دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 فروردين 1402 - 18:12
دانستنی‌های گردشگری؛

معرفی مسجد کبود تبریز

معرفی مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز دارای قدمتی ۶۰۰ ساله است و ساخت آن را مربوط به دوران قراقویونلو‌ها می‌دانند.
کد خبر : 836992

به گزارش خبرگزاری آنا، یکی از معروف‌ترین و برجسته‌ترین اماکن دیدنی تبریز که برگرفته از معماری اسلامی است مسجد کبود تبریز است.

این بنای تاریخی در تبریز، با معماری زیبا و تزیینات داخلی‌اش مورد توجه بسیاری از علاقه‌مندان هنر معماری در جهان قرار دارد.

این مسجد متعلق به قرن نهم هجری قمری و باقی مانده از دوران پادشاهی قراقویونلو‌ها است.

این بنا به دستور سلطان جهانشاه، فرمانروای مقتدر قراقویونلو‌ها ساخته شده است و با نگاه به جزئیات این بنا و نگاره‌های داخل مسجد، می‌توان بخشی از هویت، تاریخ و تمدن اسلام در تبریز کهن را مشاهده کرد.

درواقع مسجد کبود یکی از چهار مسجد تزئین شده با کاشی‌کاری‌های آبی در جهان است و بسیاری آن را با عنوان «نگین فیروزه بنا‌های اسلامی» می‌شناسند و نکته جالب اینکه نام این مسجد نیز بر اساس رنگ نمای این بنا انتخاب شده است.

کاشی‌های معرق فیروزه‌ای و لاجوردی، نقش و نگار‌های اسلیمی و طراحی نوین هندسی، از خصوصیات برجسته در معماری مسجد کبود محسوب می‌شود.

نام‌های دیگر مسجد کبود

مسجد کبود را در گذشته با نام‌های دیگری همچون «گوی مسجد»، «مسجد شاه جهان» و «عمارت مظفریه» می‌شناختند.

معرفی مسجد کبود تبریز

تاریخچه مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز دارای قدمتی ۶۰۰ ساله است.

این مسجد در واقع بخشی از عمارت وسیع مظفریه بوده است و در زمان حکومت سلطان ابوالمظفر جهانشاه، قدرتمندترین پادشاه دوره قراقویونلو‌ها در سال ۸۷۰ هجری قمری و ۸۴۵ هجری شمسی در تبریز و به دستور او ساخته شد.

معماری مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز که یکی از شاهکار‌های معماری ایران زمین محسوب می‌شود در قرن نهم هجری ساخته شد و طبق آنچه پیش از این گفته شده است، بنای مسجد کبود در گذشته بخشی از مجموعه‌ای گسترده است که در بعضی منابع تاریخی از آن با عنوان «عمارت مظفریه» یاد شده است.

مسجد کبود را به‌لحاظ معماری بنا و تزیینات، می‌توان با مسجد گوهرشاد در مشهد مقایسه کرد، زیرا هر دو این بنا‌ها به یک دوره تاریخی تعلق دارند.

جالب است بدانید در ساخت بنای مسجد کبود به‌شکل آب و هوایی منطقه توجه شده است و به همین دلیل بنای مسجد کبود تطابق کامل با اقلیم تبریز دارد و در تمام فصل‌های سال، صحن و شبستان مسجد قابل استفاده هستند.

بیشتر قسمت‌های بنای مسجد کبود با آجر ساخته شده و در قسمت‌هایی نیز از سنگ مرمر استفاده شده است.

در وسط صحن مربع شکل مسجد نیز یک حوض وجود دارد و دو طرف صحن، شبستان‌هایی قرار گرفته‌اند، که بطور کلی می‌توان گفت در این مسجد تلفیقی از آجر و کاشی کاری معرق به چشم می‌خورد و در سطوح خارجی طراحی‌های پر نقش و نگار دیده می‌شود.

معرفی مسجد کبود تبریز

کاشی‌های لاجوردی در قسمت‌های مختلف مسجد نیز به چشم می‌خورد که شکل بیشتر آن‌ها ۶ ضلعی است.

اگر بخواهیم به تزئینات داخلی این مسجد بپردازیم نیز می‌توان اینطور گفت که، از جمله برجسته‌ترین تزئین داخلی در مسجد کبود تبریز، کاشی کاری فیروزه‌ای است، در داخل مسجد کبود نیز سنگ‌های فیروزه‌ای به چشم می‌خورند و سقف با آب طلا نقاشی شده است.

از آثار به جا مانده در بنای شبستان، می‌توان به استفاده از سنگ مرمر در زمان ساخت بنا در کف شبستان پی برد.

از مسجد کبود تبریز، به‌دلیل کاشی کاری‌های زیبای فیروزه‌ای رنگ، با نام «نگین فیروزه جهان اسلام» یاد می‌کنند.

محوطه ورودی مسجد پوشیده شده از گل‌های زیبا و کاشی‌های فیروزه‌ای و دورتادور بنای مسجد نیز کتیبه‌ای دیده می‌شود که روی آن سوره فتح و شرح پیروزی‌های قراقویونلو‌ها نوشته شده است. 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب