عفونتهای ویروسی بینی با پیشرفت سریع آلزایمر مرتبط هستند
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، یک مطالعه جدید شواهدی را ارائه کرده است که فرضیه تسریع پیشرفت بیماری آلزایمر (AD) با عفونت های ویروسی سیستم بویایی را تایید میکند. این تحقیق به جای تمرکز بر روی ویروس های خاص، به رابطه بین نشانگرهای زیستی عفونت های ویروسی و تخریب عصبی در هیپوکامپ مغز پرداخته است.
چندین دههه است که محققان ارتباط بین بیماری های مغزی و عفونت های حاد ویروسی را گزارش کرده اند. به ویژه ویروس هرپس سیمپلکس مدتهاست که با ایجاد بیماری آلزایمر مرتبط است. اما چگونگی تأثیر عفونتهای ویروسی در تخریب عصبی نامشخص است.
این تحقیق جدید به طور خاص بر روی سیستم بویایی متمرکز شده است. از دست دادن حس بویایی یک نشانگر اولیه بالقوه تخریب عصبی آلزایمر است. بنابراین، سوالی که در اینجا بررسی می شود این است که آیا عفونت های ویروسی در بینی نقشی در تسریع پیشرفت آلزایمر دارند یا خیر؟
برای بررسی این موضوع، محققان بافت مغز پس از مرگ چند نفر را که بر اثر بیماری آلزایمر مرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند. در مقایسه با نمونههای بافتی گرفته شده از افراد دارای سلامت شناختی همسان، گروه مبتلا به بیماری آلزایمر نشانگرهای قابل توجهی از عفونت ویروسی و التهاب را در دستگاه بویایی نشان دادند ( مسیری کلیدی که به هیپوکامپ منتهی میشود.)
محققان در این مطالعه جدید می نویسند: «به طور کلی، مشخصات رونویسی که ما در این مطالعه مشاهده کرده ایم ممکن است نمایانگر یک سیستم بویایی که به طور معمول توسط پاتوژن ها و پیامدهای پاتولوژیک ناشی از آن مانند رسوب آمیلوئید، فعال شدن میکروگلیا و تغییرات بالقوه میلیناسیون درگیر شده باشد. مطالعه ما نشان میدهد علائم اولیه بیماری آلزایمر با از دست دادن بویایی، رسوب آمیلوئید در اپیتلیوم بویایی و اختلال عملکرد نورون حسی بویایی مشخص میشود، از این رو تحقیقات این احتمال را افزایش میدهد که عفونت ویروسی پیاز بویایی/دستگاه بویایی باعث تسریع بیماری آلزایمر شود.
این مطالعه بر روی پاتوژنهای خاصی که میتوانند مسئول عفونتهای پایدار باشند تمرکز نکرده است. با این حال، محققان حدس می زنند که ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) و ویروس واریسلا زوستر (VZV) محتمل ترین مقصر باشند. هر دوی این ویروس ها قبلاً در پیشرفت آلزایمر نقش داشته اند و هر دوی آنها منجر به عفونت های نهفته مادام العمر می شوند.
اندرو بوباک، نویسنده اصلی این مطالعه ، فرضیهای را مطرح میکند که از دست دادن حس بویایی ناشی از عفونتهای ویروسی در نهایت سرعت انحطاط هیپوکامپ را افزایش میدهد. بنابراین، به جای اینکه حس بویایی ما توسط تخریب عصبی آلزایمر آسیب ببیند، در واقع این فرآیند از دست دادن حس بویایی است که متعاقباً باعث آسیب مغزی مرتبط با زوال عقل می شود.
بوباک میگوید: «ما می دانیم که یکی از علائم اولیه بیماری آلزایمر از دست دادن حس بویایی است. از طرفی مسیر بویایی به سمت هیپوکامپ مغز می رود. اگر سیگنال دهی در آن مسیر کاهش پیدا کند، هیپوکامپ مغز سیگنال کمتری دریافت میکند و با کاهش سیگنالها هیپوکامپ کاری خود را از دست خواهد داد.»
این مطالعه جدید در مجله Neurobiology of Aging منتشر شده است.
انتهای پیام/