دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مهر 1401 - 08:40
در گزارش آنا بخوانید؛

تولید داخلی ماشین‌آلات صنعتی چه گره‌هایی را باز می‌کند؟/ از تعرفه‌گذاری هوشمند بر واردات تا رونق تولیدملی

تولید داخلی ماشین‌آلات صنعتی چه گره‌هایی را باز می‌کند؟  از تعرفه‌گذاری هوشمند بر واردات تا رونق تولیدملی
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخلی ماشین آلات با استفاده از ابزار تعرفه گذاری موثر گمرکی باید در دستور کار قرار بگیرد. تا جایی که امکان تولید ماشین آلات در داخل کشور وجود دارد، نباید به واردات آن ها اقدام کنیم چه برسد به اینکه معافیت وارداتی نیز به آن ها بدهیم.
کد خبر : 807330

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا؛ یکی از موضوعات مهم در زمینه استراتژی توسعه صنعتی کشور،توسعه صنعت ماشین سازی و ساخت ماشین آلات و ابزار آلات صنعتی در داخل کشوراست. کارشناسان معتقدند، مسیر توسعه‌ی صنعتی کشور از رویکرد جلوگیری از واردات و توسعه صادرات می گذرد. از طرف دیگرتعرفه یک ابزار مهم در اختیار دولت هاست و باید به صورت هدفمند از آن استفاده شود، به طور مثال، اگر تولیدات داخلی دچار رخوت شدند، مانند شرایطی که الان برای خودروسازی با آن مواجه هستیم، می توانیم از واردات به عنوان انگیزه ای برای ایجاد فضای رقابتی استفاده کنیم. به هر حال، استفاده از تعرفه باید در راستای حمایت از تولید داخلی به کار گرفته شود.

باید توجه داشت که استراتژی توسعه صنعتی مبتنی بر توسعه صنعت ماشین آلات و ابزارآلات سیاست بسیار مهمی است. در این چارچوب ضمن جلوگیری از واردات، شکل گیری صنعت به معنای واقعی و نه مونتاژ آن در دستور کار قرار می گیرد و امکان صادرات ماشین آلات نیز فراهم می شود. شواهد موجود نشان می دهد که به مدیریت قوی واردات ماشین آلات در کشور نیاز داریم تا ضمن برآوردن کردن نیازهای داخلی زمینه برای حمایت موثر از تولیدکنندگان داخلی فراهم شود.

پیش از این براساس بند «غ» ماده ۱۱۹ قانون امور گمرکی کشور، واردات ماشین آلات خطوط تولید از پرداخت حقوق ورودی برای طرح های توسعه شرکت های تولیدی معاف بودند.تا اینکه در قانون«جهش تولید دانش بنیان» مقرر شد به منظور حمایت از صنعت ماشین سازی کشور، معافیت گمرکی واردات ماشین آلات صنعتی حذف شود. طبق بند 3 این قانون، ماشین آلات و تجهیزات خدمات تولیدی، صنعتی، معدنی کشاورزی مشمول حقوق ورودی هستند و این هزینه باید صرف حمایت و تقویت صنعت ماشین سازی کشور شود.

در همین راستا به سراغ «کیومرث سرمدی»، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس رفتیم و نظر او را در این خصوص جویا شدیم که در ادامه می‌خوانید:

سرمدی در خصوص لزوم تولید ماشین آلات در داخل کشور تصریح کرد: طبق بیانات مقام معظم رهبری و با توجه به اهداف نظام باید این موضوع در دستور کار قرار بگیرد. هر چیزی را که بتوانیم با کیفیت بالا در داخل کشور تولید کنیم، به نفع توسعه صنعتی کشور است. تولید ماشین آلات در داخل کشور مزایای بیشماری دارد، باعث اشتغال آفرینی می شود و به افزایش درآمدها منجر می انجامد. اگر بتوانیم در این حوزه به فناوری های نوین دست پیدا کنیم و کیفیت محصولات را به سطح قابل قبولی برسانیم می توانیم به صادرات آن ها هم فکر کنیم.

وی در ادامه گفت: به طور مثال، اگر بتوانیم کیفیت تولیدات را در زمینه ی خودرو به حد قابل قبولی برسانیم، ضمن برآوردن نیازهای داخلی می توانیم به صادرات تولیداتمان بپردازیم و ارزآوری برای کشور داشته باشیم. متاسفانه در حال حاضر ما در حوزه ی خودرو در بحث کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش مشکل داریم. باید تلاش کنیم تولیداتمان در حد مطلوبی باشد. واردات بی رویه قطعاً به تولید داخلی ضربه می زند و باید با آن مقابله کرد. اما واقعیت این است که در بعضی زمینه ها مانند صنعت خودرو که دچار مشکلاتی شده است، می توان از اهرم تعرفه استفاده کرد و با واردات به ایجاد فضای رقابتی در کشور پرداخت.

سرمدی ادامه داد: حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخلی ماشین آلات با استفاده از ابزار تعرفه گذاری موثر گمرکی باید در دستور کار قرار بگیرد. تا جاییکه امکان تولید ماشین آلات در داخل کشور وجود دارد، نباید به واردات آن ها اقدام کنیم چه برسد به اینکه معافیت وارداتی نیز به آن ها بدهیم. اولویت اول باید استفاده از تولیدات داخلی باشد. نیاز است که دولت نیز به حمایت از تولیدکنندگان داخلی به ویژه شرکت هایی که در ابتدای فعالیت خود هستند، مبادرت کند. اما استفاده از ابزار تعرفه باید هوشمندانه صورت بگیرد، باید اجازه واردات داده شود اما با تعرفه متناسب تا رقابت ایجاد کنیم. اما از واردات بی رویه که به تولید داخلی ضربه می زند، باید اجتناب کرد.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ضمن اشاره به لزوم حمایت از شرکت های دانش بنیان و این که آن ها می توانند نقش بسزایی در توسعه ی صنعتی کشور ایفا کنند، خاطرنشان کرد: حمایت های قانونی خوبی از این شرکت ها در مجلس به عمل آمده است. قانون جهش تولید دانش بنیان تا حد زیادی می تواند مشکلات شرکت های مورد بحث را حل کند. اما متاسفانه ما در مرحله ی اجرای قوانین همیشه دچار مشکلاتی بوده ایم. اگر این قانون به درستی و به صورت کامل اجرا شود، می توانیم از ظرفیت های موجود بهره ببریم. تعداد زیاد فارغ التحصیلان کشور در رشته های مهندسی و وجود بیش از 7 هزار شرکت دانش بنیان در کشور از جمله فرصت هایی است که می توان با تکیه بر آنها به شکوفایی اقتصادی کشور امید داشت. شرطش این است که در عمل مشکلات این شرکت ها حل و فصل شود. در برخی موارد، ممکن است اجرای قوانین حمایت از شرکت های دانش بنیان بر اثر ایجاد تعارض منافع به مشکل بخورد. اعتقاد داریم با نظارت بیشتر و برخورد با دستگاه هایی که ترک فعل کرده اند، باید مشکلات شرکت های دانش بنیان را حل کرد. مجلس و سازمان بازرسی کشور باید بر اجرای صحیح قوانین مربوط به حمایت از شرکت های دانش بنیان نظارت داشته باشند. این شرکت ها می توانند در توسعه ی صنعتی کشور سهیم باشند و با نوآوری هایشان زمینه را برای تولیدات ماشین آلات در داخل کشور فراهم کنند.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب