نیمنگاهی به سیر تکامل نمايشگاه ایران تلکام
به گزارش خبرنگار ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا، نمايشگاه «ایران تلکام» يكی از بزرگترين رويدادها و گردهماییهای مخابراتی كشورمان به شمار میرود که توانسته تا حد مطلوبی رسالت خود را در راستای کمک به اعتلا و توسعه صنعت مهم مخابراتی کشور ايفا کند.
با توجه به نقش پراهمیت و ارزنده ارتباطات و فناوری اطلاعات در عصر حاضر و جایگاه ویژه برگزاری نمایشگاههای بینالمللی در تبادل اطلاعات فنی و بازرگانی و آشنایی صاحبان صنایع و پژوهشگران و دستاندرکاران با آخرین دستاوردهای صنعتی و فناوری روز جهان نمایشگاه بینالمللی مخابرات و ارتباطات و فناوری نقش مهمی در توسعه این صنعت ایفا میکند. همچنین بهمنظور معرفی توان توسعه و ظرفیت ایران در زمینه صنعت مخابرات برگزاری سالانه نمایشگاه بینالمللی مخابرات از سال ۱۳۷۹ در تهران آغاز شده است.
صنعت مخابرات با توجه به ظرفیتهای بالقوه در ایجاد و گسترش اشتغال در کشور به خصوص در قشر جوان و تحصیل کرده و دانشگاهی میتواند با کمترین آورده مالی نسبت به تجاریسازی محصولات اقدام کند و دستیابی به اهداف مورد نظر از طریق برگزاری نمایشگاه و با محوریت شرکتهای دانشبنیان میتواند به تحقق و توسعه صنعت ارتباطات کمک کند.
با توجه به اینکه ماهیت حوزه مخابرات و صنایع جانبی از پیشرانهای توسعه صنایع دیگر محسوب میشود؛ بنابراین متخصصان جوان کشورمان اکنون در بسیاری از صنایع مخابرات همسان با سایر کشورهای پیشتاز در بسیاری از صنایع مخابرات در لبه تکنولوژی قرار داشته و بهرغم اعمال تحریمهای بینالمللی از سوی کشورهای غربی توانستهاند بسیاری از نیازهای مخابرات و صنایع پیرامونی آن را تأمین کنند؛ بنابراین گردهمایی شرکتهای فعال در این حوزه در قالب برپایی نمایشگاه و تدارک برنامههای جانبی اعم از سمینارها و کارگاههای آموزشی میتواند به غنای علمی نمایشگاه و ذینفعان آن اضافه کند.
چرا بیستمین دوره نمایشگاه تلکام برگزار نشد؟
نمایشگاه تلکام که هرساله در فصل پاییز برگزار میشد؛ اما بیستمین دوره آن برگزار نشد. در تمامی این سالها وظیفه هماهنگی و برنامه ریزی این نمایشگاه بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده است. وزارت ارتباطات خواستار تعویق یک تا دوماهه در زمان برگزاری این نمایشگاه و اعمال تغییرات ساختاری در آن شده بود که این درخواست با مخالفت شرکت مجری نمایشگاه تلکام روبهرو شد.
روابط عمومی وزارت ارتباطات در این مورد گفته که از نظر ما اینکه نمایشگاه تلکام با همین ساختار و با مشابهت زیاد به الکامپ برگزار شود، قابل قبول نیست و ارزش افزودهای برای شرکتها و سازمانها ایجاد نمیکند. ما خواستار تعویق یکماهه این نمایشگاه شدیم که به دلیل پربودن تقویم نمایشگاهی امکانپذیر نبود.
فرامرز رستگار، دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران در این خصوص گفت: در طی تمام این سالها وزارت ارتباطات متولی و هماهنگکننده اصلی نمایشگاه تلکام بوده تا آن که در بیستمین دوره آن با نزدیک شدن به زمان برگزاری نمایشگاه مشخص شد که وزارت ارتباطات قصد ندارد در این نمایشگاه غرفه داشته باشد و حضور خود را در حد یک «کنفرانس ظرفیت» بیان کرد. این موضوع که متولی یک نمایشگاه نخواهد خودش در آن حضور داشته باشد.
به گفته رستگار پس از این انصرافها، بسیاری از شرکتهای خصوصی و دولتی دیگر نیز برای حضور در نمایشگاه تردید داشتند؛ البته برخی از منتقدین دلیل این بی انگیزگی را نزدیک بودن زمان برگزاری نمایشگاههای تلکام و الکامپ عنوان کردهاند؛ زیرا بسیاری از شرکتها و علاقهمندان و فعالان حوزه آیتی تمام انرژی خود را برای حضور و استفاده از نمایشگاه الکامپ میگذارند و عدهای باور دارند تلکام حرف خاصی برای گفتن ندارد.
از بیست و یکمین دوره تلکام چه خبر؟
بیست و یکمین دوره نمایشگاه تلکام با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد. در این نمایشگاه شرکتهای فعال مخابرات راه حلهای نوآورانه و آخرین دستاوردهای خود در حوزه ارتباطات را در سه سالن نمایشگاه در معرض بازدید عموم قرار دادند. حدود ۱۱۰ شرکت حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در این دوره از نمایشگاه حضور پیدا کردند.
بیست و دومین دوره تلکام برگزار شد؟
بیستودومین نمایشگاه بینالمللی مخابرات، فناوری اطلاعات و راه حلهای نوآورانه، ایران تلکام ۲۰۲۱ با اخذ مجوز از سازمان توسعه تجارت ایران و با همکاری شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی جمهوری اسلامی ایران، توسط شرکت پالار سامانه از دوم تا پنجم دی ۱۴۰۰ در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار شد.
در نمایشگاه تلکام، علاوه بر اینکه تازهترین دستاوردهای صنعت مخابرات ارائه میشود، صنعتگران، تولیدکنندگان و خدماتدهندگان صنایع مخابراتی نیز به تبادل اطلاعات و مذاکره میپردازند. علاوه بر این، در این دوره از نمایشگاه ایران تلکام پنلهای تخصصی با موضوعات روز جامعه و مرتبط با صنایع ارتباطی و مخابراتی هم ارائه شد.
محدودیت اینترنت؛ عامل اصلی لغو تلکام ۲۳
داستان برگزاری رویداد تلکام در سال گذشته را باید یکی از عجیبترین داستانها در تاریخ نمایشگاههای صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات دانست. بیستوسومین نمایشگاه تلکام که قرار بود ۱۹ تا ۲۲ دی ۱۴۰۱ برگزار شود از تقویم نمایشگاههای بینالمللی تهران حذف شد.
حسین ریاضی، رئیس سندیکای شرکت مخابرات اعلام کرد که محدودیتهای شدید اینترنتی، رکود، تورم طاقت فرسا و ناپایداری شرایط برای کسبوکارها عامل اصلی استقبال نشدن از تلکام ۱۴۰۱ است.
ریاضی سه دلیل اصلی برای استقبال نشدن از نمایشگاه تلکام امسال را اعلام کرد. اولین دلیل از نظر او نزدیکی برگزاری الکامپ و تلکام بود. به اعتقاد وی دو نمایشگاه تخصصی نباید با فاصله یک ماه یا نهایت ۴۵ روز از یکدیگر برگزار شوند و حداقل بین دو نمایشگاه تخصصی باید ۶ ماه فاصله وجود داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا با توجه به نزدیکی فعالیت این دو نمایشگاه نباید با هم ادغام شوند، گفت: این دو نمایشگاه مخاطبان جدایی دارند و شاید درصد کمی از آنها با هم مشابه باشند. در ثانی کشور نیازمند برگزاری دو نمایشگاه تخصصی است و حتی به جز الکامپ و تلکام نیز باید نمایشگاه تخصصی دیگر در حوزه اینترنت اشیاء یا هوش مصنوعی و … نیز برگزار شود.
ریاضی تأکید کرده بود که چنین نمایشگاهی علاوه بر فاصله در زمان برگزاری نباید در ماههای آخر سال مانند زمستان هم برگزار شوند و زمان برگزاری این نمایشگاه هم بسیار بد بوده است.
وی در این مورد توضیح میدهد: اوضاع خوبی نیست. این محدودیت اینترنت و محدودیت دیگری که در جامعه است کسب و کارها را دچار مشکل کرده است. الان در این اوضاع کسی نمیداند تکلیفش با اینترنت چیست و همه کسبوکارها و مردم با چالش مواجه شدهاند.
به باور ریاضی رکود، محدودیت اینترنت، تورم طاقت فرسا و همچنین نوسانات و ناپایداری شدید نرخ ارز را از عوامل اصلی استقبال نشدن از تلکام و لغو این نمایشگاه بزرگ صنعت مخابرات است.
برگزاری بیست و چهارمین دوره تلکام پس از چند سال تأخیر
نمایشگاه تلکام ۱۴۰۲ با مساحت ۱۱ هزار مترمربع شاهد حضور ۶ شرکت چینی و ۱۶۱ شرکت داخلی خواهد بود. همچنین شاهد حضور بیش از ۸۰ نفر هیئت تجاری از ۹ کشور برای بازدید از نمایشگاه خواهیم بود. در بخش دیگر پاویونی برای رونمایی از ۲۰ محصولات دانشبنیان رونمایی خواهد شد.
برگزاری ۱۵ پنل تخصصی و ۲۲ کارگاه در حوزه فناوریهای نوین توسط اساتید دانشگاهی و متخصصان با موضوعات لبه تکنولوژی از قبیل فناوری بلاکچین، اهمیت بلاکچین و رمز ارز در توسعه تجارت، نسل پنج در متاورس، هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران، دیجیتال و... از دیگر برنامههای این نمایشگاه تلکام است.
اتفاق مهم دیگری که در این نمایشگاه رقممیخورد حضور رایگان در پنلها است و همچنین حضور مرکز آموزش بازرگانی وزارت صمت خواهد بود که بلافاصله افراد پس از شرکت در پنلها مدرک صادر خواهد شد.
بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال (تلکام٢٠٢٣)، با شعار تحول دیجیتال و اتصال پذیری و با حضور بیش از ۱۰۰ شرکت داخلی و خارجی از دوم تا پنجم دی ۱۴۰۲ از ساعت ۸ تا ۱۵ در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار میشود.
انتهای پیام/