خطر هوش مصنوعی پزشکی برای کشورهای فقیر
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیچر، سازمان جهانی بهداشت (WHO) هشدار داده است که معرفی فناوریهای مراقبت بهداشتی مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند برای مردم کشورهای کم درآمد خطرناک باشد.
این سازمان دستورالعملهای جدیدی را در مورد مدلهای چند وجهی بزرگ (LMMs) را منتشر و اعلام کرد: ضروری است که استفاده از فن آوری در حال توسعه تنها توسط شرکتهای فناوری و کشورهای ثروتمند شکل نگیرد. این آژانس میگوید: اگر مدلها براساس دادههای افراد در مکانهای کمتر برخوردار آموزش داده نشوند، ممکن است این جمعیتها توسط الگوریتمها به خوبی ارائه نشوند.
آلن لابریک، مدیر بهداشت دیجیتال و نوآوری سازمان بهداشت جهانی در یک نشست رسانهای گفت: آخرین چیزی که ما میخواهیم به عنوان بخشی از این جهش رو به جلو با فناوری شاهد آن باشیم، انتشار یا تقویت بیعدالتیها و تعصبات در بافت اجتماعی کشورهای سراسر جهان است.
سازمان بهداشت جهانی نخستین دستورالعملهای خود در مورد استفاده از هوش مصنوعی در مراقبتهای بهداشتی را سال ۲۰۲۱ منتشر کرد؛ اما کمتر از سه سال بعد با افزایش قدرت و در دسترس بودن مدلهای چند وجهی بزرگ، سازمان مجبور شد دستورالعملها ی خود را بهروزرسانی کند. این مدلها که هوش مصنوعی مولد نیز نامیده میشوند ازجمله مدلهایی هستند که به چتبات محبوب چت جیپیتی قدرت میدهند و متن، ویدیو و تصاویر را پردازش و تولید میکنند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید که مدلهای چند وجهی بزرگ سریعتر از هر کاربرد مصرفی در تاریخ پذیرفته شده اند. مراقبتهای بهداشتی یک هدف محبوب است. مدلها میتوانند یادداشتهای بالینی تولید کنند، فرمها را پر کنند و به پزشکان در تشخیص و درمان بیماران کمک کنند. چندین شرکت و ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی در حال توسعه ابزارهای هوش مصنوعی خاصی هستند.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است: دستورالعملهای این سازمان که به عنوان توصیه به کشورهای عضو صادر میشود، برای اطمینان از این است که رشد انفجاری مدلهای چند وجهی بزرگ به جای تضعیف آن، سلامت عمومی را ارتقا داده و از آن محافظت میکند.
جرمی فارار، دانشمند ارشد سازمان بهداشت جهانی گفت: فناوریهای هوش مصنوعی مولد ظرفیت بهبود مراقبتهای بهداشتی را دارند؛ اما تنها در صورتی این اتفاق میافتد که کسانی که این فناوریها را توسعه میدهند، تنظیم و از آنها استفاده میکنند، خطرات مرتبط را شناسایی و به طور کامل توجیه کنند.
این آژانس هشدار میدهد که بهره برداری از این ابزارهای قدرتمند را نباید فقط به شرکتهای فناوری واگذار کرد و دولتهای همه کشورها باید با همکاری یکدیگر تلاشها را برای تنظیم موثر توسعه و استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی هدایت کنند و گروههای جامعه مدنی و افرادی که مراقبتهای بهداشتی دریافت میکنند، باید در تمام مراحل توسعه و استقرار مدل چند وجهی بزرگ، از جمله نظارت و تنظیم آن ها، مشارکت داشته باشند.
انتهای پیام/