری و مدیریت آن کمک زیادی کند.
وی خاطرنشان کرد: این زیست حسگر با بهره گیری از فناوری نانو میتواند بیومارکر اختصاصی بیماری پارکینسون را با دقت زیاد شناسایی کند.
وی درباره مشخصات این محصول اظهارکرد: محصول شامل ویالی حاوی نانو ذرات قرمز رنگ طلا متصل به مولکولهای شناساگر اختصاصی است که در حضور غلظتهای مختلف نشانگر زیستی بیماری پارکینسون اگریگه شده و تغییر رنگ میدهد.
به گفته وی، نتایج مثبت یا منفی بودن نمونه مورد نظر با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده است.
کنترل هوشمند اقلیم گلخانهها
پژوهشگران مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه کردستان موفق به طراحی و ساخت دستگاه کنترل اقلیم گلخانه شده اند؛ دستگاهی که گلخانهها را به صورت هوشمند و اتوماتیک مدیریت میکند.
امید مظفری، یکی از پژوهشگران این شرکت در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: این دستگاه مدیریت گلخانه را از حالت دستی و کارگری خارج میکند و به صورت اتوماتیک در میآورد. سنسورهای دما، رطوبت، هواشناسی، نور به روی این دستگاه تعبیه شده است که بنابر نیاز گلخانهها این آیتمها را اندازه گیری میکند و براساس شرایط به عملگرا فرمان میدهد به عنوان مثال میگوید چه زمانی باید هواکش یا هیتر روشن و چه زمانی باید دریچهها بسته شوند. پردههای سایه انداز نیز چه زمانی وارد مدار شوند. تمامی این اطلاعات به صورت یکپارچه انجام و خطای کارگری از میان میرود.
وی افزود: سنسورها به روی دریچهها متصل شده اند و موقعیت دریچهها را دقیقا شناسایی میکنند. این مسئله میتواند به گلخانه دارها برای کنترل بهتر شرایط بحرانی کمک کند یعنی اگر طوفانی در راه باشد، سازه گلخانه دار دچار فروپاشی نمیشود.
وی به مشکلات اجرایی این محصول اشاره کرد و گفت: در حال حاضر برای تامین قطعات این محصول دچار مشکل هستیم، زیرا قطعات اروپایی به علت تحریمها وارد ایران نمیشود. اغلب قطعات ساخته شده در برد این محصول چینی (از نوع مرغوب) هستند. هرچند کیفیت نمونههای مشابه اروپایی برتری نسبت به این محصول دارند، اما از لحاظ علمکردی این دستگاه بومی سازی شده است و در بسیاری از مکانها که نمونههای مشابه خارجی پوشش داده نمیشوند، این دستگاه کارایی پیدا میکنند.
به گفته وی، قیمت این دستگاه یک سوم نمونه مشابه خارجی است و برای تولید انبوه این محصول نیاز به آگاهی بیشتر تولید کنندگان دارد، زیرا گلخانه داران و مرغداران آگاهی زیادی نسبت به عملکرد این دستگاه ندارند.
وی تاکید کرد: قطعا اگر این محصول در زمینه شناسایی و معرفی به بازار بیشتر مورد حمایت قرار گیرد، خیلی راحتتر کارآفرینی ایجاد میشود و حتی نمونههای جدیدتر و بهتری نیز ساخته خواهد شد.
شناسایی فلزات و قنات با اسکن سه بعدی زیر زمین
پژوهشگران یکی از شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری گلستان موفق به تولید و ساخت اسکن زمینی سه بعدی شده اند.
مجید نوروزی، مدیرعامل این شرکت در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: این دستگاه میتواند به صورت سه بعدی زیر زمین را اسکن کند و فلزات، فضای خاک، آب، قنات و چاه را شناسایی کند و شکل تقریبی ارائه دهد. همچنین نوع جنس و فاصله اجسام از سطح زمین را تعیین کند؛ کاربران میتوانند از طریق تبلت و نصب برنامه مخصوص، شکل سه بعدی اجسام را مشاهده و تغییرات لازم را انجام دهند.
وی افزود: پیش از اینکه در مکانی حفاری انجام شود باید اطلاعاتی از زیرزمین داشته باشیم، با کمک این دستگاه به راحتی میتوانیم ابتدا زمین را اسکن و پس از آن عملیات حفاری را آغاز کنیم.
وی تصریح کرد: این دستگاه کاربرد عمومی دارد، اما اداره آب، برق، گاز نیز میتوانند برای پیدا کردن فلزات، کابلهای زیرزمینی، شناسایی چاههای غیر مجاز و. استفاده کنند.
به گفته وی، قیمت نمونه مشابه خارجی این دستگاه (آلمانی) فوق العاده گران است در صورتی که این محصول با یک دهم نمونه خارجی در بازار عرضه میشود. صفر تا صد این محصول ساخت این شرکت است و به صورت رسمی فعالیت دارد. متاسفانه در حال حاضر جنسهای تقلبی و قاچاقی در بازار عرضه میشوند، اما برای خرید این محصول که تولید ملی و دانش بنیان است فاکتور رسمی صادر میشود تا مشکلی برای خریدار ایجاد نشود.
ضرورت حمایت از محققان برای دفع مشکلات کشور
در حال حاضر، پژوهشگران دانشگاهها، پژوهشگاهها و شرکتهای دانشبنیان در حوزه تولید فناوری و تحقیقات از جایگاه بسیار مناسبی برخوردارند. امید میرود با حمایت از پژوهشگران این مجموعهها گامی در رفع مشکلات جامعه و صنعت برداشته شود.
انتهای پیام/