دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 فروردين 1403 - 09:02

کشف جهان‌های کم‌نور با تلسکوپ آرایه کندور

کشف جهان‌های کم‌نور با تلسکوپ آرایه کندور
پژوهشگران کهکشان مارپیچی معروف موسوم به NGC 5907 را که در فاصله 50 میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، مطالعه کردند.
کد خبر : 904445

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، انسان پیوسته در تلاش است تا بخش وسیعی از فضا را کاوش کرده واطلاعات بیشتری به دست آورد. به تازگی تیمی از محققان دانشگاه استونی بروک و موزه تاریخ طبیعی آمریکا از تلسکوپ آرایه کندور برای دستیابی به اکتشافات پیشگامانه در کیهان استفاده و یافته‌هایشان را در مقاله‌ای منتشر کردند. این آرایه تلسکوپی، جهان کم‌نور را برای محققان آشکار و درک عمیق‌تری از کیهان ارائه کرد.

این تیم از ابررایانه‌های پیشرفته برای کار با تلسکوپ آرایه کندور استفاده کردند. این تلسکوپ از الگوریتم‌های کامپیوتری برای ترکیب نور چند تلسکوپ کوچکتر استفاده کرده و مانند یک تلسکوپ بزرگتر و قدرتمندتر به خدمت اخترفیزیک می‌آید. این ویژگی به دانشمندان اجازه می‌دهد تا اجرامی کم‌نوری را که قبلاً برای تلسکوپ‌های معمولی قابل مشاهده نبودند، شناسایی و مطالعه کنند.

پژوهشگران در اولین رصد خود، کهکشان مارپیچی معروف موسوم به NGC 5907 را که در فاصله 50 میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، مطالعه کردند.


کشف جهان‌های کم نور با تلسکوپ آرایه کندور
آن‌ها با استفاده از تلسکوپ آرایه کندور توانستند جریان‌های ستاره‌ای بسیار ضعیفی که کهکشان را احاطه کرده‌اند بررسی کنند. این جریان‌ها زمانی رخ می‌دهند که کهکشان‌های کوتوله توسط نیروهای گرانشی کهکشان اولیه دچارازهم گسیختگی شوند(جریان ستاره‌ای مجموعه‌ای از ستارگانی است که به دور کهکشانی می‌چرخند که قبلا یک خوشه کروی یا کهکشان کوتوله بود که اکنون توسط نیروهای جزر و مدی از هم گسسته و در امتداد مدار خود کشیده شده است).

مشاهدات آن‌ها تصاویر و تفاسیر قبلی را به چالش کشید و نشان داد که آنچه در سال 2010 به صورت مارپیچ  برجسته‌ای کهکشان را احاطه کرده بود، ممکن است ناشی از پردازش تصویر بوده باشد. تصویر کندور نه تنها این را تایید کرد، بلکه ویژگی‌های ضعیفی را که قبلاً دیده نشده بود، آشکار کرد و درک ما را از دینامیک و تعاملات ستاره‌ها گسترش داد.

این گروه سپس توجه خود را بر ستاره «زد زرافه»، که یک نواختر کوتوله است متمرکز کردند.


کشف جهان‌های کم نور با تلسکوپ آرایه کندور

با ارزیابی مجدد تصویری که در سال 2007 ثبت شده و مقایسه آن با تصویر جدیدی که در سال 2021 گرفته شده است، آن‌ها توانستند سرعت انبساط پوسته گازی اطراف ستاره را اندازه‌گیری کنند. تصویر جدید کندور نه تنها پوسته کامل را - که با تصویر سال 2007 در تضاد بود - آشکار کرد؛ بلکه نشان داد پوسته بزرگتری نیز وجود مطالعات نشان می‌دهد که این پوسته با سرعتی مطابق با انفجاری که در حدود 2000 سال پیش رخ داد، در حال انبساط است و تایید می‌کند که این همان ستاره جدیدی است که 77 سال قبل از میلاد توسط اخترشناسان چین مشاهده شده بود. این اکتشافات باورنکردنی حاکی از دقت فوق‌العاده تلسکوپ آرایه کندو است و دانشمندان را قادر می‌سازد تا شاهد پدیده‌هایی باشند که زمانی از دید بشر پنهان بودند.

پروفسور لانزتا نویسنده ارشد این مقاله از دانشگاه استونی بروک گفت: تصاویر جدید نشان می‌دهد که کندور چقدر حساس است. پوسته‌های جدید کم‌نورتر از آن هستند که توسط تلسکوپ‌های معمولی دیده شوند.

دانشمندان توسط این تلسکوپ می‌توانند جهان را به کمک روش‌هایی که زمانی غیرممکن بودند، کاوش کنند.


کشف جهان‌های کم نور با تلسکوپ آرایه کندور

آرایه کندور متشکل از شش تلسکوپ شکستی است که توسط کامپیوترها به هم متصل شدند تا یک تلسکوپ غول پیکر را تشکیل دهند که می تواند اجسامی را که کم نورند را شناسایی و مطالعه کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب