تیرچه پیش تنیده چیست؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، بتن یکی از مصالحی است که در ساخت ساختمانهای مختلف مسکونی و غیرمسکونی استفاده میشود. اما استفاده از بتن خالص به هیچ عنوان توصیه نمیشود، چرا که مقاومت بسیار بالایی نخواهد داشت و در اثر ضربه، شکسته میشود. به همین منظور برای افزایش مقاومت بتن، از تیرچه پیش تنیده استفاده میشود.
برای تهیه تیرچه پیش تنیده، بتن را با میل گردهای بسیار مقاوم ترکیب میکنند تا بتوانند مقاومت این را افزایش دهند. پس از ترکیب بتن و میلگرد آن را تحت فشار قرار میدهند. در حقیقت، تیرچه پیش تنیده، نوعی سازه بتنی تعریف میشود که از آن برای ساخت پروژههای ساختمانی استفاده میشود. با استفاده از این نوع مصالح، سرعت ساختمان سازی افزایش پیدا میکند.
در این روش، سیمها و کابلها با دقت بالا و با استفاده از روشهای مهندسی، داخل تیرچهها کشیده شده و سپس عمل بتن ریزی آغاز میشود. سپس گیره بتن و کابل را رها میکنند. بهترین کاربرد تیرچههای پیش تنیده در ساخت سقفهای ساختمانهای مختلف است.
آشنایی با انواع تیرچه
انواع تیرچه پیش تنیده دارای متراژهای مختلف هستند. در حقیقت تنها تفاوت میان تیرچههای پیش تنیده در اندازه و مقدار آنها است. در حالت کلی این نیروی تیرچه است که به انواع مختلف تقسیم میشود. این نوع محصول دارای دو نیروی پیش تنیده پیش کشیده و پیش تنیده پس کشیده است که دارای ویژگیهای مختلف هستند.
نیروی پیش تنیده پیش کشیده نوعی از نیروی تیرچه است که در آن، مفتولها را قبل از بتن ریزی در موقعیت خود قرار میدهند. سپس اینها را با استفاده از جکهای هیدرولیکی، فشار میدهند. پس از انجام این عمل، فرایند بتن ریزی اغلب میشود. پس از اینکه مقاومت بتن به حد مطلوب رسید، سیم رها میشود تا بتن تحت فشار قرار بگیرد.
در نیروی پیش تنیده پس کشیده، عمل بتن ریزی پس از قرار دادن سیمها در محل خود، آغاز میشود. زمانی که مقاومت بتن مورد نظر به حداقل هفتاد درصد برسد، سیمها را میکشند. در این روش از غلاف استفاده میگردد. پس از کشش سیم ها، گروت به درون غلاف تزریق میشود تا بتن و فولاد به صورت یکپارچه عمل کنند.
ویژگیهای تیرچه پیش تنیده
- تیرچه پیش تنیده برای داشتن حالت پایهای و امکان قرار دادن یونولیتها و بلوکهای سیمانی در هر دو طرف، به صورت سپری تولید میشود.
- این نوع تیرچه دارای ارتفاع سیزده الی هفده است. ارتفاع پاشنه این محصول، حداقل چهار سانتی متر، عرض قسمت تحتانی در حدود ده سانتی متر و محل قرارگیری بلوک ها، دارای حداقل چهار سانتی متر فضا است.
- میزان مقاومت فشاری انواع تیرچه پیش تنیده باید دو برابر تنش فشاری در قسمت زیرین تیرچه باشد. در حالت کلی، مقاومت فشاری تیرچههای ۲۸ روزه، باید حداقل ۳۵۰ کیلوگرم بر سانتی متر باشد.
مزایای تیرچه پیش تنیده
- استفاده از تیرچههای پیش تنیده از لحاظ اقتصادی، مقرون به صرفه میباشد. یکی از مواردی که باعث اقتصادی بودن این نوع تیرچهها میشود، این است که تیرچهها از قبل بتن ریزی میشوند. در نتیجه این عمل، میزان مصرف بتن به حداقل خود میرسد.
- تیرچههای پیش تنیده به صورت انبوه و عمده تولید میشوند. به همین دلیل نسبت به انواع تیرچههای دیگر، با قیمت مناسب تری به فروش میرسد.
- همانطور که گفته شد؛ این نوع تیرچه ها، میزان استفاده از بتن را کاهش میدهند، به همین دلیل سرعت بتن ریزی بالایی دارند.
- مقاومت تیرچههای پیش تنیده نسبت به انواع تیرچههای دیگر بیشتر است.
- در انواع تیرچه پیش تنیده از سیم استفاده میشود. به همین دلیل دارای وزن کمتری هستند. هر چقدر وزن تیرچه کاهش پیدا کند، برای استفاده در سقف مناسبتر بوده و در برابر زلزله نیز مقاومتر خواهد بود.
- تیرچه پیش تنیده را میتوان تا دهانه دوازده متر اجرا کرد.
- سیمهای این نوع تیرچه درون بتن قرار دارند، به همین دلیل دچار فرسودگی نمیشوند.
- تیرچههای پیش تنیده دارای طول عمر بالایی هستند و در برابر انواع بارهای مرده و زنده، مقاومت فوق العادهای از خود نشان میدهند.
معایب تیرچه پیش تنیده
- همانطور که در بخش قبل نیز به آن اشاره کردیم، این نوع تیرچهها تا دهانه دوازده متر قابل استفاده هستند و برای اندازههای بیشتر از آن به صرفه نیستند.
- از معایب این نوع تیرچهها میتوان به این مورد اشاره کرد که نمیتوان نسبت به کیفیت این محصول و نحوه تولید آن، مطمئن بود.
- این نوع تیرچهها قدرت برش ندارند و اندازههای مورد نظر توسط خریدار، سفارش داده میشوند.
- تیرچه پیش تنیده دارای طول بلند است به همین دلیل جا به جایی آن مشکل است.
انتهای پیام/