معرفی کامل انواع مدل های ترازو آزمایشگاهی و کاربرد آنها
به گزارش خبرگزاری آنا، ترازو آزمایشگاهی دقیق ترین ترازو برای توزین و اندازه گیری وزن اجسام مواد و ماده ها میباشد. و از مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی به شمار می آید. در این مقاله قصد داریم بطور کامل به شرح انواع ترازو های آزمایشگاهی خواهیم پرداخت، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
ترازو آزمایشگاهی چیست
ترازوی آزمایشگاهی دستگاهی است برای اندازه گیری وزن اجسام یا ماده و مواد که اعداد و ارقام را به صورت دیجیتالی و دقیق به ما نشان می دهد و دارای سنسور حساسی می باشد، همچنین متشکل است از مدارهای و برد های الکتریکی می باشد.
ترازوهای دیجیتال آزمایشگاهی در ابعاد مختلف و برای موارد متعددی مورد استفاده قرار میگیرند، این ترازوها درصد خطای کمی دارند به همین دلیل برای توزین های دقیق از آنها استفاده میشود.
آشنایی با انواع ترازوهای آزمایشگاهی
ترازوهای آزمایشگاهی در طراحی، اساس کار و اهداف اندازهگیری تفاوتهای عمدهای دارند.
در حال حاضر، ترازوهای آزمایشگاهی به دو گروه تقسیم میشوند:
- ترازوی آزمایشگاهی مکانیکی
- ترازوی آزمایشگاهی دیجیتال (الکترونیکی)
در ادامه بررسی هر کدام از این ترازو های آزمایشگاهی میپردازیم:
انواع ترازو آزمایشگاهی مکانیکی
ترازوی فنری
ترازوی فنری یا (Spring Balance)، این مدل از انواع ترازوی آزمایشگاهی بر اساس خاصیت مکانیکی فنر کار میکند. نیروی وارد شده روی فنر متناسب با ضریب ثابت کشسانی فنر ضربدر طول فنر است. اگر وزن ماده زیاد باشد، با در نظر گرفتن این که طول فنر متناسب با ضریب ثابت کشسانی فنر است، طول فنر بیشتر خواهد شد.
در واقع از این نوع ترازو های آزمایشگاهی زمانی که نیازی به دقت زیادی نیست، استفاده میشود.
ترازو با وزنه لغزشی
ترازو با وزنه لغزشی یا (Sliding Weight Balance) نوع دیگری از انواع ترازوی آزمایشگاهی ترازو با وزنه لغزشی میباشد که به دو نوع وزنه مشخص مجهز است که میتواند روی مقیاس انتخابی (میکرو و ماکرو) حرکت کند، وقتی یک ماده با وزن نامشخص روی کفه ترازو قرار داده میشود، وزن آن با تنظیم هر دو مقیاس و متعادلشدن آن تعیین میگردد. در این حالت، وزن برابر با مجموع اعداد هر دو مقیاس است.
ترازوی آنالیتیک
ترازوی آنالیتیک یا (Analytical Balance): نحوه کار این مدل از انواع ترازوی مکانیکی آزمایشگاهی، مقایسه وزنههایی با جرم معین و با وزنهای نامشخص است. این ترازو از یک پایه در وسط و یک بخش صاف و قرینه که با تیغهای به نام (شاهین) پشتیبانی میشود، تشکیل شده است.
در انتهای این ترازو نیز، کابلهایی قرار دارند که به وسیله همان تیغه پشتیبانی میشوند و بطور آرام و یکنواختی تاب میخورند. به انتهای کابلها دو کفه متصل است. وزنههای معتبر در یک کفه و ماده مورد اندازهگیری در کفه دیگر قرار داده میشود.
ترازو یک قفل ایمنی دارد و زمانی که مورد استفاده قرار نمیگیرد و یا وزنههای تعادلی باید میزان شوند، سبب پایداری اهرم شاهین میشود.
ترازوهای آنالیتیک از انواع ترازو های آزمایشگاهی هستند که میتوانند تا0001/0 گرم یا 00001/0 گرم را اندازهگیری کنند و تا وزن 200 گرم ظرفیت دارند.
ترازو با صفحه فوقانی
در این نوع از انواع مختلف ترازو های مکانیکی آزمایشگاهی، کفه ترازو در قسمت بالای آن نصب شده است و بوسیله یک میله پشتیبان به اتصالات موازی تاشو وصل مییاشد. نیروی وارد شده بوسیله ماده مورد اندازهگیری از این میله بصورت مستقیم به کفه ترازو منتقل میشود.
ترازوی یک کفه ای
ترازوی یک کفه ای یا دو تیغه ای، همانطور که از نامش نیز پیداست، این ترازو یک کفه دارد و ماده مورد اندازهگیری روی کفه آن قرار داده میشود و در سمت وزنه متعادلکننده جرمهای مشخص طوری جابجا میشوند که ترازو دوباره به حالت تعادل برگردد و وزن آن هم خوانده شود.
این فرآیند با استفاده از یکسری دندانههای مکانیکی انجام میگیرد؛ شاهین(تیغه) ترازو نیز معمولا در مرکز آن نیست و متمایل به قسمت جلوی ترازو قرار گرفته است.
وقتی چیزی روی کفه ترازو قرار داده میشود و اهرم ترازو آزاد میشود، حرکت شاهین از طریق یک سیستم نوری به صفحه نمایش منتقل میشود. ترازوی یک کفه ای آزمایشگاهی استفاده گستردهای در میان متخصصان و افراد عادی دارد.
ترازو آزمایشگاهی دیجیتال (الکترونیکی)
ترازو آزمایشگاهی دیجیتال یکی از مهمترین و متداول ترین ترازوهای آزمایشگاهی میباشد، که بر اساس نیروی الکترومغناطیسی وارد شده در نتیجه جابجایی، کفه ترازو کار میکند و صفحه نمایش وزن را با صحت معینی نشان میدهد.
این ترازوها از اجزای مختلفی ساخته میشوند که در ادامه به شرح اجزای آن میپردازیم:
اجزای ترازوی الکترونیکی
ترازوی الکترونیکی سه قسمت اصلی دارد:
- کفه توزین: در این مدل از انواع ترازوی آزمایشگاهی، ماده مورد اندازهگیری روی کفه ترازو قرار داده میشود و فشار یکنواختی به کفه وارد میکند. با انتقال این فشار بوسیله اهرمها، حسگرها و اتصالات، وزن ماده به صورت یک نیروی قابل اندازهگیری متمرکز و محاسبه میکند.
- یک ابزار اندازهگیری (Load Cell) که سیگنالی متناسب با وزن بار ایجاد میکند. این سیگنال در ولتاژ یا فرکانس به صورت تغییر نشان داده میشود.
- مدار جریان الکتریکی که نتیجه نهایی را روی صفحه نمایش ترازو نشان میدهد.
انواع ترازوی دیجیتال آزمایشگاهی
ترازوهای دیجیتال آزمایشگاهی به دو دسته تقسیم میشوند:
- دسته بندی بر اساس ظاهر ترازو:
ترازوهای دیجیتال آزمایشگاهی از نظر ظاهر به دو دوسته ی محفظه دار و بدون محفظه تقسیم میشوند. چنانچه حساسیت توزین در ترازو بالا باشد، نیاز به محفظه می باشد.
- دسته بندی بر اساس دقت ترازو:
ترازوهای دیجیتال آزمایشگاهی از نظر دقت در توزین نییز به دسته های زیر تقسیم میشوند:
- ترازوی یک گرم
به ترازوی دیجیتالی گفته میشود که ظرفیت توزین تا 50 کیلوگرم در آن قابل انتخاب باشد.
- یک دهم گرم
به ترازوی دیجیتال معادل 0/1 گرم گفته میشود که در آن ظرفیت توزین تا 30کیلوگرم قابل انتخاب است.
- یک صدم گرم
ترازوی دیجیتالی که معادل 0/01گرم است ظرفیت توزین تا 60 کیلوگرم متغیر را دارد و در دو مدل (محفظه دار و بدون محفظه) در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد.
- یک هزارم گرم
ترازوی دیجیتال معادل0/001 گرم است که در ظرفیت حداکثری 600 گرم و به صورت ترازوی محفظه دار قابل انتخاب است.
- یک ده هزارم گرم
ترازوی دیجیتال معادل0/0001 گرم است که بیشینه ظرفیت آن 210 گرم بوده و دارای محفظه توزین است.
- یک صد هزارم گرم
ترازوی دیجیتال معادل0/00001 گرم بوده و به ترازوی یک میلی گرم معروف است. همچنین این ترازو قابلیت توزین و اندازه گیری تا ظرفیت 210 گرمرا دارد. و کالیبره ی آن نیز به صورت تمام اتوماتیک انجام میشود.
انواع ترازو های آزمایشگاهی بر اساس کالیبراسیون
ترازو های آزمایشگاهی از نظر نوع کالیبرسیون به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- ترازو با کالیبراسیون دستی: در این دستگاه عمل کالیبراسیون با استفاده از سنگ کالیبره و با فشردن چند دکمه مطابق دستورالعمل و طی چند مرحله صورت می گیرد.
- ترازو با کالیبراسیون دیجیتال دستی: در این دستگاه عمل کالیبراسیون با استفاده از سنگ کالیبره و با فشردن یک دکمه صورت می گیرد.
- ترازو با کالیبراسیون فول دیجیتال یا تمام اتوماتیک : در این دستگاه کالیبراسیون تمام اتوماتیک این ترازو داخل درون خود یک سنگ کالیبره دارد و هنگام روشن شدن، ترازو به صورت اتوماتیک در حالت توزین استاندارد قرار میگیرد؛ این ترازو همواره کالیبره بوده و هیچ وقت در حالت خطا نیست و از این رو این ترازوها از بهترین روش های توزین محسوب می گردند.
نکات مهمی که هنگام خرید ترازوی آزمایشگاهی باید به آنها توجه کنید
هنگام انتخاب و خرید ترازو آزمایشگاهی باید متانسب با نیازتان و همچنین با در نظر گرفتن موارد ترازو مورد نظر را خریداری کنید:
- دقت ترازو
- ظرفیت ترازو
- نحوه ی کالیبرسیون
- قابلیت تبدیل واحد های مختلف به هم
- نوع نمایشگر (LCD و LED)
- قابلیت اتصال ترازو به کامپیوتر
- سرعت عمل
- دارا بودن شمارشگر
- اصل بودن کالا
- فروشگاه معتبر
- داشتن گارانتی
کلام آخر
ترازو یکی از دستگاه های مورد نیاز برای هر آزمایشگاهی است اما با توجه به اینکه امروزه بازار پر شده از محصولات فیک و چینی بی کیفیت و مشابه با محصولات اصل، توصیه ما به شما این است که برای خرید ترازو آزمایشگاهی فروشگاه معتبر و مناسبی را انتخاب کنید، که در کنار کیفیت و قیمت مقرون به صرفه محصولاتش، دستگاه هایی که ارائه میدهد نیز اصل و دارای گارانتی باشد، سپس از همراهی شما.
منبع: https://taisizco.com
انتهای پیام/