از پاسخ به نیازهای جامعه تا اشتغالزایی در حوزه زیست فناوری
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا،«اقتصاد دانشبنیان» از آن عبارتهایی است که همهی ما بارها و بارها آن را شنیدهایم؛ راهبردی مهم در پیشرفت کشور که از سالها قبل مورد تاکید رهبرانقلاب قرار گرفته بود و با نامگذاری سال 1401 به نام «تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین» به نقشه راهی برای توسعه و شکوفایی کشور در زمنیههای مختلف تبدیل شد.
حالا با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال بررسی دستاوردها و فعالیت های مهم دانشگاهها، مراکزآموزش عالی کشور، پژوهشگاهها و مراکز علم و فناوری کشور معیاری برای حرکت در مسیر تحقق شعارسال واقتصاد دانش بنیان است. به همین منظور به سراغ «جواد محمدی» رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری رفتیم تا درخصوص فعالیت ها و دستاوردهایی این پژوهشگاه در راستای تحقق شعار سال و اقتصاد دانش بنیان گفتوگو کنیم. در ادامه متن کامل این گفتوگو را میخوانید:
محمدی با اشاره به مولفههای تمدنسازی در بیانیه گام دوم انقلاب گفت: یکی از مهمترین مولفههایی که در قالب توصیههای مقام معظم رهبری در این بیانیه به آن اشاره شده است بحث علم و فناوری، پژوهش و اقتصاد است. به طوری که اگر در این حوزهها که پایه و اساس اقتصاد دانشبنیان هستند قوی باشیم توانستهایم در راستای تمدنسازی در جهان ایفای نقش کنیم.
محمدی در ادامه افزود: یکی از مهمترین عوامل تمدن سازی در تاریخ نخبگان و فرهیختگان هستند که در ترویج علم و فناوری موثرند. تاریخ تمدن اسلامی_ایرانی کشورمان بزرگان زیادی را به خود دیده است که در علوم مختلف بسیار موثر و پیشرو بودند. به طوری که میزان علومی که از اسلام و ایران به غرب و اروپا منتقل شده بسیار بیشتر از علمی است که از غرب به سمت ایران و اسلام انتقال یافته است.
**راه حلی عملیاتی برای رشد تحقیق و توسعه در صنایع بزرگ
وی با تاکید بر اهمیت نامگذاری سال ۱۴۰۱ به نام سال «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» و تحقق این شعار توسط پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری گفت: پژوهشگاه مهندسی ژنتیک با برنامه ریزی که انجام داد از بهمن ماه سال گذشته حرکت به سمت رفع نیازهای جامعه را دستور کار خود قرار داده است. از این رو با استفاده از مدل عرضه محوری و تقاضا محوری به سمت صنایع بزرگ و مهم کشور رفتیم و به آنها اعلام کردیم که ما میتوانیم نقش بخش تحقیق و توسعه (R&D) را برای شما ایفا کنیم. به این صورت که بجای واردات محصولات بیوتکنولوژی موردنیازتان، از ما بخواهید تا ما آن محصول را برای شما تولید کنیم. از طرف دیگر با همکاری دانشگاههای بزرگ، جهاد دانشگاهی و معاونت علمی و از طریق انعقاد تفاهم نامه با این نهادها تلاش کردیم اولویتها و نیازهای آن را احصا کنیم تا بتوانیم برای آنها محصولات کاربردی تولید کنیم.
**گامی بلند برای اشتغالزایی در حوزه زیست فناوری
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با تاکید بر اهمیت اشتغالزایی برای نخبگان و فارغ التحصیلان توضیح داد: یکی از مهمترین ماموریتهای کشور در راستای تحقق شعار سال بحث اشتغالزایی است. در همین راستا پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک از یکی از بزرگترین شرکتهای بیوتکنولوژی منطقه دعوت کرده است تا ساختمانهای نیمه کاره پژوهشگاه را بسازند تا از این طریق برای ۱۲۰۰-۱۳۰۰ نفر در حوزه بیوتکنولوژی اشتغال ایجاد شود. تقریبا آخر امسال فاز اول این پروژه و سال آینده فاز دوم آن به بهره برداری خواهد رسید. با این کار جوانانی که در پژوهشگاه تحصیل میکنند، میتوانند بعد از فارغ التحصیلی در حوزه تولید محصولات زیست فناورانه و مهندسی ژنتیک مشغول به کار شوند.
**پاسخ به نیازهای جامعه و تقویت اقتصاد دانش بنیان
وی در ادامه اظهار داشت: حرکت مراکز آموزش عالی به سمت نیازهای جامعه چند مزیت مهم دارد. مدل عرضه محوری و تقاضا محوری علاوه بر حل مسائل جامعه و صنعت باعث میشود کشور در لبه دانش روز دنیا حرکت کند و با اشتغال آفرینی در حوزه دانش بنیان گام موثری در حوزه اقتصاد دانش بنیان و تولید دانش بنیان برداشته شود.
محمدی با اشاره به ضرورت توجه به بازار محصولات فناورانه توضیح داد: یکی از مهمترین شاخصهایی که به عنوان اولویت اصلی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیکی در دستور کار قرار گرفته است، این است که برای تولید و بومی سازی محصولات فناورانه به سراغ محصولاتی برویم که حداقل یک میلیارد دلار در دنیا گردش مالی داشته باشند. چرا که این معیار باعث میشود که این محصول بعد از تولید، در داخل کشور و منطقه بازار خوبی داشته باشد و در نهایت صرفه جویی ارزی قابل توجهی را برای کشور به ارمغان بیاورد.
** تلاش برای خودکفایی در تولید کیتهای تشخیصی
وی در ادامه افزود: از این رو ما در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک تلاش کردیم محصولاتی را تولید کنیم که این ویژگی را داشته باشند. به طور مثال کیتهای تشخیص بیماری دامی علاوه بر جلوگیری از انتشار بیماری در میان دامها، به ایجاد امنیت غذایی و تامین گوشت و شیر و... مورد نیاز کشور کمک میکند. این کیتهای تشخیصی گردش مالی بسیار بالایی دارد و تنها تعداد محدودی از کشورها دانش فنی تولید این محصول را دارند. از این رو پژوهشگاه با هدف تولید بومی این کیتها وارد عمل شد و اکنون در حال گرفتن تاییدیههای لازم برای ورود به بازار است. همچنین پژوهشگاه موفق به تولید برخی از کیتهای تشخیصی و پزشکی انسان نیز شده است که اکنون تعدادی از آنها در حال کسب تاییدیههای مربوط به وزارت بهداشت هستند.
**تامین نیاز کشور و جلوگیری از واردات
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در انتها بومی سازی محصولات وارداتی را یکی از اولویتهای این مجموعه دانست و گفت: شاخص دیگری که در تولید محصولات زیست فناورانه به آن توجه کردیم جلوگیری از واردات این محصولات بود چرا که بسیاری از این محصولات با چند واسطه و به سختی به کشور ما میرسند، اما با بومیسازی این محصولات علاوه بر اشتغال آفرینی برای نخبگان نیاز کشور را هم برطرف میکنیم.
انتهای پیام/