جک سقفی چیست؟
به گزارش خبرگزاری آنا، جک سقفی جهت نگهداری و تحمل بارهای وارده بر سقف مدنظر و به صورت موقتی و تا اتمام پروسه ساخت مورد استفاده قرار می گیرد. این جک ها برای پوشش دهی سقف سازه های مختلف کاربرد دارند. البته در سقف هایی مانند یونولیت، طاق ضربی، تیرچه بلوک، وافل و ... بسته به مکان و نوع پروژه ساختمان تفاوت هایی وجود دارند. بنابراین سقف ها جهت پایداری بیشتر و مقاومت بالا به یک نگه دارنده محتاج هستند که جک سقفی دارای تمامی این کارایی ها می باشد. پس زمان ساخت سقف در انواع پروسه های ساختمانی نیاز است یک تکیه گاهی برای نگهداری دیوار وجود داشته باشد تا از ریزش آن جلوگیری کند. در نتیجه استفاده از جک در نوع سقفی مناسب ترین و بهترین گزینه محسوب می شود.
کاربرد جک سقفی
جک سقفی چیست؟
همانگونه که قبلا اشاره شد، جک سقفی جهت نگهداری سقف به صورت موقت و تا اتمام پروسه مورد استفاده قرار می گیرد. پس این محصول در پروژه های عمرانی کوچک و بزرگ به کار برده می شود که کیفیت آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. البته کارایی و کیفیت این جک بسته به میزان بار و فشاری که به آن وارد می گردد، مشخص خواهد شد. زیرا اگر جک کیفیت لازم را نداشته باشد، خسارات جبران ناپذیری به سازه وارد می نماید. همچنین جک باید به گونه ای ساخته شود که در زمان استفاده از آن در زمین های سست و ناهموار، فرو نرود.
انواع جک سقفی
تنوع در جک سقفی بسیار زیاد بوده که نوع جک صلیبی یا صلیب دار از سایر جک ها بیشترین کارایی را دارد. جک شمعی، جک بدون صلیب، U شکل عراقی، فلزی و ... زیر مجموعه انواع جک ها هستند که به راحتی قابل دسترس می باشند.
جک صلیبی چیست؟
جک های صلیب دار سقفی تقریبا یک کیلوگرم وزن دارند. همچنین جک با سر تی شکل همان جک صلیبی است. این نوع جک در سقف بیشتر ساختمان ها کاربرد داشته و نگهداری سقف های یونولیتی، تیرچه بلوکی و وافلی را پوشش می دهد. البته کاربرد اصلی جک صلیبی نگهداری و تحمل وزن سقف به صورت موقت است. بنابراین مهندسان عمرانی در اکثر پروژه های ساختمانی خود از این نوع جک با مزایای بالا استفاده می کنند.
جک U شکل عراقی
جک های U شکل بیشتر در کشورهای عراق، ایران، تاجیکستان و افغانستان برای ساخت ساختمان های مختلف به کار می روند. همچنین سقف هایی که زمان زیادی از بتن ریزی آن ها نمی گذرد و بایستی جک وزن و بار زیاد سقف را تحمل نماید، بهترین گزینه استفاده از جک U شکل عراقی است. البته اگر در سازه مدنظر فقط یک تیرک وجود داشته باشد از این نوع جک استفاده می شود.
جک ساده
جک ساده شبیه جک صلیبی بوده با این تفاوت که به شکل تی نمی باشد.
جک سقفی T شکل
زمانی که سقف به صورت بتنی و تیرچه بلوک ساخته شود بهترین گزینه استفاده از جک T شکل سقفی است. البته قسمت T شکل در این نوع جک ها متحرک بوده و در زوایای مختلف قابلیت چرخش را دارد.
جک مهاربندی (دوبله، قائم، فلزی)
انواع جک سقفی
جک سقفی مهاربندی از نوع فلزی هم در بخش بالایی و هم در بخش پایینی امکان چرخش داشته و در سقف های سطوح قائم کاربردی می باشد. بنابراین برای این نوع سقف ها به جک هایی نیاز است که در راستای افقی امکان چرخش داشته باشد.
جک مهاربندی دوبله
این نوع جک سقفی کاربرد متفاوت تری نسبت به سایر جک ها داشته و برای شاقول کردن قالب و تحمل بارهای جانبی مورد استفاده قرار می گیرد.
جک قائم
این نوع جک در قسمت های ابتدایی و انتهای ثابت می باشد و برای مقابله با بار صفحات افقی به کار برده می شود.
اندازه جک سقفی
سایز این نوع از جک سقفی بسته به مدل آن ها کاملا با یکدیگر متفاوت می باشد. برای مثال قسمت پایین جک صلیبی و جک U شکل عراقی از جنس لوله بوده که قطری به سایز 6 سانتی متر دارند. همچنین قسمت بالای جک هم دارای قطر 5 سانتی متر و ضخامت 2/5 میلی متر است. البته ارتفاع جک های صلیب متحرک ثابت نبوده و در سایزهای متعدد تولید می شوند. پس این جک ها با 14 کیلوگرم وزن و 3/20 سانتی متر ارتفاع به بازار عرضه می گردند. جک ها از نوع سقفی در سایزهای 3/5 متر با سر ثابت و سر جدا، 4 متر با سر ثابت و جدا و 5 متر با سر ثابت و جدا ساخته می شوند که هر کدام از سایزها دارای کارایی مختص به خود می باشند. لوله های مورد استفاده در انواع جک های سقفی نباید دارای درز باشند.
اجزای جک سقفی
جک سقفی مورد استفاده در ساختمان ها از سه بخش اصلی تشکیل شده که به قسمت رزوه، مادگی و نری معروف می باشد. در این نوع جک، نگهدارنده اصلی با این سه بخش به مهار سازه و قالب مدولار کمک می کند. همچنین قسمت پایین نگهدارنده سقف از لوله با قطرهای متفاوت ساخته شده است که رایج ترین آن ها دارای ضخامت 2 میلی متر و قطر 6 سانتی متر می باشند. بنابراین جهت تنظیم ارتفاع روی قسمت نری تعدادی سوراخ ایجاد شده و روی قسمت مادگی نیز تعدادی مهره به همراه پیچ وجود دارند تا اتصال را تحکیم بخشند. البته رزوه نیز از لوله با طول 17 و 20 سانتی متر، ضخامت 3 میلیمتر و قطر 6 سانتی متر تهیه شده که همراه با پیچ و مهره وظیفه محکم نگه داشتن، فیکس کردن و تنظیم ارتفاع را بر عهده دارد.
اجزای جک سقفی
لوله نری جک سقفی دارای سوراخ های جهت تنظیم ارتفاع بوده که با پین فنردار و در مسافت 10 سانتی متری واقع می گردند. سپس با مهره و پیچ های روی مادگی و از طریق انواع رزوه و گوه به همدیگر وصل می شوند. همچنین نری جک ها بسته به نوع جک و طرح سازه می تواند به صورت متحرک ساخته شود. البته جک هایی که به شکل شاقول هستند از شمع ها برای تحمل فشارهای جانبی و ضریب اطمینان سازه استفاده می نمایند. این شمع ها در شکل های سولجر، قوطی و لوله ساخته می شوند و دارای دو بازوی بزرگ و کوچک هستند و حالت گونیا دارند. ناگفته نماند که جک های شاقول و شمع ها از ویژگی مثبت تراز بودن برخوردار بوده و بهترین ابزار برای تراز نمودن کف سازه است.
انتهای پیام/