دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 دی 1401 - 14:30
به همت یک شرکت دانش‌بنیان محقق شد؛

تامین نیاز داخل و ارزآوری از محصولات پلیمری توسط نخبگان ایرانی

تامین نیاز داخل و ارزآوری از محصولات پلیمری توسط نخبگان ایرانی
یک شرکت دانش‌بنیان با کسب و توسعه دانش فنی، محصولات پلیمری پر کاربرد طبیعی و مصنوعی مختلف نیاز کشور به این محصولات را برطرف کرد.
کد خبر : 824084

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، با توجه به تحریم‌های به وجود آمده در کشور تامین بسیاری از تجهیزات و مواد مورد نیاز صنعت نفت که در گذشته از خارج از کشور وارد می‌شد به مشکل خورده است و توجه به تولید داخل و حمایت از جوانان نخبه و دانشمند ایرانی راهگشای بسیاری از این مشکلات است. در جهت تامین مواد مورد نیاز صنعت نفت شرکت دانش‌بنیانی توانسته یکی ازافزودنی های کاربردی صنعت نفت را در مقیاس آزمایشگاهی تولید کند و علاوه بر تامین نیاز کشور از خروج ارز جلوگیری کند.در ادامه با مهران فقفوری مدیرعامل شرکت دانش بنیان « انرژی آریانا »که در زمینه  مواد شیمیایی و پلیمری فعالیت می‌کند گفت‌وگو کرده‌ایم.متن کامل این گفتگو را بخوانید:

آنا: لطفا درباره چگونگی شکل‌گیری و شروع فعالیت‌تان بگویید؟

 فقفوری: شرکت ما فعالیت خود را از سال 1394 آغاز کرد و با توجه به زمینه تحصیلات و تخصص شرکت در حوزه مواد پلیمری و شیمیایی و همچنین عدم توسعه یافتگی زنجیره ارزش تولید این حوزه که کشور عزیز ایران را با چالش های اساسی روبرو کرده بود از سال 1396 تمرکز اصلی خود را بر روی تحقیق و توسعه محصولات پلیمری و شیمیایی قرار داده است. ما به صورت تخصصی بر روی توسعه مشتقات سلولزی، مشتقات نشاسته، انواع سوپر جاذب ها و مواد شیمیایی فعالیت می‌کنیم.

آنا: در مورد محصول ویژه شرکت یعنی کربوکسی متیل استارچ دهید؟

فقفوری: پایه این محصول نشاسته می‌باشد و از طرفی خمیری بودن محصول کربوکسی متیل استارچ و فرآیند خالص سازی که به دنبال حداقل رساندن اتلاف حلال است؛ باعث پیچیده شدن دانش فنی آن می‌گردد. همچنین کربوکسی متیل استارچ پلیمری خالص با وزن مولکولی بالا بوده و برای محیط زیست مضر نمی‌باشد و با گرانروی مختلف از درجه کم تا بالاترین درجه ساخته می‌شود تا بتواند خواص چند جانبه در شرایط مختلف موجود در صنایع مختلف را تأمین کند.

آنا: روش دست یابی به دانش فنی محصول کربوکسی متیل استارچ را توضیح دهید. 

فقفوری: با توجه به فرآیند طی شده محصول مد نظر در ابتدا بدون در نظر گرفتن بعد اقتصادی تولید گردید و سپس با بهینه سازی‌های متعدد قیمت تمام شده آن کاهش یافت تا اینکه در نهایت محصول با کیفیت بالا و قیمتی که حاشیه سود مناسب ایجاد می‌کرد به دست آمد.

آنا: محصول کربوکسی متیل استارچ را به عنوان جایگزین چه محصول یا محصولاتی می‌توان مورد استفاده قرار داد؟ 

مدیرعامل شرکت : کربوکسی متیل استارچ را می‌توان به عنوان جایگزین موادی از قبیل کربوکسی متیل سلولز و به طور کلی تمامی محصولات قوام دهنده و پیوند دهنده استفاده نمود.

آنا:محصول کربوکسی متیل استارچ  در چه صنایع و کارخانه‌های مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ 

فقفوری : صنایع کاشی و سرامیک - صنعت نساجی و چاپ - صنعت حفاری چاه نفت- صنعت کاغذ سازی - جوشکاری الکتریکی- صنایع رنگ و رزین- چسب-تصفیه آب -صنایع معدنی

آنا: با کسب دانش فنی و راه اندازی خط تولید صنعتی محصول کربوکسی متیل سلولز به چه میزان از خروج ارز جلوگیری می‌گردد؟

فقفوری: در صورت راه اندازی خط تولید صنعتی این محصول نه تنها منجر به تامین بازار ۶ میلیون دلاری داخلی می‌شود بلکه می‌توان با صادرات آن به کشور‌های منطقه ارزآوری نیز ایجاد کرد. 

این محصول نه تنها منجر به تامین بازار ۶ میلیون دلاری داخلی می‌شود بلکه می‌توان با صادرات آن به کشور‌های منطقه ارزآوری نیز ایجاد کرد. 

آنا:  تحریم‌ها چه تاثیری بر کارخانه‌هایی که از این ماده استفاده می‌کنند، دارد؟ 

فقفوری: به دلیل ضعف کیفیتی محصول تولیدی داخل کشور و وجود تحریم‌ها که منجر به سخت‌تر شدن واردات می‌شود، شرکت‌های مصرف کننده مشکلاتی را جهت رساندن محصول تولید به کیفیت محصول سابق را دارند. دانش فنی تولید محصول شرکت ما می‌تواند کیفیت محصول تولید کارخانه‌ها را بهبود قابل توجه‌ای دهد.

آنا:این محصول چه مزیتی نسبت به محصولات مشابه دارد؟ 

فقفوری : با توجه به اینکه پایه محصول تولیدی نشاسته می‌باشد و نشاسته نیز در داخل کشور با ظرفیت بالا و قیمت مناسب تولید می‌شود، محصول تولیدی قیمت تمام شده کمتری را به نسبت محصولات مشابه دارد. ضمن اینکه دانش فنی توسعه داده شده منجر به افزایش درجه جانشینی محصول می‌شود که خواص آن را نسبت به خواص محصولات مشابه بهبود می‌دهد.

آنا: در چه مرحله‌ای از تولید محصول کربوکسی متیل استارچ قرار دارید؟ (آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و...)

فقفوری: دانش فنی این محصول به صورت کامل توسعه پیدا کرده است و در حال حاضر خط تولید نیمه صنعتی آن برای یک شرکت راه اندازی شده است.


آنا: این ماده در کشور ایران در حال حاضر تولید می‌شود؟

مدیرعامل شرکت: محصول کربوکسی متیل سلولز تولیدکنندگان بزرگ و شناخته شده‌ای در داخل کشور ندارد و در حال حاضر تنها یک شرکت آن را به شکل صنعتی تولید می‌کند که البته به واسطه برخی مشکلات فنی محصول مد نظر کیفیت لازم و مطلوب را ندارد و دارای درجه جانشینی پایین می‌باشد.

آنا: در صورتی که این محصول در ایران تولید می‌شود، محصول شما نسبت به محصول رقبا چه مزیتی دارد؟ و همچنین اگر تولید نمی‌شود مزیت شما نسبت به محصول وارداتی چیست؟ 

فقفوری: با توجه به روش فرایندی تولید و دانش فنی به دست آمده محصول دارای درجه جانشینی بالا می‌باشد که این امر منجر به انحلال پذیری بالا و سریع در آب و پایداری بیشنر آن در دوغاب‌ها می‌گردد.


آنا: مهم‌ترین انگیزه شما برای رسیدن به دانش فنی این محصول چیست؟ 

فقفوری: مهمترین انگیزه ما رفع نیاز کشور به واردات این محصول و در مرحله بعد ارزآوری از طریق صادرات آن برای شرکت‌های تولیدکننده داخلی می‌باشد.


آنا:  مشکلاتی که در کسب دانش فنی این محصول پشت سر گذاشتید؟ 

فقفوری:محصول مد نظر بواسطه ماهیت مواد اولیه آن کاملا خمیری بوده و به همین علت انجام واکنش‌های مد نظر بر روی ان بسیار سخت و پیچیده بود، اما با استمرار و مداومت ۳ ساله کارشناسان  این معضل و معضلات دیگر حل شد و محصول مد نظر به کیفیت قابل قبولی دست پیدا کرد.


آنا:چالش هایی که با آن مواجه بودید چیست؟ 

فقفوری: عمده شرکت‌های تولیدکننده در داخل کشور محصولات غیر دانشی را تولید می‌کنند و اعتقاد ویژه‌ای به فناوری ندارند، امیدوار هستیم که این شرکت‌ها به فناوری اهمیت بیشتری دهند تا هم حاشیه سود خود را افزایش دهند و هم موجب اعتلای کشور در منطقه گردد.


آنا : تولید محصول کربوکسی متیل استارچ به چه میزان در جهت خنثی سازی تحریم‌ها موثر است؟ 

فقفوری: با توجه به وجود تحریم‌ها و سخت شدن واردات این محصول، تولید داخل آن می‌تواند نه تنها نیاز داخل را مرتفع سازد بلکه به ارزآوری نیز کمک کند.


آنا:  برای توسعه این محصول چه برنامه‌ای دارید؟ 

فقفوری: با توجه به اینکه دانش فنی محصول بدست آمده است در حال حاضر به دنبال انتقال دانش فنی تولید صنعتی به شرکت‌های محدودی که قصد تولید این محصول را دارند ضمن عقد قرارداد هستیم. تا بتوانیم ضمن حفظ سودآوری آن‌ها تمام ظرفیت مصرف این محصول را در داخل کشور به تولید برسانیم و در ادامه این شرکت‌ها اقدام به صادرات و ارزآوری نماید.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب