ابرهای سیاره سرخ شناسایی شد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، یک تیم تحقیقاتی شهروندی از دادههای مدارگرد شناسایی مریخ برای مشاهده زمان و مکان تجمع ابرهای آب و دی اکسید کربن بر فراز سیاره سرخ استفاده کردند.
این تیم از دانشمندان شهروندی که با ناسا کار میکنند، ابرهای مریخ را نقشهبرداری و الگوهایی از خوشهبندی و رفتار ابرها را شناسایی کردهاند.
همانطور که مریخنوردهای کنجکاوی و استقامت ناسا در سطح زمین این سیاره به کاوش مریخ میپردازند و به ترتیب در بستر دریاچههای باستانی دهانه گیل و دهانه جزرو گشت زنی میکنند، تیمی از شرکت کنندگان در پروژه «کلوداسپاتینگ آن مارس» (Cloudspotting on Mars)، که یک پروژه علمی شهروندی ناسا است اهداف بزرگتر و دغدغه کشف آنچه که تاکنون به آن پرداخت نشده را داشتند. این گروه از دادههای جمعآوریشده توسط مدارگرد شناسایی مریخ برای نقشهبرداری از ابرها بر فراز مریخ استفاده کرده است.
شهروندان دانشمند برای این مطالعه، از دادههای یک ابزار مدارگرد مریخ به نام (Mars Climate Sounder) استفاده کردند که جو مریخ را در نور مرئی و مادون قرمز مشاهده میکند تا دما، رطوبت و محتوای گرد و غبار آن را در جهت عمودی اندازه گیری و الگوی آب و هوایی سیاره سرخ را درک کند.
این پژوهشگران با استفاده از تصاویر تهیه شده توسط ماهوارههای سازمان هوانوردی و فضای ایالات متحده آمریکا، ناسا و سازمان فضایی اروپا الگوهای موجود در ابرهای مریخ را تشخیص دادهاند. این مشارکت کمک کرده است تا دادههای مفیدی برای مطالعه ابرهای این سیاره جمعآوری شود؛ ادامه این روند برای درک ادوات تغییر آب و هوا یا فعالیتهای جغرافیایی بیشتر در مریخ از اهمیت زیادی برخوردار است.
از آنجا که مشاهدات ابرها بر روی مریخ از طریق تلسکوپهای زمینی مشکل است، ماهوارههای مشغول به کشف سیاره سرخ به عنوان منابع داده استفاده میشوند. این ماهوارهها تصاویر با وضوح بالا از ابرها و آب و هوای مریخ تهیه میکنند.
با استفاده از عکسهای تهیه شده توسط این ماهوارهها، اعضای گروه پژوهش الگوهای مختلفی از ابرها را در مریخ شناسایی کردند. آنها الگوهایی شامل ابرهای تکی و گروهی، خطوط جریانی و الگوهای حلقوی را مشاهده کردند که میتوانند مفهومی مربوط به شرایط هوایی و همچنین فعالیتهای آب و هوایی در ناحیهای خاص از مریخ را ارائه دهند.
این تیم علمی همچنین این امکان را فراهم میکند که افراد بیشتری در مطالعه مشارکت داشته باشند و دادههای بیشتری با دقت بالا جمعآوری کنند. تفسیراتی که توسط این گروه از دانشمندان ارائه میشوند، میتواند در تحقیقات علمی مربوط به ابرها و هواشناسی مریخ مفید و قابل استناد باشد.
مشارکت شهروندان در علم به نام «علم شهروندی» شناخته میشود و به معنی مشارکت عموم در کشف، جمعآوری و تحلیل دادههای علمی است. این روش به علمای شهروند اجازه میدهد تا برخی از مشکلات و محدودیتهایی که معمولاً در تحقیقات علمی وجود دارند را برطرف کنند.
انتهای پیام/