وقتی هوش مصنوعی در تولید ایدههای خلاقانه از انسان پیشی میگیرد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینس دیلی، مطالعه اخیر منتشر شده در ژورنال ساینتیفیک ریپورت (Scientific Reports) نشان میدهد که چت رباتهای هوش مصنوعی مدل زبان بزرگ «الالام» (LLM) ممکن است در کارهای خلاقانه، مانند استفادههای جایگزین طوفان فکری برای موارد معمول که بازتابی از تفکر واگرا است، فراتر از یک انسان معمولی عمل کنند. بااینحال، افرادی که بالاترین امتیاز را در این وظایف کسب کردند، همچنان از نتایج برتر چت بات پیشی گرفتند.
تفکر واگرا نوعی فرآیند فکری است که اغلب با خلاقیت مرتبط است و بر تولید ایدهها یا راه حلهای مختلف برای یک کار خاص تأکید دارد.
در این پژوهش از شرکت کنندگان خواسته میشود تا در مدتزمان کوتاهی تا حد امکان استفادههای جایگزین برای یک شیء روزمره ارائه دهند. پاسخها برای چهار دسته مختلف نمرهگذاری میشوند: تسلط، انعطافپذیری، اصالت و گستردگی
پاسخهای ۲۵۶ شرکت کننده انسانی با پاسخهای سه چت بات هوش مصنوعی چت جیپیتی۳، چت جیپیتی۴ و «کپی ایآی» (Copy.Ai) به مقایسه کردند. نویسندگان پاسخها را با رتبه بندی آنها بر روی فاصله معنایی (اینکه پاسخ تا چه حد به استفاده اصلی شی مرتبط بود) و خلاقیت ارزیابی کردند.
یک روش محاسباتی برای کمی کردن فاصله معنایی در مقیاس ۰ تا ۲ مورد استفاده قرار گرفت، درحالیکه ارزیابهای انسانی نابینا از مبتکران پاسخها، خلاقیت را از ۱ تا ۵ ارزیابی کردند. پاسخهای انسانی برای فاصله معنایی (۰.۹۵ در مقابل ۰.۹۱) و خلاقیت (۲.۹۱ در مقابل ۲.۴۷).
پاسخهای انسانی در هر دو اندازهگیری دامنه بسیار بیشتری داشتند حداقل نمرات بسیار کمتر از پاسخهای هوش مصنوعی بود، اما حداکثر نمرات بهطورکلی بالاتر بود. بهترین پاسخ انسانی از بهترین پاسخ هر چت بات در هفت دسته از هشت دسته امتیازدهی بهتر بود.
این یافتهها نشان می دهد که چت باتهای هوش مصنوعی اکنون میتوانند حداقل به اندازه یک انسان معمولی ایدههای خلاقانه تولید کنند. بااین حال، نویسندگان اشاره می کنند که آنها تنها عملکرد را در یک کار مرتبط با ارزیابی خلاقیت در نظر گرفتند. نویسندگان پیشنهاد می کنند که تحقیقات آینده می تواند بررسی کند که چگونه هوش مصنوعی می تواند در فرآیند خلاقانه برای بهبود عملکرد انسان ادغام شود.
انتهای پیام/