دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 دی 1402 - 18:30

روایت استفاده آمریکا از دروغ‌های رسانه‌ای برای آغاز تجاوز نظامی/ چگونه شهادت جعلی دختر ۱۵ ساله زمینه‌ساز جنگ اول خلیج‌فارس شد؟

روایت استفاده آمریکا از دروغ‌های رسانه‌ای برای آغاز تجاوز نظامی  چگونه شهادت جعلی دختر ۱۵ ساله زمینه‌ساز جنگ اول خلیج‌فارس شد؟
ماجرای شهادت دروغ دختری ۱۵ ساله به نام «نیره» در برابر اعضای کنگره آمریکا یکی از جنبه‌های کمتر شناخته‌شده در استفاده از رسانه برای انتشار اخبار جعلی برای توجیه حضور و انجام عملیات نظامی توسط ارتش آمریکا است.
کد خبر : 888520

به گزارش گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم وری آنا، 

برخی از کارشناسان این روزها که موضوع پخش اخبار جعلی هم‌زمان با رواج استفاده از هوش مصنوعی و شبکه‌های اجتماعی موردتوجه قرار گرفته است به ماجرای شهادت نیره در برابر اعضای کنگره آمریکا به عنوان نقطه آغازین دوران پخش اخبار جعلی اشاره می‌کنند. 

این دختر نوجوان که تنها با نام کوچک خود معرفی شد در برابر اعضای کنگره آمریکا از ارتکاب جنایت‌های فجیعی به دست ارتش عراق پس از اشغال کویت سخن گفت. 

شهادت او در این جلسه از شبکه‌های تلویزیونی و خبری که در آغاز دهه ۱۹۹۰ مخاطب زیادی داشتند بارها پخش شد. این دختر کویتی در سخنان خود از دخالت نظامی برای پایان دادن به اشغال کشورش از سوی ارتش عراق دفاع کرد. 

اشغال کویت از سوی عراق باعث شده بود که ۴۰۰ هزار شهروند کویت از کشورشان بگریزند. از سوی دیگر حکومت صدام حسین صدها تبعه کشورهای غربی را در کویت و عراق به گروگان گرفته بود.

تلاش‌های دیپلماتیک زیادی نیز از تابستان ۱۹۹۰ تا آغاز سال ۱۹۹۱ برای حل بحران اشغال کویت صورت گرفت اما هیچ‌کدام از این تلاش‌ها به نتیجه نرسید. 

نیره در جریان سخنان خود در برابر اعضای کنگره مدعی شد که سربازان ارتش عراق در بیمارستان‌های کویت به کودکان تازه متولد شده که در بیمارستان در دستگاه‌های ویژه نگهداری می‌شدند تیراندازی کرده‌اند. 

جورج هربرت واکر بوش (بوش پدر)، رئیس‌جمهور

تنها یک ماه بعد یعنی در ماه مارس ۱۹۹۱ شماری از خبرنگاران آمریکایی دریافتند که شهادت دختر ۱۵ ساله کویتی با واقعیت همخوانی نداشته است. تحقیق روزنامه‌نگاران نشان می‌داد که هرچند شماری از نوزادان تازه متولدشده در کویت جان باختند اما دلیل آن بیش از هر چیز فرار کادر درمان بود.

علاوه بر این در سال ۱۹۹۲ مشخص شد که نام خانوادگی این دختر ۱۵ ساله «الصباح» است و او دختر سفیر کویت در واشنگتن و از اعضای خاندان سلطنتی این کشور بوده است. 

بررسی‌ها همچنین نشان می‌داد که او در چهارچوب کارزاری که از سوی اعضای دولت کویت در تبعید و یک شرکت آمریکایی فعال در زمینه روابط عمومی سازمان یافته شهادت دروغ داده بود.

شهادت نیره پس از آن به عنوان نمونه‌ای مؤثر از تبلیغات سیاسی با طرح ادعای ارتکاب جنایت‌های فجیع موردتوجه قرار گرفت. 

کالین پاول، وزیر خارجه دولت جورج واکر بوش (بوش پسر) تنها ۱۳ سال پس از شهادت دروغ نیره در جلسه شورای امنیت سازمان ملل با نشان دادن نمونه‌ای از کپسول باکتری «باسیلوس آنتراسیس» مدعی شد که حکومت صدام حسین سلاح‌های کشتار جمعی در اختیار دارد. 

این ادعا که هیچ‌وقت با کشف سلاح‌های موردنظر به اثبات نرسید دلیل اصلی حمله آمریکا و متحدانش از جمله بریتانیا به عراق و آغاز جنگ دوم خلیج‌فارس بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب