دکتر طهرانچی: بازخوردگیری مهمترین رکن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است + فیلم
دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا با بیان اینکه تحولات اجتماعی و فناورانه محیط علم و فرهنگ را متأثر میکند، اظهار کرد: حوزه فرهنگ و علم مانند یک سامانه پیچیده، بزرگمقیاس، چندوجهی، متأثر از تحولات اجتماعی فناورانه، دارای تحولات سریع و انسانمدار است. نهاد راهبر و سیاستگذار نیز باید به فراخور تحولات اجتماعی دستخوش تحولات دائمی باشد.
وی با اشاره به خلق نسخههای جدید برای راهبری، عنوان کرد: اگر شورای عالی انقلاب فرهنگی بخواهد با نگاه سلب از بیرون به آنچه در محیط عمل صورت میگیرد، نگاه کند، بهتبع نسخههایی که برای راهبری خلق میکند، کارآمد نخواهد بود؛ بنابراین از این شورای سیاستگذاری توقع میرود ابتدا در خود تحول دائمی ایجاد کند تا دانشگاهها و محیطهای فرهنگی نیز این تحول را داشته باشند.
طهرانچی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید در هر دوره متناسب با اقتضای محیط عمل آرایش بگیرد، اظهار کرد: این شورا به تبع آنچه که در ایران اسلامی و جهان در دهه قبل قابل ملاحظه شد و نوع اثراتی که از تغییراتی مثل کرونا و بحثهای مجازیشدن گرفتیم، نمیتوانست به روش قبل پاسخگویی نسبت به آنچه که بود داشته باشد. در این خصوص از شورا مطالبهای شد که بهحق بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید با یک رویکرد جوانتر فعال و درک و پاسخگویی دقیقی داشته باشد، عنوان کرد: مقام معظم رهبری نیز به این موضوع که شورای عالی انقلاب فرهنگی باید چابکتر و جوانتر باشد، تأکید ویژهای داشتهاند.
وی با اشاره به اهمیت روش قرارگاهی، تصریح کرد: چابکی و دقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی باید با روشهای جدید یعنی روش قرارگاهی همراه باشد و شورا باید روش شبکهسازی را مدنظر قرار دهد.
طهرانچی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال آرایش گرفتن برای تحول است، مطرح کرد: اینکه بگوییم شورای عالی انقلاب فرهنگی چه میزان موفق است، هنوز زود است. در این مدت شورا به موضوعات مختلفی از جمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و مباحث جانبی آییننامه ارتقای اساتید پرداخته است و بهتبع زمان زیادی از شورا را به خود اختصاص داد، ولی برای اینکه جریانات سیال و جاری باشد، جامعه انتظار دارد که شورا خود را در چارچوب جدید برساند و حتی جلو بزند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در جامعه یک مخروط تحول داریم و هر کسی که در نوک مخروط تحول قرار گیرد، تأثیرگذار است. اگر از سرعت تحول جا بمانیم و به لایه میانی بیاییم، اساساً پیرو محسوب میشویم. شورا برای اینکه اثرگذار و جریانساز باشد، خود را باید به نوک پیکان تحول برساند. این اتفاق مسئله مهمی است و انتظار میرود شورا در این شبکهسازی بتواند این مطلب را اجرایی کند و خود را پیشگام تحول قرار دهد.
بازخوردگیری مهمترین رکن مصوبه است
وی با اشاره به اثربخشی مصوبات شورا اظهار کرد: بازخوردگیری سالانه نسبت به مصوبات در مقوله فرهنگ و علم لازم است. اساساً باید خروجیها را سالانه، میان مدت و طولانی مدت ارزیابی کنیم. بازخوردگیری مهمترین رکن مصوبات است. مصوبه بدون بازخوردگیری اساساً نمیتواند راهگشا باشد و شورا در این زمینه اقدامات مناسبی به عنوان مجموعه رصد تشکیل داده که اتفاق مبارکی است. اگر مجموعه رصد بتواند بازخوردگیریها را بههنگام داشته باشد، نسخههای مناسب تنظیم شود، این امکان را داریم که نگاه جدید را حاکم کنیم.
طهرانچی تأکید کرد: دورههای سندنویسیهای بلندمدت گذشته و در مدیریتهای جدید انتخاب راهبرد و راهکنش مناسب مطرح است. اینکه ما راهکار ارائه دهیم و برای ده سال بعد همان راهکار را در پیش بگیریم، دیگر مفید نیست. بایستی در شورا به راهبرد و راهکنش بسنده کنیم و بهتبع راهکارها در محیطها و در مواجهه با مسائل متفاوت خواهد بود. شورا باید در نگاه جدید خود دقت کند و به شکل گذشته در سطح راهکارها وارد نشود، راهکارها را به مجموعه عملیاتی بسپارد و خود در سطح راهبرد و راهکنش قرار گیرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به حضور ذینفعان در سیاستگذاریها، خاطرنشان کرد: امروزه از سیستمهای بالا به پایین عبور کردهایم و سیستمهای شبکهای در صدر قرار گرفته است. قالبهای سنتی در این حوزه مفید نیست. همه ذینفعان در شبکه مؤثر هستند و پیغامهای آنها به گوش میرسد.
انتهای پیام/