دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 مهر 1401 - 11:49
رقابت علمی کنز در سومین گام؛

در دو دوره‌ قبلی رقابت علمی کنز چه گذشت؟

در دو دوره‌ قبلی رقابت علمی کنز چه گذشت؟
سومین دوره رقابت علمی کنز ویژه پژوهشگران و دانشمندان جهان اسلام زیر ۴۵ سال و با هدف شناسایی برترین طرح‌ها برای حل مشکلات جوامع مختلف، به زودی برگزار می‌شود.
کد خبر : 809750

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، برگزاری جایزه مصطفی (ص) به عنوان یکی از نماد‌های شایستگی و برتری علمی در سطح جهان در سال ۱۳۹۱ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. این جایزه که به صورت دوسالانه به دانشمندان و پژوهشگران برتر جهان اسلام اعطا می‌شود، به اثری نوآورانه در مرز‌های دانش تعلق می‌گیرد که زمینه‌ساز بهبود زندگی بشریت باشد.

جایزه مصطفی (ص)، در گام‌های بعدی، رقابت‌ها و نشست‌های علمی را میان دانشمندان، پژوهشگران جوان و دانش‌آموزان مسلمان کشور‌های مختلف طراحی و اجرا کرد. رقابت علمی کنز (knowledge Application and Notion for society)، به معنای کاربرد دانش و ایده برای جامعه دانشگاهی، مسابقه دانش‌آموزی نور برای نسل نوجوان و نشست‌های استپ (Science and Technology Exchange Program/ STEP) برای اساتید و دانشمندان، بخشی از این فعالیت‌هاست.

رقابت علمی کنز؛ از جمله فعالیت‌های بنیاد مصطفی (ص) با هدف تکمیل زنجیره ترویج و توسعه علم و فناوری هر دو سال یکبار و برای اساتید و محققان جوان جهان اسلام و حداکثر تا ۴۵ سال برگزار می‌شود. علاقه‌مندان به شرکت در این رقابت علمی از جهت حداقل سنی با محدودیت روبرو نیستند و حتی دانشجوی ۲۰ ساله‌ای که دستاورد قابل عرضه‌ای داشته باشد می‌تواند در این رقابت شرکت کند. تعریف جهان اسلام در این رقابت علاوه بر کلیه مسلمانان جهان، غیرمسلمانان ساکن کشور‌های اسلامی را هم دربر می‌گیرد.

دوره اول رقابت علمی کنز؛ ۱۳۹۷ و آغاز راه

اولین دوره این رقابت در سال ۱۳۹۷ و در ۵ حوزه سلامت، انرژی، اقتصاد، آب و محیط زیست و فناوری اطلاعات برگزار شد. فراخوان این رقابت از بهمن ۱۳۹۶ منتشر شده بود و علاقه‌مندان تا پایان خرداد ۱۳۹۷ وقت داشتند فایل تصویری ۳ تا ۵ دقیقه‌ای از دستاورد‌های علمی خود در حوزه‌های یادشده مبنی بر ارائه راهکار‌های مبتنی بر علم برای پاسخ به مسائل جوامع بشری به بنیاد مصطفی (ص) ارسال می‌کردند.

این دوره از رقابت علمی کنز، با مشارکت ۱۰۴۵ نفر (۷۵۳ دانشجو و ۲۹۲ عضو هیأت علمی) و دریافت ۵۹۰ اثر از ۱۵ کشور اسلامی برگزار شد.

به گفته رئیس رقابت علمی کنز در آن دوره، ۱۵۲ اثر در حوزه سلامت، ۱۳۶ اثر در فناوری اطلاعات و ارتباطات، ۱۵۴ اثر در آب و محیط زیست، ۹۵ اثر در انرژی و ۵۴ اثر در حوزه اقتصاد به دست داوران رسید.

سعید سهراب‌پور گفته بود: علاوه بر ایران ۳۶ اثر از کشور‌های عمان، مالزی، عراق، افغانستان، سوریه، فلسطین، اردن، تونس، بنگلادش، اندونزی، نیجریه، مصر و قزاقستان به دبیرخانه رسید و ۷۰ درصد از شرکت کنندگان آقا و ۳۰ درصد خانم بودند. از مجموع هزار و ۴۵ شرکت کننده در این رقابت علمی ۷۵۳ نفر دانشجو و پژوهشگر و ۲۹۲ نفر عضو هیات علمی زیر ۴۵ سال بوده اند.

همچنین درآیین پایانی اولین دوره رقابت علمی کنز که ۲۱ آبان ۱۳۹۷ در تالار مولوی دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، درآیین پایانی اولین دوره رقابت علمی کنز به نفرات اول هر حوزه نشان طلا و لوح تقدیر، به سه نفر برگزیده در رقابت علمی کنز سه نشان طلای ۶۰، ۴۰ و ۲۰ گرمی و به سه نفر از کشور مالزی و یک نفر از کشور پاکستان در حوزه محیط زیست، دیپلم افتخار اهدا شد. همچنین از سه ایده برتر در مسابقه ۳۰ در ۳۰ تقدیر شد.

در حوزه سلامت، سعید بهزادپور از ایران؛ در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، محمدمهدی کیانی از ایران؛ در حوزه آب و محیط زیست، صادق صادق زاده از ایران؛ در حوزه انرژی، بهنام مستاجران از ایران و در حوزه اقتصاد، عبدالرحیم عبدالصمد از مالزی است.

همچنین منتخبین رقابت علمی کنز در زمینه ارائه برتر، سعید بهزادپور، نفر اول؛ صادق صادق زاده، نفر دوم؛ مهدی قدیانی، نفر سوم است که به ترتیب نشان طلای ۶۰ گرمی، ۴۰ گرمی و ۲۰ گرمی را دریافت کردند.

با توجه به اینکه آثار حوزه محیط زیست در رده­های بالای علمی قرار داشت، به سه نفر از کشور مالزی و یک نفر از کشور پاکستان در حوزه محیط زیست نیز دیپلم افتخار اعطا شد.

دومین رقابت علمی کنز با چالش‌ها و حوزه‌های جدید

فراخوان دومین دوره این رقابت از ۱۵ تیر ۱۴۰۰ (با توجه به شیوع کرونا با کمی تاخیر) منتشر شد و علاقه‌مندان و پژوهشگران تا ۲۹ مهر فرصت داشتند ایده‌های خود را در حوزه‌های رقابت این دوره ارسال کنند. آیین پایانی و معرفی ایده‌های برتر و شایسته تقدیر نیز اردیبهشت ۱۴۰۱ و همزمان با نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۲ (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱) برگزار شد.

دومین دوره رقابت علمی کنز در دو بخش آزاد و چالش‌ها، شش حوزه علمی و فناوری؛ شامل آب، محیط زیست و انرژی، سلامت و تجهیزات پزشکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد، بانکداری و تامین مالی، حمل و نقل، و یک حوزه ویژه برای سال ۱۴۰۰ یعنی حوزه معدن و صنایع معدن، میزبان طرح‌های فناورانه علاقه‌مندان بود.

همچنین در این دوره ۱۳ پاویون بین‌المللی در رقابت علمی کنز حضور داشتند که تعدادی از آن‌ها از کشور‌های ایران، پاکستان، هند و عمان و تعدادی دیگر مربوط به نهاد‌های بین‌المللی بودند. در این دوره رقابت علمی کنز این پاویون‌ها ۶۳ چالش معرفی کردند و پژوهشگران در راستای حل این چالش‌ها، راهکار‌های علمی و فناورانه ارائه دادند.

این پاویون‌ها شامل پارک علم و فناوری سمنان، پژوهشکده سیاست­گذاری شریف، دانشگاه سلطان قابوس عمان، دانشگاه کامست اسلام‌آباد COMSATS، فدراسیون جهانی علم، کرسی ارتباطات علم و فناوری در برنامه دانشگاه‌های همزاد و کرسی‌های یونسکو/ UNESCO UNITWIN UCCST، پارک علم و فناوری ملی پاکستان، شبکه پارک‌های علم و فناوری اسلامی، مرکز بین‌المللی تحقیقات علوم شیمی و زیست‌شناسی دانشگاه کراچی پاکستان، دانشگاه پنجاب مرکزی، شبکه جهانی آموزش و پژوهش علمی یوسرن/USERN و کمیته دائم همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی/ COMSTECH بود.

به گفته رئیس دومین دوره رقابت علمی کنز در این دوره ۶۵۸ اثر از دانشمندان ۲۵ کشور جهان شامل ۲۳۳ اثر در حوزه سلامت و فناوری پزشکی، ۲۲۹ اثر در حوزه آب، محیط زیست و انرژی، ۳۱ اثر در حوزه معدن و صنایع معدنی، ۴۷ اثر در حوزه اقتصاد، بانکداری و تامین مالی، ۷۷ اثر در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ۴۱ اثر نیز در حوزه حمل و نقل توسط دبیرخانه رقابت دریافت شده است. 

سعید سهراب پور در این مورد گفت: ۲۰ طرح از کشور‌های ایران، مالزی و بنگلادش در مرحله اول انتخاب و در نهایت ۶ اثر به عنوان طرح‌های برگزیده دومین دوره رقابت علمی کنز معرفی و تجلیل می‌شوند.

در گروه آب، محیط زیست و انرژی، مهدی ملکی، وو‌جای لای از مالزی، هادی عطاپور و حامد صادقی به عنوان منتخب اولیه معرفی و در نهایت مهدی مالکی به عنوان برگزیده شناخته شد.

در بخش اقتصاد، بانکداری و تامین مالی، حسن بان، مهدی نوری و سعیده ممتازی به عنوان منتخب اولیه معرفی شدند و سعیده ممتازی برگزیده شد.

در گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز حسین ذبیحی، مهرداد آقامحمدعلی کرمانی و محمدعلی اخایی منتخب اولیه و اخایی برنده نهایی معرفی شد.

در گروه معدن و صنایع معدنی نیز حسین ملایمت، ایرج ارسلان سراج، آیدا میرحیداری منتخب اولیه شدند و این بخش برگزیده نهایی نداشت.

در گروه سلامت و فناوری پزشکی نیز ۴ نفر معرفی شدند؛ محمدعلی خیامیان، علیرضامیرباقری، خانم پیک سی چیا (Pike See Cheah) از مالزی و سیدعلی موسوی شایق، به عنوان منتخب اولیه معرفی شدند که پیک سی چیا و علی موسوی شایق به صورت مشترک برگزیده نهایی شدند.

در گروه حمل و نقل نیز سعید بستان منش، ریپون هور، امیرحسین مقدم سلطانی به عنوان منتخب اولیه و سعید بستان­منش به عنوان برگزیده معرفی شد.

برگزیدگان این دوره رقابت علمی کنز غیر از جوایز دریافت شده از بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) از وام ۳۰۰ میلیون تومانی بانک توسعه تعاون برای توسعه طرح­های خود برخوردار می­شوند. همچنین پارک فناوری پردیس نیز ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای همکاری با برگزیدگان اهدا می­کند.

جوایز برگزیدگان این رویداد شامل لوح تقدیر و مدال رقابت علمی کنز، ۵ نشان طلای ۳۰ گرمی، کمک‌هزینه ۲۰۰۰ دلاری فرصت مطالعاتی و امتیاز ویژه بهره‌برداری از بستر‌های شبکه‌سازی بنیاد مصطفی (ص) است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب