دفاع ستار هاشمی از حکمرانی قانونمند/ اضلاع تصمیمگیر نظام درباره فضای مجازی چه برنامهای خواهند داشت؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه جلسه هیئت دولت، در پاسخ به سوالی درباره لزوم حکمرانی قانونمند مجازی و ساماندهیِ ولنگاری در فضای مجازی که مطالبه رهبر انقلاب است، عنوان کرد: بحث قانونمند بودن همیشه بهعنوان یک اولویت است تا برخورد سلیقهای صورت نگیرد.
وی با بیان اینکه فرمایشات رهبر انقلاب هم در این راستاست که در فضای مجازی بحث سلیقه مطرح نباشد و چارچوب قانونی وجود داشته باشد تا همه تکالیف خود را بدانند که میتواند کمککننده باشد، به تأسیس دفتر پلتفرمهای خارجی مثل تلگرام و اینستاگرام در ایران اشاره کرد و گفت: اینها باید یکسری از قواعدی که وجود دارد را بپذیرند؛ اینگونه نباشد که فضا بیقاعده باشد. بحثی که وجود دارد، مسئله حکمرانی قانونمند در فضای مجازی است که مورد نظر رهبر معظم انقلاب است و باید برای آن پاسخ مناسبی پیدا کنیم. اما اگر در این مسیر بتوانیم به جمعبندی برسیم که در حال پیگیری نیز هستیم، میتوانیم خبرهای جدیدی را بدهیم.
مسئله حکمرانی در فضای مجازی یکی از نکاتی بود که رهبر معظم انقلاب در اولین دیدار با هیئت دولت چهاردهم مطرح کردند و فرمودند: «فضای مجازی در کشور باید قانونمند بشود؛ آنوقت یک فرصت خواهد شد. اگر ما توانستیم در فضای مجازی حکمرانی قانونمند داشته باشیم، فضای مجازی برای کشور یک فرصت میشود، وَالّا ممکن است تهدید بشود».
رهبر انقلاب در این دیدار به ماجرای دستگیری پاول دوروف مدیرعامل تلگرام در فرانسه در همان ایام اشاره کرده و فرمودند: این جوان بیچاره را فرانسویها بازداشت کردند یعنی اینقدر و تا این حد سختگیری انجام میگیرد که طرف را میگیرند زندان میکنند، تهدید میکنند که بیست سال محکومیّت به تو خواهیم داد؛ این برای خاطر آن است که حکمرانی آنها را نقض کرده. نقض حکمرانی قابل قبول نیست.»
علت این دستگیری به ادعای مقامات فرانسه، تحقیقات درباره محتوای غیرقانونی در پیام رسان تحت مدیریت وی بود. به اذعان مقامات فرانسوی، دوروف در مهار محتوای افراطی و غیرقانونی در پیام رسان خود ناتوان بود.
دستگیری مالک تلگرام نشان داده که کشورهای غربی تاچه حد بر حفظ حاکمیت خود بر فضای مجازی اصرار دارند و برای آن حاضرند یک تبعه خارجی را هم دستگیر کنند.
این حفظ حاکمیت در سایر کشورهای اروپایی هم اعمال میشود و برای مثال در مورد تلگرام، اسپانیا، نروژ، اوکراین، روسیه و بلاروس هم با محدودیتهایی درباره آن اعمال کرده اند.
همچنین ممنوعیت تیک تاک یا وی چث، دو سکوی معروف چینی در آمریکا از دیگر موارد اعمال حاکمیت بر فضای مجازی است؛ موضوعی که کشورهای غربی آن را برای خود بطور کامل اجرا میکنند، اما از نهادینه شدن آن در سایر کشورها به بهانههای واهی سنگ اندازی میکنند.
صحبتهای امروز وزیر ارتباطات و همچنین اظهارات پیشین برخی مسئولان همچون رئیس مجلس شورای اسلامی و نمایندگان نشان میدهد که با توجه به جنگ سایبری که در دنیا شاهد آن هستیم، باید مسئله جلوگیری از نقض حاکمیت ایران در فضای مجازی را جدی گرفت و مانع از فضای مجازی رهایی باشیم که در حوادث سالهای گذشته همچون اغتشاشات ۱۴۰۱، امنیت روانی جامعه را برهم زدند.
وزیر ارتباطات پیشتر اعلام کرده بود که یک طرح کلی درباره فیلترینگ و از یک بسته پیشنهادی صحبت و ابراز امیدواری کرد از طریق آن مسئله را پیش ببرند.
با توجه به اظهارات روز گذشته او که گفته است درباره حکمرانی قانونمند هم درحال جمع بندی هستیم و خبر آن را به مردم خواهیم داد، بنظر میرسد طرحهای رفع فیلترینگ به گونهای تهیه شده که حاکمیت کشور بر فضای مجازی را تثبیت کند و در مسیر ضابطه مندی حرکت کنند.
انتهای پیام/