چگونه تغییر شکل جوامع با توسعه هوش مصنوعی محقق میشود؟
هوش مصنوعی شاخهای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی مبتنی بر هوش انسانی را داشته باشد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است. در واقع ماشینی است که به گونهای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسانی را داشته باشد.
مشکلات حلنشدنی با هوش مصنوعی در حال حل شدن هستند، افرادی که هیچ دانشی از کدنویسی، آهنگسازی یا طراحی ندارند، به کمک AI و در عرض چند ثانیه وبسایت و آهنگ میسازنند و طرحهای هنری شگفتانگیز میسازند. شرکتهای بزرگ نیز درحال سرمایهگذاریهای چند میلیارد دلاری در پروژههای هوش مصنوعی هستند و مایکروسافت هم با آوردن چتبات ChatGPT به بینگ، در تلاش است مدل جستجو اینترنت را دگرگون کند و شاید حتی تا چند وقت دیگر ساختار کل اینترنت به نحو دیگری تغییر کند. این فناوری میتواند با تاثیر بر جوامع، شکل آن را تغییر دهد که در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
**تاثیر هوش مصنوعی بر محیطهای کسب و کاربا توجه به توانایی فوقالعاده هوش مصنوعی در فعالیتهایی مانند تولید محتوا، نویسندگی، ایدهیابی، برنامه نویسی و ...، نگرانیهایی برای جایگزین شدن این ابزار و کاهش نیاز به نیروی انسانی وجود دارد. این مهمترین دغدغهای است که این روزها در صنایع مختلف مطرح میشود. در این مدت هوش مصنوعی نشان داد که در شرکتهای حقوقی مفید بوده و میتواند قراردادها را بررسی کند یا به تحقیق درباره موضوعات قضایی بپردازد. برخی از شرکتهای رسانهای هم از همین ابتدا بخشی از کار خبرنگاران و نویسندگان را به سیستمها سپردهاند. شرکتهای تولیدکننده فیلم و آژانسهای تبلیغاتی هم از هوش مصنوعی میتوانند برای تولید موسیقی بهره بگیرند.
شرکتها و سازمانها بیش از پیش بهدنبال استفاده از هوش مصنوعی برای خودکارسازی فرایندهای تصمیمگیری هستند. شرکتی به نام DoNotPay که در زمینه آموزش هوش مصنوعی فعالیت دارد، مدعی شده است که نرمافزار آنها میخواهد در ماه فوریه ۲۰۲۳ در دادگاه از یک نفر دفاع کند. فعلاً اطلاعاتی درباره مدعی علیه یا محل دادگاه منتشر نشده است، اما در این پرونده پای مرگ و زندگی در میان نیست و موضوع آن تخلف رانندگی با سرعت غیرمجاز است. البته برخی از فرایندهای تصمیمگیری با هوش مصنوعی میتواند پیامدهای جبرانناپذیری بر زندگی افراد جامعه داشته باشد.
با رواج هوش مصنوعی یکی از دغدغههای متخصصان و فعالان حوزه فناوری نشر اطلاعات نادرست یا سواستفاده از این تکنولوژی توسط افراد سودجو است. با توجه به این که تشخیص محتواهای واقعی از جعلی خیلی دشوار شده است، میتوان حدس زد که در آینده کمتر اطلاعاتی قابل اطمینان باشد. جالب اینکه «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI سازنده ChatGPT پیش از این هشدار داده که هوش مصنوعی میتواند برای ترویج گسترده اطلاعات نادرست استفاده شود.
بدافزاری که مولگرو ساخته است، صرفاً یک نمونه آزمایشی بوده و قرار نیست در دسترس عموم قرار بگیرد. او با این پروژه قصد داشته است که نشان دهد تدابیر حفاظتی ChatGPT تا چه اندازه میتواند ضعیف باشد و قابلیتهای آن چگونه توسط افراد خرابکار مورد سوءاستفاده قرار بگیرد. با این حال؛ باید تدابیری اتخاذ شود تا افراد سودجو نتوانند با استفاده از هوش مصنوعی به اهداف خود برسند.
ظهور هوش مصنوعی باعث میشود تا به بررسی مجدد قوانین مربوط به مالکیت فکری پرداخته و قوانین جدیدی وضع شود. منظور از حقوق مالکیت فکری هوش مصنوعی این است که بتوان با قانونگذاری از فرآوردهها و اختراعات هوش مصنوعی حمایت کرد و حقوق خالقان این محصولات را تا حد ممکن حفاظت کرد.
با این حال؛ بدیهی است که با شدت گرفتن سرمایهگذاریها و افزایش رقابت برای عرضه محصولات و فناوریهای جدید، بحث حفاظت از نوآوری و ثبت اختراع به شدت پررنگ میشود که نیاز به تصمیمگیریهای سریع از سوی مراجع مربوطه دارد. مقاومت در برابر این فناوری روبهافزایش است، برخی افراد و شرکتها شکایتهایی را در این زمینه ثبت کردهاند تا حدومرزها مشخص شود.
انتهای پیام/