دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تصویر باشکوه جیمز وب از ستاره‌های جوان در حال انفجار

تصویر باشکوه جیمز وب از ستاره‌های جوان در حال انفجار
تصویر خیره کننده تلسکوپ فضایی جیمز وب، ستاره‌های جوان را در حال انفجار با سرعت مافوق صوت نشان می‌دهد.
کد خبر : 868259

به گزارش خبرنگار گروه ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، تصویر خیره کننده تلسکوپ فضایی جیمز وب، ستاره‌های جوان را در حال انفجار با سرعت مافوق صوت نشان می‌دهد.

به نظر می‌رسد برخی از قوی‌ترین پدیده‌های کیهان از جوان‌ترین ساکنان آن سرچشمه می‌گیرند.

جدیدترین تصویر زیبای کیهانی که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا ارائه شده است، فواره‌های ستاره‌ای را نشان می‌دهد که از قطب‌های یک ستاره بسیار جوان منفجر می‌شوند و با سرعت مافوق صوت از فضا عبور می‌کنند.

این اجرام که باهم هربیگ- هارو نامیده می‌شوند، در فاصله یک هزار سال نوری از زمین در صورت فلکی پرسئوس قرار دارند. اجرام هربیگ-هارو درواقع حلقه‌های روشنی از سحابی هستند که در کنار ستارگان نوزاد و پرانرژی وجود دارند. اجرام هربیگ-هارو از نادرترین اجرام دیدنی آسمان شب هستند که به شکل ماده‌ای فواره مانند نازک بلند در میان گاز‌ها و ستاره‌های اطراف شناور هستند.

در این منطقه، یک پیش ستاره به طور فعال گاز و غبار اطراف را می‌مکد تا بزرگتر شود، اما در عین حال موادی را به فضا بیرون می‌راند که اخترشناسان آن را جریان دوقطبی می‌نامند و در همین شرایط مادون قرمز تلسکوپ قدرتمند جیمزوب توانست تعامل آن‌ها با ماده بین‌ستاره‌ای را به‌عنوان چرخش‌های درخشان و رنگارنگ ثبت کند.

پیش‌ستاره (که در تصویر جیمزوب دیده نمی‌شود) گمان می‌رود که یک ستاره دوتایی باشد و احتمالاً نمایانگر آن چیزی است که خورشید در زمانی که تنها چند ده هزار سال سن داشته و تنها ۸ درصد از جرم فعلی‌اش را داشته، است. 

متخصصان تلسکوپ جیمزوب در بیانیه‌ای که روز پنجشنبه منتشر شد، نوشتند: این جرم پس از گذراندن فرآیند‌ها در نهایت به ستاره‌ای مانند خورشید تبدیل خواهد شد.

محققان می‌گویند هربیگ-هارو (HH ۲۱۱) یکی از جوان‌ترین و نزدیک‌ترین نمونه‌های ستاره جدیدتر است که ماده را به بیرون پرتاب می‌کند، بنابراین یک جسم ایده‌آل برای تلسکوپ جمیزوب است تا آن را رصد کند. این تلسکوپ در قابلیت‌های فروسرخ خود بی‌سابقه است و می‌تواند ستاره‌های بسیار جوان را که در لایه‌هایی ضخیم از گرد و غبار پوشانده شده‌اند را رصد کند. دستیابی به رصد این ستاره‌ها در نهایت به دانشمندان کمک می‌کند تا ساختار شیمیایی و رفتار این اجرام را رمزگشایی کنند.

با مطالعه داده‌های مربوط به جرم هربیگ‌_هارو که  توسط ابزار طیف‌نگار فروسرخ نزدیک روی تلسکوپ جیمزوب به دست آمده محققان دریافتند که ستارگان جوان بسیار کندتر و غنی‌تر از مولکول‌هایی مانند مونوکسید کربن، مونوکسید سیلیکون و هیدروژن مولکولی هستند. 

جرم هربیگ_هارو متعلق به گروهی از اجرام است که به سرعت در حال تکامل هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب