دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گفتگو/ هزینه بالا برای پژوهش‌های دانش‌بنیانی

فضای اقتصادی باید متقاضی ایده و محصول شرکت‌های دانش‌بنیان باشد

فضای اقتصادی باید متقاضی ایده و محصول شرکت‌های دانش‌بنیان باشد
کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: فضای کسب و کار و فعالیت فعالان اقتصادی باید در خدمت دانش، فکر و اندیشه باشد و نیاز واقعی برای محصول، دانش و ایده شرکت‌های دانش‌بنیان وجود داشته باشد.
کد خبر : 846561

جعفر خیرخواهان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا،گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان برای ارتقای سطح تکنولوژی در ایران و جهان نقشی مهم ایفا می‌کنند. دانش، فکری، ایده، نوآوری و خلاقیت از موضوعاتی که در جهان به شدت مورد نیاز است. سرعت دانش تولید نیز بسیار زیاده بوده و رقابت نیز در این عرضه بالا است.

هزینه بالای پژوهش‌های دانش‌بنیانی

کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی خصوصی و دولتی و اندیشکده‌ها با هزینه‌های بالایی برای پژوهش مواجه هستند. تعداد افراد شاغل در این بخش‌ها نیز در کشور‌هایی که در زمینه اقتصادی موفق عمل کرده‌اند، بالا است.

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان کارکرد موثر خود را در ایران ندارد

شرکت‌های دانش‌بنیان

وی عنوان کرد: آنچه درباره حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی انجام می‌شود تنها دل خوش‌کنک‌هایی است که کارکرد موثر خود را ندارد و با آنچه که اهداف واقعی است، بسیار فاصله دارد.

کارشناس مسائل اقتصادی در تشریح مشکلاتی که شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی با آن مواجه هستند، خاطرنشان کرد: فضای کسب و کار و فعالیت فعالان اقتصادی باید در خدمت دانش، فکر و اندیشه باشد و نیاز واقعی برای محصول، دانش و ایده شرکت‌های دانش‌بنیان وجود داشته باشد.

اقتصاد متکی به نفت و خام‌فروشی نیاز به دانش و محصول شرکت‌های دانش‌بنیان را کاهش داده است

وی ادامه داد: مشکلی که از گذشته در کشور وجود داشته خام‌فروشی نفت، معدن و ثروت‌های کشور است بی‌آنکه نیاز به خلاقیت وجود داشته باشد. در چند دهه گذشته اقتصاد نفتی نیاز به نوآوری و خلاقیت نداشته است.

خیرخواهان با تاکید براینکه با وجود مشکلات ناشی از فروش نفت و تحریم روحیه نفتی هنوز در کشور پابرجاست، عنوان کرد: این روحیه نفتی موجب شده تا مشکلات بخش خصوصی باقی باشد و این امیدواری وجود دارد که شرایط تغییر کند. دانشگاه‌ها محلی مناسب برای گذر از اقتصاد نفتی و فراهم آوردن شرایط رشد و بالندگی شرکت‌های دانش‌بنیان هستند باید اساتید مجرب را جذب کرد و تحقیقات و پژوهش را از مبداء دانشگا‌ه‌ها حمایت کرد.

ابهام در تخصیص بودجه‌های پژوهشی

کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه کره جنوبی سرآمد اقتصاد دانش‌بنیان است، اظهار کرد: این کشور در بخش فناوری رشد قابل توجهی در تولید علم به ثروت داشته و ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی صرف کار‌های پژوهشی می‌شود. این در حالی است که در ایران تنها نیم درصد بودجه به این امر اختصاص یافته، اما معین نیست چنین بودجه‌ای اصلا تخصیص پیدا می‌کند یا خیر.

وی عنوان کرد: همچنین محیط آموزشی باید به گونه‌ای باشد که متفاوت فکرکردن را به دانش آموزان یاد دهد تا زمینه برای رشد و تقویت ایده‌های دانش‌بنیان فراهم شود. نسل جدید ممکن است ارتباط انحصاری با مدارس نداشته باشد و به صورت مستقل در زمینه ایده‌های دانش بنیانی یا خلاقانه خود عمل کند.

تاکید بر حمایت از حقوق مالکیت فکری

خیرخواهان با تاکید بر حمایت از حقوق مالکیت فکری، تصریح کرد: باید درآمد سرانه به گونه‌ای باشد که ذهن افراد آماده باشد و با تفکر تبدیل به ایده و فکر شود. کشور در این زمینه‌ها ضعف دارد و معمولا به دلایل مالی ایده‌ها به نتیجه لازم برای صاحب ایده و افراد خلاق نرسد و این شرایط این افراد را دچار سرخوردگی کرده و منجر به مهاجرت آن‌ها شود بنابراین یک موضوع مهم دیگر حمایت از حقوق مالکیت فکری است.

این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: رفع این معضلات در نهایت منجر به بهبود شرایط شرکت‌های دانش‌بنیان شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب