روند تغییرات محلهای شهر تهران بررسی شد
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، نهادهای نظارت کننده بر روند توسعه شهری برای بررسی تغییرات کالبدی در نواحی مختلف یک منطقه شهری از ابزارهای گوناگونی از قبیل تصاویر ارسالی از ماهوارهها استفاده میکنند. ماهوارههای موجود در مدار زمین با دقت بسیار بالایی وضعیت مناطق شهری و روستایی روی کره زمین را ثبت و دادههای مربوطه را به مراکز تحقیقاتی مخابره میکنند. سازمانهای فضایی با بررسی این اطلاعات کیفیت توسعه نواحی مسکونی در کلان شهرهای را مورد مطالعه قرار میدهند و نتایج تحقیقات خود را به منظور بهرهبرداری نهادهایی از قبیل شهرداریها و موسسههای برنامهریزی شهری منتشر میکنند. در ادامه با استفاه از تصاویر ماهوارهای تغییرات کالبدی در یکی از مناطق تهران را بررسی میکنیم.
گیشا نام یکی از محلههای شمالغرب تهران واقع در منطقه ۲ است که از شرق به بزرگراه چمران (اتوبان پارک وی) و از غرب به بزرگراه شیخ فضلالله نوری (بزرگ راه طرشت-ایوبی) و از شمال به بزرگراه حکیم، از جنوب به بزرگراه جلال آل احمد محدود است.
گيشا جزو محلههایی است كه تحولات كالبدی عمدهای در آن صورت گرفته است؛ مانند احداث برج ميلاد، احداث بيمارستان ميلاد، احداث و تاسيس پارک گفتگو، احداث بازار بزرگ نصر، احداث نمايشگاه دائمی شهرداری تهران. اين تحولات باعث شده كه گيشا شهرتی فرا محلهای پيدا كند و تقاضا برای ساكن شدن در اين منطقه افزايش يابد. با افزايش تقاضا ساخت و ساز در محله نيز افزايش پیدا کرده است. اين ساخت وسازهای گسترده باعث شده كه نظم ساختمانها و نظم اجتماعی برهم خورده به طوری كه مشکلاتی همچون كمبود جای پارک خودروها، تضاد فرهنگی بين افراد ساكن اين محله و افراد تازه ساكن شده و ...
يكی از تحولات كالبدی محله گيشا احداث اتوبان حكيم بود كه آثار مثبت و منفي برای ساكنان اين محله به همراه داشته است .جنبههای مثبت خارج كردن گيشا از بن بست بود، زيرا امكان دسترسی به اتوبان برای ساكنان كوچههای بالاتر مشكل بود و میبايست به خيابانهای اواسط گيشا میآمدند تا وارد اتوبانها شوند. از جنبههای منفی میتوان به از بين رفتن پارک جنگلی، از بين رفتن تپههای گيشا، آلودگی صوتی و آلودگی هوا اشاره کرد.
**بررسی روند تغییرات محله گیشا با تصاویر ماهوارهای
با استفاده از تصاویر ماهوارهای سری لندست (سنجندههای MSS، TM و OLI)، روند تغییرات کاربری را در این بخش از شهر تهران در بازه زمانی ۳۶ ساله (در فاصله سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۱) پایش شده است.
حدود سالهای ۱۳۷۵ (قبل از احداث اتوبان حکیم)، تپهها و یک پارک جنگلی در مرز شمالی محله گیشای تهران (کوی نصر) قرار داشت که با احداث اتوبان حکیم و به دنبال آن، ساخت برج میلاد و بیمارستان میلاد، این محدوده دستخوش تغییر کاربری شد.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/