حجاج کشورهای مختلف خروج از عربستان را آغاز کردند
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، زائران کشورهای مختلف پس از گذراندن ایام تشریق در مشاعر مقدسه (صحرای عرفات، مشعر و منا) طی روزهای هشتم تا دوازدهم ذی الحجه و بازگشت به مکه ، بقیه اعمال حج خود را هم در مسجدالحرام به پایان رسانده و راهی کشور خویش می شوند.
بر اساس آمار رسمی که رسانه های عربستان به نقل از توفیق الربیعه وزیر حج و عمره عربستان منتشر کردند شمار حجاج امسال از یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.
وی با اشاره به موفقیت درعملیات حضور حجاج از مکه، عرفات و منا گفت: حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از حجاج، از اتباع سایر کشورها و ۲۰۰ هزار تن نیز شهروندان عربستان هستند.
مرکز ملی آمار عربستان در این باره اعلام کرد: ۹۵۸ هزار و ۱۳۷ نفر از حجاج، مرد و ۸۷۵ هزار و ۲۷ نفر نیز زن هستند.
همچنین ۲۲.۳ درصد حجاج از اتباع کشورهای عربی، ۶۳.۳ درصد از اتباع کشورهای آسیایی و ۱۱.۳ درصد نیز از اتباع کشورهایی آفریقایی هستند. حجاج کشورهای اروپا، آمریکا، استرالیا و سایر کشورها نیز ۳.۲ درصد از کل را تشکیل می دهند.
براساس این آمار، یک میلیون و ۵۴۶ هزار و ۳۴۵ نفر از حجاج از طریق مرزهای هوایی و ۶۰ هزار و ۲۵۱ نفر از طریق گذرگاه های زمینی و ۴ هزار و ۷۱۴ نفر هم از طریق مرزهای دریایی خود را به سرزمین وحی رسانده بودند.
سازمان کل آمار عربستان تعداد حجاج موسم حج سال گذشته را یک میلیون و 845 هزار و 45 نفر اعلام کرده بود که یک میلیون و 660 هزار و 915 نفر از زائران خارجی و 184 هزارو 130 نفر از حاجیان داخل کشور شامل شهروندان و مقیمان بودند.
بگفته منابع خبری، با پایان مناسک حج تمتع، حجاج برخی کشورهای همسایه که با اتوبوس و خودروهای شخصی خود به مکه مکرمه آمده بودند، درحال بازگشت به کشورهای خویش هستند.
در بازگشت از مسیر هوایی نیز فرودگاه بین المللی جده که یکی از مهمترین مراکز پذیرش مسافران مکه مکرمه است، برنامه خروج پروازها را اعلام کرده و این فرودگاه از امشب شاهد افزایش شمار پروازها خواهد بود.
بگفته علی همزه، مدیر ارشد عملیات حج هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران(هما)، نخستین پرواز برگشت از فرودگاه مدینه منوره به مقصد اهواز در ساعت 5:50 دقیقه (به وقت محلی) صبح فردا جمعه اول تیر ماه انجام خواهد شد و نخستین پرواز از فرودگاه بینالمللی جده به تهران نیز در همان روز ساعت 7:30 صبح به وقت محلی خواهد بود.
از آنجا که بسیاری از اهل تسنن ترجیح می دهند پس از انجام مناسک حج، در مدینه منوره حضور یابند نخستین کاروانهای حجاج برای زیارت مرقد پیامبر اسلام (ص) وارد این شهر مقدس شده اند. بیشترین کاروان های زائران اهل سنت از کشورمان نیز زائران مدینه بعد هستند.
بگفته علی اصغری رئیس ستاد مدینه منوره، با بازگشت اعضای ستاد و نیروهای خدمت گزار مدینه النبی از شامگاه دوازدهم ذی الحجه به این شهر، در حال حاضر شرایط و امکانات برای حضور زائران ایرانی و استقبال از حدود 35 هزار حاجی مدینه بعد آماده شده است.
وی تاکید کرد: زائران مدینه بعد از شامگاه روز چهاردهم ذی الحجه(بوقت عربستان) به شهر پیامبر سفر می کنند و شرایط برای عزیمت با قطار سریع السیر فراهم شده است.
زائران ایرانی مدینه بعد پس از پنج روز اقامت در این شهر و زیارت مرقد پیامبر (ص) و ائمه مظلوم بقیع (ع) به کشور بازخواهند گشت.
علاوه برآن حدود 17 هزار نفر از زائران به صورت ترانزیت از مکه به مدینه منتقل و به کشورباز خواهند گشت .
بگفته آقای غلامرضا رضایی مدیر عملیات حج ، 34162 زائر از فرودگاه جده و بعد از پایان پروازهای ترانزیت و 35970 زائر هم از طریق فرودگاه مدینه راهی کشور خواهند شد.
گفتنی است حدود 87 هزار و 650 زائر ایرانی حج امسال طبق برنامه بتدریج از مدینه و جده تا 7 و 8 محرم به کشور بازخواهند گشت.
فوت دستکم 577 زائر در دمای 52 درجه شهر مکه
در این حال برخی منابع خبری از فوت دستکم 577 نفر از حجاج بیت الله الحرام غالبا در اثر گرمازدگی در مناسک حج امسال در عربستان خبر داده اند.
2 دیپلمات ارشد عرب با اعلام این خبر به خبرگزاری فرانسه گفتند که از میان این 577 تن، 323 نفر از آنها مصری اند که در اثر گرمازدگی و بیماری های ناشی از گرما جان خود را از دست دادند.
گفته می شود دست کم 60 اردنی نیز جان خود را از دست دادند که در مقایسه با آمار رسمی 41 نفری که اوایل روز سه شنبه توسط امان ارائه شد، بیشتر است.
برخی دیپلمات ها گفتند که آمار فوتی های نگهداری شده در سردخانه "المعیصم" یکی از بزرگترین سردخانه های مکه، 550 نفر است.
این در حالیست که سال گذشته حداقل 240 زائر از کشورهای مختلف در جریان مناسک حج فوت کردند که بیشتر آنها اندونزیایی بودند.
مرکز ملی هواشناسی عربستان اعلام کرد که دمای هوا در مسجد الحرام در مکه روز دوشنبه این هفته به 51.8 درجه سانتیگراد رسیده بود.
بر اساس آمارها میانگین دمای هوای شهر مکه در هر دهه 0.4 درصد افزایش می یابد.
در این حال مقامات عربستانی از مداوای بیش از 2 هزار زائر که از گرمازدگی رنج میبرند خبر دادند، اما از روز یکشنبه این آمار را بهروزرسانی نکرده و اطلاعاتی در مورد تلفات ارائه نکردهاند.
مراسم حج در عربستان روز جمعه گذشته با خروج حجاج از مکه آغاز شد و روز شنبه حجاج به طرف عرفات و سپس مشعر عزیمت کردند. عربستان سعودی روز یکشنبه را که همزمان با ورود زائران به سرزمین منا بود روز عید سعید قربان اعلام کرد.
انتهای پیام/