کشف پادزهر جهانی برای مارگزیدگی
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، به نقل از ساینس، مطالعهای که بهتازگی در مجله «علم کاربردی سازی علوم پزشکی» (Science Translational Medicine) منتشر شده است، از کشف یک آنتیبادی مصنوعی خبر میدهد که میتواند سم انواع مار را خنثی کند.
مارگزیدگی سالانه جان دهها هزار نفر را در سراسر جهان میگیرد. پادزهرهای سنتی که از آنتیبادیهای حیوانی گرفته میشوند، همیشه مؤثر نیستند و میتوانند عوارض جانبی ناخواستهای ایجاد کنند.
برای غلبه بر این چالشها، محققان از تکنیکهای پیشرفته مهندسی پروتئین برای توسعه آنتیبادیهای مصنوعی در خنثیسازی سموم موسوم به «آلفا نوروتوکسینهای سه انگشتی زنجیره بلند» (3FTx-L) استفاده کردند.
در میان آنتیبادیهای بررسیشده، «95 مت 5» (95Mat5) بهترین عملکرد را در خنثیسازی زهر گونههای مارهای کشنده، از جمله «مارهای کریت نواری جنوب شرقی آسیا» (Southeast Asian many-banded krait) و کبری تک سلولی، داشت.
آزمایشهای آزمایشگاهی روی موشها نشان داد که این آنتی بادی میتواند به طور کامل دوزهای کشنده زهر را خنثی کند و امید به تولید یک پادزهر جهانی و مؤثرتر را زنده نگه دارد.
«کارتیک سوناگر» (Kartik Sunagar)، رئیس آزمایشگاه سموم تکاملی در موسسه علوم هند و نویسنده اصلی این مطالعه، میگوید: اگر 6 سال پیش به من میگفتید که میتوان فقط با هدف قرار دادن یک سم، سم مار را خنثی کرد، باور نمیکردم.
این کشف امیدی تازه برای نجات جان انسانهایی است که در معرض خطر مارگزیدگی قرار دارند. با این حال، چالشهایی برای توسعه و تولید انبوه این آنتیبادی وجود دارد، به ویژه در مناطقی که مارگزیدگی شایع است.
محققان امیدوارند با غلبه بر این چالشها، آن را به یک پادزهر جهانی تبدیل کنند که جان هزاران نفر را در سراسر جهان نجات دهد.
انتهای پیام/