مهریه حضرت فاطمه (س) چقدر بود؟
به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، در این ایام که شاید نام حضرت فاطمه زهرا (س) دخت نبی اکرم (ص) و همسر امام علی (ع) به گوشمان میخورد شاید بد نباشد کمی از زندگی آن حضرت و ساده زیستی ایشان بدانیم و آن را سرلوحه زندگی خویش قرار دهیم.
یکی از موضوعاتی که در این باب میتوان مطرح کرد و به آن پرداخت جهیزیه و مهریه حضرت زهرا (س) برای ازدواج با امام اولمان حضرت امام علی (ع) است که در ادامه با توجه به روایات موجود به آن پرداخته ایم.
جهیزیه حضرت فاطمه (س)
طبق روایات موجود؛ جَهیزیه حضرت فاطمه (س) یعنی همان وسایلی که حضرت محمد (ص) برای آغاز زندگی مشترک امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) آماده کرده بودند از فروش زره امام علی (ع) تهیه شد که بنا به روایتی زره امام علی (ع)، مهریه فاطمه (س) بوده است.
فهرست جهیزیه حضرت فاطمه (س)
شیخ طوسی درباره فهرست جهیزیه حضرت فاطمه (س) در کتاب امالی ذکر کرده است که این موارد عبارتند از:
- پیراهنی به بهای هفت درهم
- روسریای به بهای چهار درهم
- قطیفه مشکی بافت خیبر
- دو رختخواب که یکی از لیف خرما و دیگری از پشم گوسفند پر شده بود
- چهار بالش از چرم طائف
- حصیر
- آسیاب دستی
- ظرفی مسی برای شستن لباس
- مَشکی از پوست
- قدحی برای شیر
- آفتابهای قیراندود
- کوزهای سبزرنگ
- دو کوزه سفالی
البته در برخی منابع اینگونه آمده است که، حضرت فاطمه زهرا (س) پس از عروسی با تقاضای زنی مستمند روبهرو شد و پیراهن خود را به او بخشید و خود به لباسی مستعمل اکتفا کرد.
این تمام جهاز دختری بود که مادرش ثروتمندترین زن عرب بود و روزی کاروانهای تجاری اش از شام تا یمن در حرکت بودند و او تمام این ثروت را در راه اسلام نثار کرد، و پدرش پیامبر خدا بود و فرمانروای مدینة النبی.
مهریه حضرت فاطمه (س)
امام صادق (ع) در روایتی درباره مهریه حضرت فاطمه (س) میفرمایند:
پیغمبر خدا (ص) مهریه هیچ یک از همسران خود و همچنین مهریه هیچ یک از دخترانش را بیش از دوازده اوقیّة و نشّ تعیین نکرده و «اوقیّه» ۴۰ درهم، و «نشّ» ۲۰ درهم است. (معانی الأخبار، ص ۲۱۴)
از این رو و با توجه به حدیث نورانی امام صادق (ع)، مهریه حضرت زهرا (س) حداکثر ۵۰۰ درهم است.
اما هزینه جهیزیه چگونه فراهم شد؟
همانطور که کمی بالاتر اشاره کردیم وسایل جهیزیه حضرت زهرا (س) از فروش زره امام علی (ع) که مهریه حضرت فاطمه (س) بود تامین شد، براین اساس، مهریه حضرت فاطمه (س) بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ درهم ذکر شده است. (کنز العمال، ج ۱۳، ص ۶۸۰)
تمام دارایی حضرت علی (ع)، شمشیر و زرهی بود که توسط آنها در راه خدا جهاد میکرد، همچنین شتری داشت که با آن در باغهای مدینه کار کرده و نیاز مالی خود را برطرف میساخت.
حضرت علی (ع) پس از خواستگاری و عقد با حضرت فاطمه (س)، تصمیم به تهیه اثاث منزل و آغاز زندگی مشترک خود گرفت.
شیخ طوسی در کتاب الامالی در این راستا نوشته است که جهیزیه از پول مهریه حضرت زهرا (س) تأمین شد. امام علی (ع) برای تأمین مهریه زره خود را فروخت. پس از آنکه مهریه به دست پیامبر رسید، بی آنکه آن را بشمارد، اندکی از پول را به بلال داد تا برای فاطمه (س) عطر تهیه کند. پیامبر اکرم (ص) سپس باقیمانده پول را برای تهیه وسائل مورد نیاز زندگی، به ابوبکر داد و عمار یاسر و چند تن از یاران خود را با او همراه ساخت. (الأمالی، ج ۱، ص ۹۳)
یاران پیامبر وسایل خریداری شده را بر آن حضرت عرضه کردند و پیامبر، در حالی که اثاث خانه دختر خود را زیر ورو میکرد، فرمود: «اللهم بارک لقوم جل آنیتهم الخزف». یعنی:خداوندا، زندگی را بر گروهی که بیشتر ظروف آنها را سفال تشکیل میدهد مبارک گردان. (بحار الانوار، ج ۴۳، ص ۹۴؛ کشف الغمة، ج ۱، ص ۳۵۹)
- بیشتر بخوانید:
- ادعیه سفارش شده در ایام فاطمیه
- اعمال سفارش شده در ایام فاطمیه (س)
- مروری بر روایات و شبهات شهادت حضرت زهرا (س) / معرفی کتبی درباره دخت پیامبر (ص)
- سیره حضرت فاطمه(س)؛ تجلی گاه فضایل نبوی
- غمنامه حضرت زهرا(س)
- حضرت فاطمه(س) مسلط به دو علم «ما کان» و «ما یکون» بود
انتهای پیام/
انتهای پیام/