کشف روشی جدید برای بازیافت پنلهای خورشیدی قدیمی
به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، چندین محقق استرالیایی به تازگی ادعا کردهاند که روشی ارزان و آسان برای بازیافت پنلهای خورشیدی پیدا کردهاند: انداختن آنها در مایکروویو!
بازیافت پنلهای خورشیدی بسیار دشوار است، زیرا آنها حاوی مواد ارزشمندی هستند که میتوان از آنها برای ساخت پنلهای جدید استفاده کرد. اما مشکل جدا کردن این مواد از هم است. به عنوان مثال، شیشه پنلها یک پوشش پلاستیکی دارند که برای محافظت از آن روی سطحشان ذوب شده است و جدا کردن آن را بسیار سخت میکند. به غیر از این، سیلیکون موجود در پنلها در طول ساخت باید تا بیش از ۱۶۵۰ درجه فارنهایت گرم شود. از این رو، اکثر پنلهای خورشیدی در حال حاضر به جای بازیافت به صورت زباله رها میشوند.
اما محققان استرالیایی در این روش از یک مایکروویو معمولی آشپزخانه با عایق حرارتی اضافی برای محافظت از آن در برابر دمای بالای مورد نیاز برای جداسازی پنل خورشیدی استفاده کردند. سپس با کمک همین مایکروویو برای گرم کردن انتخابی اجزای سیلیکونی استفاده کردند و موادی، چون شیشه، پلاستیک و آلومینیوم را دست نخورده باقی گذاشتند. این روش موفقیتآمیز و از نظر انرژی بسیار کارآمدتر از استفاده از کوره سنتی بود.
در این فرآینده پوشش پلاستیکی روی شیشه پنل نیز نرم و باعث شد که پلاستیک به راحتی جدا شود تا تیم تحقیقاتی بتواند شیشه را نیز از مواد جدا و بازیافت کند.
«بینش پاتل ویتیل» (Binesh Puthen Veettil)، یکی از محققان این تیم پژوهشی، میگوید: تاکنون رها کردن پنلها در محل دفن زباله از نظر اقتصادی منطقی بود. تنها در موارد نادری، پنلها خرد و تا حدود ۲۵۵۰ درجه فارنهایت حرارت داده میشد و مواد شیمیایی به آن اضافه میشد تا پلاستیک آنها از بین برود. کل این فرآیند زمانبر و نیازمند انرژی زیادی بود.
اما فرآیند جدید تیم ویتیل ارزانتر است و بازیافت پنل خورشیدی را در مقیاس بزرگتر امکانپذیر میکند. این خبر خوبی برای شرکتهای تولیدی و خریداران هم هست، زیرا هزینههای پنل خورشیدی را پایین نگه میدارد. همچنین یک پیروزی هم برای محیط زیست به شمار میآید. زیرا تاکنون پنلهای خورشیدی در محلهای دفن زباله دور ریخته میشدند و این پنلها سرب و سایر مواد شیمیایی را از خود نشت میدهند که خاک اطراف را آلوده میکند. البته آلودگی ناشی از پنلهای خورشیدی کمتر از سایر منابع انرژی مانند نفت و زغال سنگ است، ولی معایبی هم دارد.
محققان امیدوارند که در آینده پنلهای خورشیدی بیشتری بازیافت و آنها را به منبع انرژی سازگارتر با محیط زیست نسبت به آنچه که هستند، تبدیل کنند.
انتهای پیام/