دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 بهمن 1401 - 10:27
گفتگو/ ضرورت لغو تحریم‌های یکجانه

ترفندهای غرب برای توقف برنامه‌ای هسته‌ای ایران جواب نداد

ترفندهای غرب برای توقف برنامه‌ای هسته‌ای ایران جواب نداد
کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: روند رو به رشد برنامه صلح آمیز هسته‌ای ما نشان می‌دهد که تحریم‌ها تاکنون بی فایده بوده و ترفندهای غرب هم برای توقف برنامه‌ای هسته‌ای جواب نداد.
کد خبر : 832667

مصطفی انتظاری کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص اینکه علیرغم فشار‌های شدید غرب و استفاده ابزاری از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران و همچنین وضع تحریم‌های گسترده در راستای آنچه که آن‌ها محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران می‌دانند؛ شاهد پیشرفت‌های محسوسی در صنعت هسته‌ای کشورمان هستیم، گفت: مهم‌ترین پیامی که پیشرفت‌های هسته‌ای ایران برای تحریم کنندگان دارد این است که صنعت هسته‌ای در ایران یک صنعت بومی و درون‌زا است.

وی تاکید کرد: به این معنا که وابسته‌ی به بیرون نیست که بتوان با تحریم، تهدید و بستن در‌های تجارت به روی ایران، آن صنعت را متوقف کرد. ایران بار‌ها اعلام کرده که دانش هسته‌ای در مغز‌ها و فکر‌های دانشمندان داخلی کشور هست و آن‌ها هستند که این دانش را تولید و توسعه می‌دهند.

کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: بنابراین با تحریم کردن نمی‌شود جلوی این دانش را گرفت، هرچند طبیعتا تحریم‌ها باعث شده است که برنامه هسته‌ای ایران کُندتر پیش رود به دلیل اینکه تکنولوژی‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی که لازم بوده انجام شود، صورت گرفته، اما در حالت ایده آلش نیست.

انتظاری گفت: شما می‌بینید که این صنعت روز به روز پیشرفته‌تر می‌شود و تاثیراتش را هم می‌بینیم که چقدر کشور‌های غربی و تحریم کننده‌ها ابراز نگرانی می‌کنند و طبیعی هم است که نگران باشند چرا که احساس می‌کنند ترفند‌هایی که برای توقف برنامه هسته‌ای به کار بسته‌اند فایده‌ای نداشته و این روند همچنان ادامه دارد.

وی بیان کرد: اگر این تحریم‌ها برداشته شود، هم برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران بهتر پیش می‌رود و هم امکان اینکه به دلیل دور زدن تحریم‌ها، از مسیر‌های ناسالم، تجهیزاتی وارد کشور شده که شاید آلوده به مواد رادیو اکتیو باشند و ممکن است این موضوع باعث ایجاد سوءتفاهم برای آژانس شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: بنابراین کشور‌های غربی اگر واقعاً دغدغه این را دارند که برنامه هسته‌ای ایران به طور صلح‌آمیز پیش رود، اتفاقاً باید تحریم‌ها را بردارند و زمینه را مهیا کنند که ایران با کشور‌های مختلف از جمله کشور‌های غربی بتواند وارد تبادلات اقتصادی و علمی شود و آن‌ها هم در فضای شفافی می‌توانند اشراف بیشتری به این برنامه داشته باشند.

انتظاری تصریح کرد: بنابراین آن‌ها در نیت اصلی تحریم‌ها صادق نیستند و برنامه هسته‌ای بهانه‌ای برای جلوگیری از توسعه کشور است و به همین خاطر آن‌ها تحریم‌ها را ادامه می‌دهند و اتفاقاً همین تحریم‌ها کمک می‌کند که فضا غیر شفاف‌تر و پیچیدگی‌های پرونده هسته‌ای ایران هم بیشتر شود.

وی در مورد «مصارف صلح آمیز صنعت هسته‌ای» نیز، اظهار کرد: سالهاست که اقتصادان‌ها و استراتژیست‌های اقتصاد سیاسی بر این باورند که دوران امپراطوری نفت که به هر حال تمام قرن بیستم به لحاظ اقتصادِ سیاسی، به نوعی قرن نفت است، این امپراتوری دورانش دارد به اتمام می‌رسد و در واقع نفت اهمیت خود را در حوزه انرژی کم کم از دست می‌دهد. 

کارشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد: انرژی‌های پاک دارند جایگزین می‌شوند و در انواع اجلاس‌های زیست محیطی وقتی که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که استفاده از سوخت‌های فسیلی «شماتت» می‌شود، دولت‌ها و کشور‌های مختلف تعهد می‌دهند که استفاده از این نوع انرژی را کم کنند و به انرژی‌های پاک و انرژی‌های جدید روی آورند.

انتظاری افزود: انرژی هسته‌ای یکی از مصادیق این انرژی‌های پاک است و می‌بینید که در ماجرای جنگ اوکراین، بسیاری از کشور‌های اروپایی از جمله فرانسه نیاز خودشان را به گاز روسیه از طریق انرژی هسته‌ای تا حد زیادی مرتفع و جبران کردند؛ یعنی موفق شدند که خود را بی نیاز از انرژی کنند به خاطر استفاده از انرژی که نیروگاه هسته‌ای در اختیارشان قرار داده است.

وی افزود: در حوزه پزشکی هم دستاورد‌های هسته‌ای می‌تواند به نجات جان انسان‌ها کمک کند؛  بنابراین اگر آن‌ها دغدغه حقوق بشر دارند باید این برنامه هسته‌ای با سرعت بیشتری پیگیری و به همه کشور‌ها کمک شود؛ یعنی کشور‌هایی که این امکان را دارند، به سایر کشور‌ها کمک کنند تا بتوانند از تجهیزات و فواید هسته‌ای استفاده کنند.

کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان از مصارف دیگر استفاده صلح آمیز صنعت هسته‌ای به بحث‌های دانش بنیان‌ها و تولید علم که تاثیرات فوق‌العاده زیادی دارد اشاره کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب