اپلیکیشنهایی که شما را دید میزنند!
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ همه ما عاشق تلفنهای همراه و میلیونها روشی هستیم که ما را به هم نزدیک و زندگی را آسانتر میکنند؛ اما برخی از برنامههای محبوبتان که به آنها اعتماد کردهاید، ممکن است شما را در خطر قرار دهند. در دنیای دیجیتال امروز که اطلاعات همه چیز به صورت آنلاین در حال انتشار است باید به خاطر داشت که اطلاعات بسیار کمی لازم است تا شخصی هویت شما را بدزدد و حتی حسابهای بانکیتان را هک کند.
اگر یکی از ۱۰ برنامه پرکاربرد زیر را در گوشی خود دارید ممکن است کسی در حال پاییدن شما باشد! پس از خواندن این مطالب شاید دفعه بعدی برای نصب برنامههای رایگان روی گوشی هوشمندتان کمی تردید کنید.
اینستاگرام
داشتن صفحههای شخصی یا کاری در اینستاگرام بیش از یک دهه است که میان کاربران شبکههای اجتماعی محبوبیت پیدا کرده است؛ اما علاقهمندان به فناوری، اینستاگرام را در رده برنامههایی میبینند که «هر کاری انجام دهید» آن را ردیابی میکند.
دیو سالزبری (Dave Salisbury)، مدیر مرکز امنیت سایبری و اطلاعات داده دانشگاه دیتون (Dayton)، میگوید: «اینستاگرام مجوزهای متعددی را درخواست میکند که شامل تغییر و خواندن اطلاعات مخاطبان و محتویات فضای ذخیرهسازی، تعیین مکان تلفن و خواندن گزارش تماس است؛ اما به همین محدود نمیشود و ممکن است در تنظیمات سیستم و دسترسی کامل به شبکه نیز تغییر ایجاد کند. مردم باید به خاطر داشته باشند که در فیسبوک و بسیاری از مکانهای دیگر، شما محصول هستید، نه مشتری! طلاعات مربوط به شما، کاری که انجام می دهید، جایی که می روید و اینکه با چه کسی تعامل دارید، ارزشمند است.»
فیسبوک
فیسبوک در نوع خود نخستین وبسایتی بود که به کاربران امکان انتشار علاقهمندیهایشان را داد. اما امروز یکی از انتقاداتی که به صورت نمادین به فیسبوک نسبت میدهند، این است که مثل یک کاشف معدن، ریزترین جزئیات زندگی کاربران را استخراج میکند. فیسبوک به جای استخراج الماس، تقریباً تمام جزئیات زندگی شما را استخراج می کند.
رفیع جعفری کارشناس امنیت سایبری و مدیر ارشد خلاقیت در شرکت خدمات بازاریابی کاوِنی دیجیتال سولوشنز (Caveni Digital Solutions) میگوید: «اگر به دنبال محافظت از اطلاعات خود هستید، اول از همه فیسبوک را حذف کنید. مقیاس جمعآوری داده توسط این اپلیکیشن حیرتآور است. حذف برنامههای مبتنی بر فیسبوک از تلفن هوشمند نخستین گام عالی برای محافظت از حریم خصوصی است.»
تیکتاک
برخی از کارشناسان امنیت ملی برنامه تیکتاک را نوعی اسب تروا میدانند. حضور فزاینده و عجیب نوجوانان در این اپلکیشن دارد نگرانکننده میشود. به نظر نمیرسد که تیک تاک نسبت به فیسبوک یا سایر برنامههای آمریکایی اطلاعات بیشتری جمعآوری کند؛ اما این واقعیت که تیک تاک متعلق به یک شرکت چینی است، نگرانیهایی را در مورد باجگیری با انگیزه سیاسی ایجاد میکند.
واتساپ
واتساپ محبوبترین برنامه چت در جهان به شمار میرود؛ اما به شدت مداخلهگر است. فیسبوک از سال 2016 واتساپ را برای دریافت اطلاعات کاربران مورد تاختوتاز قرار داد و از شماره تلفن گرفته تا موقعیت مکانی و تعداد دفعات استفاده از این برنامه، همه را رصد میکند و رده امنیتی واتساپ را پایین آورده است.
مایکل کاوینگتون (Michael Covington)، معاون امنیت محصول در شرکت واندرا (Wandera) میگوید: «آسیبپذیریهای واتساپ، چه نسخههای آی اُ اس و چه اندروید، به مهاجمان امکان میدهد فقط با فرستادن یک پیام به شماره تلفن کاربران به آنها حمله کنند و سپس به میکروفون، دوربین، فهرست مخاطبان و موارد دیگر دسترسی خواهند داشت.»
پیامرسان فیسبوک
بر اساس یک قانون نانوشته، اگر برنامهای وابسته به مارک زاکربرگ باشد، شما را بهتر از خودتان میشناسد! پیامرسان فیسبوک نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابر ادعای منتقدان، پیامرسان فیسبوک حتی میتواند پیوستی را که همراه با پیام متنی خود ارسال کردهاید و تقریباً هر چیز دیگری را از تلفن شما دانلود کند.
آتیلا توماشک (Attila Tomaschek)، کارشناس حریم خصوصی دیجیتال در پروپرایوسی (ProPrivacy)، میگوید: «پیامهایی که با استفاده از برنامه پیامرسان فیسبوک میفرستید یا دریافت میکنید، رمزگذاری نشدهاند، یعنی همه پیامهای شما به راحتی برای هر کارمند فیسبوک قابل مشاهده است.»
توماشک اضافه میکند: «این برنامه بهطور خودکار هر پیوند یا عکسی را که میفرستید اسکن میکند و اگر محتوای مشکوکی توسط الگوریتم نشانگذاری شود، پیامهای شما توسط ناظران شرکت فیسبوک خوانده میشود.»
گوگل کروم
گوگل یکی از بدترین ناقضان حریم خصوصی کاربران است. برنامههای گوگل برای تلفن همراه آن ازجمله گوگل کروم، موقعیت مکانی، سابقه مرور، اطلاعات پرداخت، «دادههای صوتی» و بسیاری از موارد جزئی دیگر را جمعآوری میکنند. «شرور نباش» شعار این شرکت است، شعاری که امیدواریم آن را نقض نکند.
برنامههای هواشناسی
در وصف آنچه که این برنامهها در حق کاربران روا میدارند میتوان گفت کافی است برای یک پیشبینی ساده هواشناسی سری به این اپلیکیشنها بزنید و در عرض چند لحظه تعداد زیادی ردیاب که هر حرکت دیجیتالی شما را دنبال میکند روی گوشی هوشمندتان ذخیره میشود.
به گفته شِین شرمن (Shayne Sherman)، مدیرعامل وبسایت تِکلوریس (TechLoris) بیشتر اپلیکیشنهای هواشناسی آلوده به بدافزار هستند و اطلاعات مکانی کاربران را در اختیار پایگاههای هواشناسی قرار میدهند.
لینکدین
کاربران لینکدین برای نمایش سوابق کاری خود و به امید پیدا کردن شغل مناسب به سراغ این شبکه اجتماعی میروند و در عوض، به طور داوطلبانه مجموعهای از اطلاعات شخصی خود را در اختیار مایکروسافت (شرکت بنیانگذار لینکدین) قرار میدهند تا هر طور مایل است از آنها استفاده کند.
سیری
سیری یک برنامه صدامحور در گوشیهای آیفون است که وقتی با آن صحبت میکنید در ظاهر قرار است کلمات شما را دستور تلقی کند؛ اما او بیشتر از آنکه گوشبهفرمان باشد فقط شنونده است. اگرچه کمپانی اپل میگوید سیری را برای رفع نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی «بازنگری اساسی» کرده است، ولی وقتی شما میگویید «هی سیری!» و او درجا پاسخگوست این نشان میدهد که سیری همیشه در حال استراق سمع است!
یوتیوب
یوتیوب در مالکیت گوگل است. هرجا که محصولی از گوگل پیدا کنید، حریم خصوصی افراد به طور کامل بیمعنا میشود. اگر بدانید که یوتیوب مدام در حال حذف کردن انواع دادهها از داخل تلفن همراه شماست شاید به فکر جایگزین دیگری برای آن باشید.
انتهای پیام/